Duben
ohodnotit

Říše slunce

Empire of the Sun

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
150 minut
„Ještě patřil mezi děti, ale vydržet musel více, než mnozí dospělí.“

Obsah filmu Říše slunce

 
Šanghaj - 1941. Jedenáctiletý anglický chlapec přijde během japonského náletu o rodiče. Najednou se musí živit sám. Ztráta rodičů ho poznamená především psychicky. Hledá autoritu a nachází ji v japonských okupantech a jejich válečné technice. Začne zbožňovat stíhačku Mitsubishi, i když je to nesmírně krutý bůh - zabil mu rodiče. Jim se setkává se zlem a my si při pohledu na něj uvědomujeme, že každého takováto konfrontace poznamená.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Steven SpielbergSteven Spielberg  
hraje:
Christian BaleChristian Bale.....Jim Graham [13]   
John MalkovichJohn Malkovich.....Basie [33]   
Miranda RichardsonMiranda Richardson.....paní Victorová [29]   
Nigel HaversNigel Havers.....Rawlins [37]   
Joe PantolianoJoe Pantoliano.....Frank [35]   
Leslie PhillipsLeslie Phillips.....Maxton [63]   
Masatô IbuMasatô Ibu.....četař Nagata [38]   
Emily RichardEmily Richard.....matka [39]   
Rupert FrazerRupert Frazer.....otec [40]   
Ben StillerBen Stiller.....Dainty [21]   
Ralph SeymourRalph Seymour.....Cohen   
Robert StephensRobert Stephens.....Lockwood [55]   
Paul McGannPaul McGann.....poručík Price [27]   
Ann QueensberryAnn Queensberry.....Paní Pym [58]   
Anna TurnerAnna Turner.....paní Gilmourová [68]   
Peter GalePeter Gale.....Victor   
scénář:
Tom StoppardTom Stoppard  
námět:
J.G. BallardJ.G. Ballard.....román [56]   
hudba:
John WilliamsJohn Williams  
kamera:
Allen DaviauAllen Daviau  
střih:
Michael KahnMichael Kahn  
  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Říše slunce >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.5.2013
Spielberg umí i méně komerční filmy, i když   hollywoodský patos je v nich v únosné míře   také přítomný. To mi tenhle snímek potvrdil.   Ale hodnocení jsem musel tak trochu uměle   "dotovat", protože jsem naneštěstí   viděl dabovanou verzi. Rozhodně nepatřím mezi   zavilé odpůrce dabingu. Originál je jistě   lepší, ale většinou bez velkého remcání   snesu obojí. Jenže to, co potkalo Říši   slunce, hraničí s hrůzami, které pamatujeme z   amatérsky namlouvaných videokazet z rudých   časů. Nejstrašnější je bohužel případ   hlavní postavy, kde otřesný "výkon"   Pavla Manga totálně smazává Baleovo snažení.   Ten chlapec byl už v Cirkusu Humberto herecky   prkenný (ale jo, tam byl i roztomilý), tak   nechápu, který mamlas ho angažoval na tuhle   práci. Spielberg - dobrá práce, dabing -   třikrát fuj.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.4.2013
Další z ohromně povedených filmů Stevena   Spielberga. Zachycuje život v japonském   zajateckém táboře z pohledu 12letého kluka,   přinášeje mnoho námětů k zamyšlení a   částečně přibližuje také 2. světovou   válku v Japonsku.
Kvalitu filmu podporují i   skvělé herecké výkony. Bohužel totéž nemohu   říct o dabingu a nechápu, proč při dnešním   všudypřítomném předabovávání vysílá ČT   stále VHS dabing s Pavlem Mangem, kterého sice   považuji za dobrého přímého herce, avšak   dabing je oblast, kam evidentně vůbec nepatří;   výkon Ch. Balea totálně zkazil a v této verzi   značně kazí celkový dojem z filmu.
Jinak   Říše slunce nabízí úžasný a zároveň   hluboký zážitek, který by člověk měl   poznat. Litovat podle mě nebude.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.3.2013
I UMĚNÍ mě dokáže bavit, viz. Forrest Gump,   což však není případ tohoto snímku, jemuž   ale určité objektivní kvality nelze upřít.   Jen s ohledem na ně za 5, sám bych dal 3.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2013
Tak tady možná byla první role Ch.Bale.Zhostil   se toho výborně.
Líbil se mi ten jeho život v   tom táboře a pak také John Malkovich je tady   nepřéhlednutelný.
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Příběh založen na skutečné události.   Mentalitu ras a zemí vystihl Spielberg dokonale.   Spielberg ukázal, že se umí dotknout i emocí   což nám tento snímek nabízí haldy.   Samozřejmě musíme podotknout dobu kdy byl film   natočen, tak jsme nemohli očekávat žádné   velké efekty, ale myslím si, že nám každému   stačilo prostředí, v kterém se to vše   odehrálo. Silný příběh chlapce kolem kterého   se to točí celých 154 minut. Neuvěřitelný   výkon Christiana Baleho (Jima Grahama).
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2012
Ke své hanbě přiznávám, že jsem tenhle   Spielbergův majstrštyk ještě donedávna   neznala. Ani vlastně nevím, co pochválit dřív   - zdali špičkovou atmosféru celého snímku (ze   scén, kdy Jim nad mrtvou paní Viktorovou sleduje   záblesk atomového výbuchu, jeho zoufalství ze   smrti japonského kamaráda, který se s ním   chtěl rozdělit o své poslední mango, či   konečného setkání s rodiči mi jde mráz po   zádech ještě dneska), vynikající herecký   výkon malého Ch. Balea, který tak   přesvědčivě ztvárnil přerod hlavního hrdiny   z rozmazleného kluka Jamieho v mazaného mladíka   Jima, který se o sebe dokáže postarat v každé   situaci, ale v nitru zůstává dál oním   bezbranným a vyděšeným děckem, které si už   nedokáže vzpomenout na tváře svých rodičů,   anebo nádhernou muziku Johna Williamse...   Ohromně silný film, který nám ukazuje, že   "válka je vůl" kdekoliv na světě.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2012
Tento film ve mně zanechal hluboký dojem, ale   pamatuji si ho jinak,trochu. Chlapec zůstal sám,   protože se ztratil rodičům, kteří odjeli   lodí. On se dostal do uprchlického tábora, tam   plní funkci posla a hlavně rozumí jazyku,   takže zachranˇuje některé vypjaté situace.   Tábor je bombardován a všichni odcházejí. Je   tam postřehnout i záblesk výbuchu bomby nad   Nagasaki. Závěr film je silný, kdy společně s   dalšími dětmi čeká příjezd rodičů,   kteří ho přes Červený kříž hledají.   Stojí tam kluk se strápenou tváří dospělého   muže. Matka ho konečně spatří a jeho jediná   vzpomínka je matčiny vlasy. Každý zlo je   hnusný, zvláštˇ když se podepíše na   neviných. Je to zajímavý film, II.světová   válka z druhé konce světa. Je to Spielberg a   kluka tam hraje Christian Bale.Skvělý!!
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2011
skvělá kniha, skvělý film
Říše slunce je pro mě jeden z filmů zlatého   fondu světové kinematografie, filmů, které lze   hodnotit pouze za použití superlativů. Pro   středoevropana, který se nijak zvlášť   nezabýval dějinami druhé světové války,   zcela nový pohled na tato válečná léta. Nový   prostředím a povahou bojů, podtržený pohledem   malého chlapce, který si za pár let musil   nechtěně odžít tolik, co by jiného nepotkalo   za několik životů. Přes všechna skvělá   hodnocení je to snímek z mi neznámých důvodů   poměrně opomíjený, na televizních   obrazovkách málo vídaný a distributory   filmových nosičů obcházený. Když si   uvědomím, jaké kinematografické paskvily se na   nás dnes a denně chrlí přes pulty trafik, pak   nechápu. Říše slunce je filmem vskutku   uměleckým a zároveň poutavým, filmem, který   vás pohltí a nepustí, filmem s velkým F.   Režisér Steven Spielberg nás o svých   kvalitách přesvědčil už mnohokrát, pro   Christiana Balea to byl start mezi hereckou elitu   a téměř všichni z ostatních protagonistů se   mohou pochlubil nadmíru skvělou filmografií. K   výjimečnosti snímku jistě nemalou měrou   přispěla i skvělá hudba Johna Williamse.   Věřím, že je ještě spousta fandů, kteří   jej neviděli. Svědčí o tom alespoň relativně   malé množství recenzí. Patříte-li i Vy mezi   ty ochuzené, neváhejte!
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.4.2011
Román i filmové zpracování situované do   Japonci okupované Číny má v příběhu v davu   ztraceného chlapce úžasnou emotivní sílu.   Pozdější vynikající herec Christian Bale,   který tuto dětskou filmovou úlohu naprosto a s   přehledem zvládnul, mi udělal radost i tím,   že v jeho ztvárnění je románová předloha a   film v úžasné jednotě.
Marign
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2010
.
Opravdu povedeny film. Skvele zahrany hlavnim   hrdinou. Vubec jsem o nem nevedela, jen nahodou   jsem ho videla na ct2. Urcite stoji za podivani a   zamysleni.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih32105minih32105Malý svědek (2001) 
Domestic Disturbance n
minih48481minih48481Marley a já (2008) 
Marley & Me n
minih45992minih45992Teorie velkého třesku (2007) [TV seriál] 
The Big Bang Theory n
minih32946minih32946Vlak dětství a naděje (1985) [TV minisérie] 
Vlak dětství a naděje n
minih27507minih27507Málem hrdinové (1998) 
Almost Heroes n
minih5597minih5597Česká soda (1993) [TV cyklus] 
Česká soda n
minih15280minih15280Pahorek (1965) 
The Hill n
minih16941minih16941Princ Bajaja (1971) 
Princ Bajaja n
minih72438minih72438O korunu krále Karla (2007) [TV pořad] 
O korunu krále Karla n
minih8030minih8030Hájili jsme hrad (1969) 
Castle Keep n


Hodnocení:n12345678910
Říše slunce (1987)Říše slunce (1987)Říše slunce (1987)Říše slunce (1987)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10