Duben
ohodnotit

Roma

Žánr:
Země:
Rok:
2018
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
14.12.2018

Obsah filmu Roma

 
Autobiografický film oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna se odehrává ve čtvrti Roma v hlavním městě Mexika. Ta vznikla počátkem 20. století a obývala ji především movitější vrstva, takže se seznamujeme s rodinným prostředím, kde zásadní roli hrají například služebné či majetkové vztahy. Sledujeme detailně rodinný život v roce 1971, kdy Cuarónovi bylo deset let a v Mexiku došlo k masakru Corpus Christi. Film Roma je čerstvým nositelem dvou Zlatých glóbů a deseti nominací na Oscara.

La Película - Festival španělských filmů

 
Související odkazy
 
Recenze: Roma

Nový mexický film mexického režiséra Alfonsa Cuaróna, který nezapře, že je mexický.  číst dál

 
 
RECENZE: Jedním slovem síla. Roma je velký film z malé obrazovky

Oscarový tvůrce Alfonso Cuarón se vrátil k podstatě. Ke svému dětství v Mexiku, k rodnému jazyku, ke klasickému negativu, k černobílému formátu. A dobře udělal. číst dál

Hodnocení: 85 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Netflix
 
 
Jazyková verze:
španělská
 
 
Zvuk:
Dolby Atmos
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Roma >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Bennik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2020
Exotická všednodennost
Film se mi líbil. A čím delší doba uplynula   od jeho shlédnutí, líbí se mi tím víc. Z   nějakého neznámého důvodu se mi vybavují ty   pozitivní okamžiky, okamžiky žasnutí nad   neobvyklým, poetika celého filmu... jako život.   Ano, ten film je autobiografický a co se   režisérovi podařilo maximálně zachytit je   právě život. V reálu žijeme každodenní   příhody, některé se monotónně opakují,   některé vygradují. My na ně musíme   bezprostředně reagovat... a až po nějaké   době si v plné míře uvědomíme, jak to   všechno bylo výjimečné, neopakovatelné,   děsivé, kruté a nebo naopak krásné... Tak   jsem vnímal film ROMA. A myslím si, že k tomu   přispěla i ta černobílá kamera. Měkkost a   propracovanost záběrů. Kdekoliv můžete film   zastavit a budete koukat na výtvarně,   kompozičně a i jinak nádherné fotografie.   Vyplatí se tedy koukat ve vysokém rozlišení -   to doceníte. Pro mě to bylo pohlazení a stále   to ve mě sílí (možná v hodnocení časem   ještě jednu hvězdu přidám!) :-)
MambaX
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2019
Mexické filmové zjevení
Roma je po dlouhé době film, z kterého jsem   odcházel u vytržení, dojatý až k slzám.   Nikoli proto, o čem je, ale proto, jak je   natočený.
Roma je film, kde obsahová stránka   není až tak podstatná - film má sice děj -   divák sleduje příběh středostavovské   mexické rodiny v příznivých i méně   příznivých chvílích jejího životního   osudu. Rodina má dvě služky, z nichž ta   mladší - Cleo je ústřední postavou celého   filmu. Děj je zasazen do r. 1971 do čtvrti Roma   metropole Mexiko City.
Co je úžasné, je   způsob, jak byl film vymyšlen, ztvárněn,   natočen. Brilantní černobílý obraz s absencí   hudby (resp. hudba je zde zastoupena např. jako   reprodukovaná z rádia - jako součást scény) -   tedy obrazovou složku doprovází jen zvuky z   ulice, z domu, z přírody. Vizuální stránka   filmu je úchvatná, parádní, opravdu krásná.   Kdyby se z jednotlivých scén filmu pořídily   fotografie, vznikla by tak nádherná galerie.
Z   důvodu excelentního vizuálního ztvárnění   nemá smysl film skouknout na malém formátu -   velké plátno a kvalitní zvuk jsou   nutností.
Mexický režisér Alfonso Cuarón   natočil nádherné filmové umění, o kterém se   může naprosté většině světových   režisérů jenom zdát. Co snímek, to perla. Je   hodně režisérů, kteří dokáží natočit   vizuálně dokonalé filmy. Avšak v naprosté   většině případů je za tím cítit   promyšlený umělecký záměr a dokonalé   řemeslo. Proč ne, bez toho by nebyly krásné   filmy. U Cuaróna je to něco jiného – je   určitě špičkovým profesionálem, ale ve Romě   je něco víc, než kvalitně odvedená práce –   z Romy čiší láska k tomu, co Alfonso Cuarón   vytváří a dělá – z černobílých obrazů   dýchají city – radost, štěstí, někdy i   smutek, vzájemnost a lidskost.
Roma může   oslovit i komerční diváky, avšak především   filmový fajnšmekr si dokáže vychutnat tuhle   neobyčejnou filmovou nádheru. Roma sbírá   ocenění za oceněním - dobře, zcela po   zásluze - určitě se však zapíše (spíš se   krok po kroku zapisuje) do dějin světové   kinematografie.
T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.2.2019
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA ║Tržby   Celosvetovo $283,000▐ Alfonso Cuarón mi   prišiel až prespríliš obyčajný, dejovo moc   statický, takmer bezpocitoví, všedný. Mám   rád jeho filmy ale toto ma nemalo čím   strhnúť, zaujať. /40%/


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Roma (2018)Roma (2018)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10