Duben
ohodnotit

Spotlight

Další název:
Sledovačka; Světelný bod
Rok:
2015
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
7.4.2016
„Ponořte se do světa lží.“

Obsah filmu Spotlight

 
Oscarový snímek režiséra Toma McCarthyho Spotlight patří k nejoceňovanějším americkým titulům loňské sezony. Přitom po filmařské stránce se jedná o standardně natočené psychologické drama, jehož těžiště spočívá v síle příběhu. Ten sice vychází z ožehavého (a v kinematografii posledních let poměrně často exploatovaného) námětu sexuálních deliktů katolických kněží, ale jeho hlavním tématem je práce skutečného týmu investigativních novinářů z vlivných novin Boston Globe, zvaného Spotlight, který v roce 2002 na základě obsáhlého šetření přinesl téměř šest set článků, odkrývajících nejen konkrétní případy, ale především celý systém, jímž...
 
Související odkazy
 
Recenze: Spotlight

Ten počin, co vyhrál Oscara. Respektive dva – za Nejlepší film a Nejlepší původní scénář... číst dál

 
 
RECENZE: Oscarový Spotlight je záslužný a čistý. Ale že by nejlepší?

Vítěz Oscara za nejlepší film roku, Spotlight, přichází do našich kin. Líčí skutečný příběh novinářů, kteří odhalili zneužívání dětí katolickými kněžími. číst dál

Hodnocení: 75 %

 
 
Příběh, který nikdo nechtěl slyšet…

Snímek, který získal Oscara za nejlepší film, to je drama z roku 2015 založené na skutečných událostech: Spotlight. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
1:1,85
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Spotlight >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

T2
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.8.2018
║Rozpočet $20miliónov║Tržby USA   $37,256,577║Tržby Celosvetovo $49,525,001▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za   predaj DVD v USA ║ jednoznačne zaujímavá a   kontroverzná téma a obsadenie je priam   delikatesa ale chýba mi tam viac napätia, či   scén ktoré by skutočne dostali človeka do   kolien, lebo tieto dialógové výmeny až tak   nenasýtili moje vnemy /65%/
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.9.2016
Ani se moc nedivím, že to dostalo   Oscara.
Spíš se divím, že ti "slavní   církevní hodnostáři" vůbec dovolili, aby   se to natočilo. Očividně zase tak dlouhé prsty   nemají a to je jenom dobře :-).
Osobně jsem za   tento film rád, protože jsem se aspoň trochu   dozvěděl, jak to bylo nebo spíš, jak se to   mohlo ve skutečnosti stát.
Nevěřím, že by   tento film bavil každého, ale rozhodně své   fanoušky má a bude mít.
Každopádně už na   něho nikdy nezapomeneme.
Někdy si tak říkám,   že by možná nebylo na škodu pozvat si pár   farářů z okresu na soukromou produkci a pustit   jim to. Chtěl bych potom vidět jejich ksichty a   pak slyšet jejich obhajobu :-). To bych asi   zdechl smíchy :-).
Knell
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.8.2016
Konečne film podľa skutočných udalostí,   ktorý naozaj vyzerá ako skutočné   udalosti.
McCarthyho suchý štýl rozprávania   mi sedí už od jeho "Prednostu   stanice". Je to síce na pohľad nuda a   šeď, no McCarthy je jeden z mála tvorcov čo   nás nemajú za idiotov, ktorým treba všetko   vysvetľovať a pri troche snahy, nie len tupom   zíraní a čakaní na šok a škandál, tam   nájdete všetko potrebné, hoci súvislosti,   emócie a motivácie postáv budete odhadovať   rovnako ťažko ako v reálnom živote. Ale sú   tam a je to veľmi silná káva.
Tiež nutno   oceniť disciplínu celého ansámblu, kde sa   všetko podriaďuje výsledku na úkor nejakého   toho osobného hviezdenia. Nič sa nestráca, nič   neprečnieva. Perfektne vyvážená dobrá robota!
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.6.2016
Co říct? Snad jen - to je hnus, velebnosti... a   taky, že žádná zhovadilost by neměla uniknout   trestu, ať je to Petr nebo Pavel. A že je fajn,   pokud ještě někde existují novináři, co   neinvestigují na politickou objednávku, smůla,   že na dramatickou podívanou to samo o sobě   nevydá - ono je rozdíl o problému jen tlachat   (a špulit papulu, viz Mark Ruffalo) a nebo si ho   pořádně podat - což zrovna nebyl případ   amerických Kroupů a Klímů, spíš sólokapr   bez emocí a napětí, až na zádrhel s veřejnou   složkou, která nám ovšem zase šustí papírem   :-) a se speciálně pro mě diskrétně   podsunutým úplatkem v postavě úžasně   dívatelného, protože opravdového, Stanleyho   Tucciho. Někdo zde napsal "procedurální   nuda par excellence", to by sedělo... nebo   taky "natočeno podle slohové práce   třídního suchara", říkám já. Tak   příště, třeba nějakou naši, tu o   sbormistrech.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2016
Něco mezi mrazivým dokumentem a relativně   komorním, avšak intenzivním dramatem. Kauza,   která s Vámi pohne (a pokud ne, je něco v   nepořádku) a pokdu se stíháte orientovat v   tom, kdo je kdo a kdo co proč, pak si nedokážu   představit, že byste po shlédnutí Spotlightu   uznale nepokyvovali hlavou.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2016
velmi komorní, velmi zajímvé, velmi   konverzační a naprosto skvěle zahrané... film   stojí na úžasně vystavěném příběhu...   jediná škoda je, že je to podle pravdy.  
Velkým plusem je cemociální vyváženost. Až   na pár krátkých záběrů se nikdo nesnaží   přes míru tlačit na city, fakta sama o sobě   stačí..
A herecké výkony!! ohlala...ty jsou   naprosto brilantní.
David80
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.4.2016
Oscarový snímek?
Spousta dialogů, které děj nikam neposunují.   Spousta postav ve kterých se divák ztrácí a   klidně by se daly postrádat, aniž by to   ovlivnilo děj filmu. Kardinál reprezentující   prohnilý systém, který ale nevzbuzuje nijak   zvlášť negativní emoce. Nelogičnosti typu   "musíme neprodleně získat dokumenty ze   soudního spisu dříve než konkurence, ale   pošleme pro ně zrovna kolegu, který je na   Floridě - tak tedy až se vrátí".   Závažnost tématu na mě emotivně dolehla až   při závěrečných titulcích, kde byly uvedeny   fakta ohledně celého skandálu. Film jsem tedy   vůbec nepotřeboval a musím bohužel přiznat,   že během jeho sledování mi bylo naprosto   lhostejné, zda novináři ve své snaze odhalit   skandál uspějí (!!!) či nikoliv. Silné téma,   slabé zpracování. Naposledy jsem šel z kina   takto zpruzený z renčovy Lídy Baarové. S tím   rozdílem, že Spotlight alespoň není trapný.
Pecik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.3.2016
Ne nadarmo vítěz Oskara za nejlepší film.   Strhující drama u kterého po většinu filmu   mrazí a se závěrem se dostaví až   skličující pocit v čem že to vlastně žijeme   a jak se k tomu kdo staví. Super herecké   obsazení, skvělý scénář...za mě super   filmový zážitek!
pleWich
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.3.2016
Příběh je to silný, to každopádně. Oceňuji   taky zpracování novinářské tématiky,   takových snímků moc není. Mark Ruffalo navíc   podal vynikající výkon. Film ovšem trpí   takovým tím "syndromem skutečné   události". Je tak moc podle skutečnosti,   až není vhodný pro film. Fiktivní scénáře   prostě vypadají jinak, jsou jinak poskládané,   svou specifickou stavbou mají udržet diváka v   pozornosti a zabavit ho. Realita ale taková   není. To je vidět i u tohoto filmu, něco mu   schází. Nějaké "to", které by autor   knihy nebo původního scénáře do příběhu   nezapomněl dát. Podobný pocit jsem měl   například u filmu Zodiac, který jakoby   vyšuměl do prázdna. Ve Spotlight to tak   naštěstí není, ale jde to založení na   skutečnosti určitě poznat. Tohle by byl   materiál spíš pro dokument podle mě.
olgab
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.2.2016
Film sice s hvězdným obsazením, ale... Byla   jsem zklamaná - moc dialogů, hodně postav a   jmen, ve kterých jsem se chvílemi ztrácela,   téměř celý film se odehrával v redakci.   Trochu mě udivuje, že je film nominován na   Oskara. Asi jen kvůli závažnosti tématu. No   budiž. Já dávám 65%. Jinak je to hnus, kolik   kněží zneužívá děti. Nepochopitelné !!!
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih73776minih73776Umělec (2011) 
The Artist n
minih8205minih8205Herkules (1995) [TV seriál] 
Hercules: The Legendary Journeys n
minih7751minih7751Frankensteinova nevěsta (1935) 
Bride of Frankenstein n
minih119801minih119801V kruhu koruny (2012) [TV minisérie] 
The Hollow Crown n
minih35813minih35813Bratři, jak se patří (2003) 
Stuck on You n
minih14264minih14264Něžný barbar (1989) 
Něžný barbar n
minih37360minih37360Xena (1995) [TV seriál] 
Xena: Warrior Princess n
minih57228minih57228Správci osudu (2011) 
The Adjustment Bureau n
minih75610minih75610Velká fuška (2010) 
The Heavy n
minih47251minih47251Sněženky a machři po 25 letech (2008) 
Sněženky a machři po 25 letech n


Hodnocení:n12345678910
Spotlight (2015)Spotlight (2015)Spotlight (2015)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10