Duben
ohodnotit

Kód Enigmy

The Imitation Game

Další název:
The Imitation Game - Ein streng geheimes Leben
Rok:
2014
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
29.1.2015
„Alan Turning – muž, který dokázal přeložit kód Enigmy.“

Obsah filmu Kód Enigmy




 
Během zimy 1952 britské úřady vstoupily do domu matematika, kryptoanalytika a válečného hrdiny Alana Turinga (Benedict Cumberbatch), aby prošetřily hlášené vloupání. Místo vyšetření vloupání, vše skončilo zatčením Turinga na základě obvinění z "hrubé obscénnosti", které vedlo k jeho zničujícímu odsouzení za trestný čin homosexuality. Úředníci netušili, že vlastně usvědčují průkopníka novodobé výpočetní techniky, který obdivuhodně vedl rozmanitou skupinu vědců, lingvistů, šachových šampionů a zpravodajských důstojníků. Je mu...
 
Související odkazy
 
Recenze: Kód Enigmy

Film o člověku, který vyřešením zdánlivě neřešitelného rébusu, jakým byl německý šifrovací... číst dál

 
 
RECENZE: Podivín, který porazil nacistickou Enigmu křížovkou

Alan Turing se zasloužil o prolomení německé válečné šifry i vědecký základ počítačů, byl souzen za homosexualitu a teprve předloni, skoro šedesát let po své smrti, dostal milost od britské královny. Jeho příběh nyní vstupuje do kin ve filmu Kód Enigmy. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Morten TyldumMorten Tyldum  
hraje:
Benedict CumberbatchBenedict Cumberbatch.....Alan Turing [37]   
Keira KnightleyKeira Knightley.....Joan Clarkeová [29]   
Matthew GoodeMatthew Goode.....Hugh Alexander [36]   
Rory KinnearRory Kinnear.....Nock [38]   
Allen LeechAllen Leech.....John Cairncross [32]   
Matthew BeardMatthew Beard.....Peter Hilton [25]   
Charles DanceCharles Dance.....Denniston [67]   
Mark StrongMark Strong.....Stewart Menzies [50]   
Tom Goodman-HillTom Goodman-Hill.....seržant Staehl [45]   
Alex LawtherAlex Lawther.....mladý Alan Turing [18]   
Tuppence MiddletonTuppence Middleton.....Helen [27]   
Ancuta BreabanAncuta Breaban.....Wren [29]   
Steven WaddingtonSteven Waddington.....Supt Smith [45]   
Andrew HavillAndrew Havill.....učitel [48]   
Hannah FlynnHannah Flynn.....Wren   
Tim van EykenTim van Eyken.....agent MI6   
scénář:
Graham MooreGraham Moore  
námět:
Andrew HodgesAndrew Hodges.....kniha ""Alan Turing: The Enigma" [64]   
hudba:
Alexandre DesplatAlexandre Desplat  
kamera:
Óscar FauraÓscar Faura  
střih:
William GoldenbergWilliam Goldenberg  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
theimitationgamemovie....
 
 
Distributor v ČR:
Forum Film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Kód Enigmy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Svět stojí vždycky na lidech, kteří udělají   něco, co nikdo nečekal. Tak je to i v případě   Enigmy, která stojí nejen na silném   životopisném příběhu, ale i na hereckém   umění Benedicta Cumberbatche. A nezkazil to ani   český dabing. Pozadí snímku je dost hrozné,   hlavní hrdinové žijí své životy a pár   tisíc kilometrů od nich zuří válka a oni jsou   jen ti, kteří jsou chytřejší. V něčem mi to   připomínalo Skrytá čísla, tam černošky,   tady homosexuál, kterého dokázala vlastní   vláda později i zničit. Možná zrovna tomu   soudci zachránil Turing svým rozhodnutím   kejhák, jenže on musel ctít literu zákona, i   když z dnešního pohledu směšnou. Pro mě   určitě zajímavá historická doplňovačka,   Matthew Goode, kterého si stále pletu se Samem   Claflinem, feministická Keira a vlasy ztrácící   Mark Strong, není třeba si přát víc.
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2018
Pěkně natočený film, který dokáže zaujmout   spíš ty, které tohle téma nějakým způsobem   zajímá, nebo mají rádi různé šifry. Mě   historie zajímá a šifry mám rád, jen je moc   neumím luštit. Každopádně jsem se na film   těšil a nezklamal mě.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.6.2017
Viděla jsem tento film už dříve a přestože   nemám exaktní myšlení, vím, že se mi moc   líbil. Asi nastal čas, podívat se na Kód   Enigmy znovu - baví mne tajenky a tady si je   každý užije ve výborné herecké společnosti.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.4.2017
Já starý vůl jsem se nechal ukecat mladou   kočkou a kouknul se na to. Už po třiceti   minutách jsem to chtěl vypnout, ale nakonec jsem   sám nad sebou zvítězil. Jde pro mne o   absolutně nezajímavý film o ničem s krásně   pomalým dějem. Tento ještě zdržují   flashbacky, a propírání zcela jiného tématu v   baru. I když se zde Alan dozví závažnou   informaci. Navíc ta stopáž, to byl podraz.   Klidně to měli ukončit po sedmdesáti   minutách, a já mohl jít spát. Mimo to, že to   mohli natáčet někde v divadle a bylo by to   levnější. A mimochodem, druhá část filmu,   silně zavádějící, zase dělá hrdinu z   jednoho gaye, a nějak nebere v potaz miliony   těch pravých, většinou bohužel mrtvých. A   navíc mám pocit, že Britové zde se sebe   dělají zachránce a spasitele lidstva. Přitom   Poláci prolomili kód Enigmy dávno před nimi.   Tak dosti záporů a najděmež nějaké klady.   Protože nerad dávám profi snímkům nejnižší   možné hodnocení. A že tento snímek je na   vysoké profi úrovni není pochyb. No vida,   první plus. Druhé je bezesporu hudba. A třetí   pár exteriérových válečných záběrů,   čítajících dohromady možná i tři minuty.   Což dohromady něco dá, a i protože jsem se   neskutečně nudil a ke konci kapánek   přejížděl, tak je rozhodnuto. Se silně   přimhouřenýma očima dávám tedy tu dvacítku,   nula by nebyla spravedlivá. Ale koukat na to   podruhé ani omylem.
Ficklip
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2017
Mimoni nejsou blbci
Moc děkuji. Už to nezachráním, už mi bylo 26   let, ale aspoň mne maminka civilizovala. Kdyby   ne, třeba bych dopadl podobně jako pan Turing.   Dalo mi to podnět k úvaze o sobě. Nezanícení   nepochopí. (-:
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.2.2017
Cizí peří
Další z téměř nekonečné řady snímku   které se tváří seriozně ale mají spíš   propagandistický úkol jak "narovnat"   dějiny či zásluhy v nich přenést na jiného   člověka potažmo národ.Pro mojí maličkost   snímek velmi nezáživný až nudný a to i svou   inscenovaností . Řemeslná práce tvůrců se   jim nedá upřít stejně jako snaha o glorifikaci   osoby Turinga, jenž skutečně byl jen těžko   takovým člověkem jak je ve filmu vykreslen. .   Enigmu totiž rozluštili polští matematici   Marian Rejewski, Jerzy Rozycki a Henryk Zygalski   již koncem roku 1932. Tedy o několik let   dříve, než na jejich objev navázali britští   kryptologové.Pokud máte zájem se podívat na   sice letitý nicméně velice kvalitně natočený   snímek na to to téma sáhněte po titulu   -sekret-enigmy ke shlédnutí zde   https://www.youtube.com/watch?v=rGRu-D8j6ts.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.1.2017
tento životopisný film má prostě všecho, co   má mít - skvělé obsazení, silný příběh i   dobré zpracování. Nenudila jsem se, i když   přznávám určitou klišovitost postav...   přesto kvalitní zážitek! takto bych si   představovala áčkové televizní filmy
(a to   není kritika -prostě nenípotřeba vše dělat   pro kina)
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.3.2016
Byť název napovídá, nejedná se pouze o   příběh o prolomení známého kódovacího   přístroje, ale především o krušném životě   člověka který to dokázal a to o   kryptoanalytikovi Alanu Turingovi, kde byla,   nevím proč, razantně zvýrazněna jeho   sexuální orientace. Jedná se však o   pouhopouhý filmový příběh a tak kdo o této   události někdy něco četl, tak ví, že ve   skutečnosti to celé bylo přeci jen krapet   jinak. Období bádání nad přístrojem sice   nese v tomto zpracování po dějové stránce   něco zajímavého, ale je to tak roztažené, že   to velice často nudí a budí nezájem sledovat,   jak se to celé bude dál vyvíjet. Pomalé   vyprávění sice napomáhá uměleckému dojmu,   ale když to nemá žádnou živost a nějakou tu   dramatičnost... Příběh je sice silný, ale   prostě rapidně nezáživně zpracovaný. Chtělo   by to i střihačské nůžky, neboť je to tímto   i dost zbytečně dlouhé. Proč tak dlouho   sledovat člověka jak s plnou vervou pracuje na   odšifrování a jak se mu vedení a   spolupracovníci neustále snaží podkopávat   nohy. Snímek tedy není zase až tak veliká   pecka, jaká mohla jistojistě být.
Panzerfaust
Hodnocení:
Přidáno: 14.12.2015
Dalsi B-čkovy film, ktory sa snazi posobit   seriozne. Hlavna postava ako z pomocnej skoly,   neprirodzene spravajuci sa herci, dej o nicom,   prostredie, spracovanie takisto slabe. Po hodine   pozerania som to vypol.
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.11.2015
Povedené drama o louskání válečných kódů i   skryté homosexualitě. Možná zůstal film   mírně za očekáváním, ale kladné hodnocení   je pochopitelné. Cumberbatch i Knightley podali   dobrý výkon.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih82719minih82719Chlap na roztrhání (2012) 
Playing for Keeps n
minih45468minih45468Ako listy jedného stromu (1979) [TV film] 
Ako listy jedného stromu n
minih27796minih27796Zelená míle (1999) 
The Green Mile n
minih33753minih33753Labyrint (1986) 
Labyrinth n
minih103442minih103442Krvelačná monstra (2011) [TV film] 
Morlocks n
minih10819minih10819Krokodýl Dundee (1986) 
Crocodile Dundee n
minih136334minih136334Amy (2015) 
Amy n
minih2515minih2515Absolvent (1967) 
The Graduate n
minih172898minih172898Nemrkej (2014) 
Don't Blink n
minih17783minih17783Remington Steele (1982) [TV seriál] 
Remington Steele n


Hodnocení:n12345678910
Kód Enigmy (2014)Kód Enigmy (2014)Kód Enigmy (2014)Kód Enigmy (2014)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190542
Osobností: 697822
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178269

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10