Žut (1964)

Žut (Der Schut)
65.7 %
 
 

Der Schut

Další název: Yellow Devil; The Shoot

    Žánr: dobrodružný
    Země: NSR / Francie / Itálie / Jugoslávie
    Délka: 118 min.
„Žut je přezdívka muže, který se svými bandami terorizuje celý Balkán. Kdo se vzepře, je nemilosrdně zabit...“
Toto je jeden z příběhů, které prožil odvážný a čestný hrdina v Orientu, kde byl znám pod jménem Kara ben Nemsi. Na počátku příběhu čeká Lord David Lindsay na své jachtě návštěvu bohatého francouzského obchodníka Galingréa. Místo něj však přijde obchodník Nirwan se zprávou, že Francouz byl zajat bandou obávaného Žuta. Po stopách uneseného obchodníka se vydá Kara ben Nemsi se svým pomocníkem a přítelem Hadžim Halefem Omarem. Bandité mezitím přepadnou usedlost rolníka Oska, který Žutovi neodvedl část úrody jako výpalné. Nestačí zabít všechny, protože Kara s Halefem jedou přepadeným na pomoc, ale unesou Oskovu dceru Džitu. Zatímco Kara s Halefem jsou vlákání do léčky, ze které se jim podaří uniknout jen o pověstný vlas, je dívka uvězněna v podzemní jeskyni, kde je držen i Galingré.Dívce se podaří uniknout a před pronásledovateli najde útočiště v domě obchodníka Nirwana. Netuší, že právě on je bezcitným Žutem, který z ní chce udělat svoji milenku. Stejně tak netuší pravdu ani Lord Lindsay, který Nirwana-Žuta navštíví, aby od něj koupil vzácný koberec. Také on se stane vězněm, za jehož propuštění požaduje zločinec vysoké výkupné. Také Kara ben Nemsi se zradou ocitne v zajetí nemilosrdného lupiče a vraha, nestačí však již vykonat svou pomstu, neboť na jeho sídlo zaútočí vojáci soudce Rugavy Muchtara, zburcovaného Halefem a Galingréovou manželkou Annettou. Samotnému Žutovi se sice podaří uniknout, ale Kara ben Nemsi vyrazí na svém koni Rihovi, aby jej dostihl a potrestal.

Zdroj: TV Barrandov

režie:
Robert Siodmak
 
 
hraje:
Lex Barker (Kara Ben Nemsi), Marie Versini (Tschita), Ralf Wolter (Hadschi Halef Omar), Rick Battaglia (Žut Nirwan), Dieter Borsche (Sir David Lindsay), Chris Howland (Archibald), Marianne Hold (Annette Galingré), Friedrich von Ledebur (Mübarek), Dušan Janićijević (Omar Ben Sadek), Renato Baldini (Barud), Eva Ras (Nebatja), Živojin Denić (Aladschy Sandar), Pierre Fromont (Henry Galingré), Jovan Janićijević Burduš (Manach), Nikola Popović (Imer), Olga Brajević (Madame Pouillet), Maria Grazia Francia (Žutova žena), Aleksandar Stojković (Smith), Dušan Antonijević (bandita), Dušan Perković, Janez Vrhovec
 
 
námět:
Karl May (román)
 
 
scénář:
Georg Marischka, Robert Siodmak
 
 
kamera:
Siegfried Hold, Aleksandar Sekulović
 
 
hudba:
Martin Böttcher
 
 
kostýmy:
Irms Pauli, Trude Ulrich
 
 
střih:
Ursula Kahlbaum
 
 
dabing:
Vladimír Ráž, Vladimír Hrubý, Vladimír Brabec, Svatopluk Beneš, Eduard Cupák, Jorga Kotrbová, Karel Houska, Rudolf Jelínek, Jiří Krampol, Josef Větrovec, Petr Svojtka, Alois Švehlík, Vladimír Krška, Jana Boušková, Naďa Konvalinková, Ladislav Županič, Dalimil Klapka, Jan Přeučil, Jan Pohan, Raoul Schránil, Jaroslav Moučka, Milan Friedl, Josef Mixa, Eva Hudečková (Tschita), Ladislav Krečmer (zloděj koní)
 
 
masky:
Vanda Petrović, Heinz Stamm
 
 
asistent režie:
Stevan Petrović, Monika Kalwa
 
 
výprava:
Dragoljub Ivkov
 
 
výkonný producent:
Heinz Willeg, Götz Dieter Wulf
 
 
producent:
Artur Brauner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.