Duben
ohodnotit

Zuřící býk

Raging Bull

Další název:
Zúriaci býk (SK)
Rok:
1980
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
9/1988
Popis / Obsah / Info k filmu Zuřící býk
Robert De Niro v roli Jakea La Motty podává nejlepší výkon své herecké kariéry. De Niro představuje boxera, který své psychické i sexuální problémy vybíjí v boxerském ringu i mimo něj. Nezapomenutelné výkony předvádí i Joe Pesci v roli Jakeova bratra, který se nedokáže ubránit jeho rostoucí paranoii a žárlivosti a Cathy Moriarty jako patnáctiletá dívka, jež se postupně stává Jakeovou nejcennější trofejí. ZUŘÍCÍ BÝK je "extrémně násilný i poetický" film z prostředí boxerských zápasů, který "zkoumá všechna zákoutí lidské duše" - The New York Times. Film ZUŘÍCÍ BÝK získal z 8 nominací na OSCARA a 2 OSCARY, včetně za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli - Robert De Niro.

DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Zuřící býk
Snímek Zuřící býk (1980) byl prvním filmem Martina Scorseseho, uvedeným v našich kinech a dodnes je to jedno z jeho nejvýraznějších a nejlepších děl. V době americké premiéry vzbudil četné diskuse kvůli realistickému zachycení rozporuplné osobnosti agresivního a lidsky odpudivého boxera Jakea La Motty. Na vzniku filmu podle stejnojmenné knihy, kterou napsal rohovník ve spolupráci s J. Carterem a P. Savagem, má velké zásluhy představitel titulní role Robert De Niro, který zde předvedl svůj špičkový výkon a který neváhal ztloustnout a opět zhubnout pro potřeby natáčení o více než dvacet kilogramů. – Příběh se odvíjí v rozmezí třiadvaceti let a zaznamenává četné souboje v ringu i La Mottův bouřlivý soukromý život. – Právě dokonale a originálně snímané sekvence z boxerských arén patří k vrcholům díla, jež bylo natočeno na černobílý materiál s výjimkou barevného „amatérského“ filmu, posunujícího v jednom místě děj časově kupředu.
Filmový přehled 2004/1


Popis / Obsah / Info k filmu Zuřící býk
S myšlenkou natočit film podle stejnojmenné životopisné knihy o legendárním boxerovi Jakeu La Mottovi (nar. 1921) přišel za Scorsesem (nar. 1942) jeho přítel a stálý představitel jeho filmů Robert De Niro. Filmař v té době prodělával těžké deprese z neúspěchu hudebního velkofilmu New York, New York (1977) i z krize ve druhém manželství. Byl rozhodnut ukončit filmovou dráhu, ale nakonec kamarádovu naléhání podlehl. Domníval se, že Zuřící býk bude jeho posledním filmem. Vrhnul se do něj podle vlastních slov jako kamikadze. Spolu s De Nirem se dali do úprav scénáře z pera Paula Schradera, mimo jiné scenáristy Taxikáře (1976). Díky ohromnému nasazení jak režiséra tak hlavního představitele i ostatních členů štábu vznikl snímek, jenž patří k vrcholům tvůrcova díla. Svědčí o tom plejáda prestižních ocenění, mj. i dva Oscary za herecký výkon Roberta De Nira a za střih (Thelma Schoonmakerová). - Snímek mapuje La Mottaovu sportovní i soukromou dráhu, přičemž vyprávění rámují počáteční a závěrečná sekvence z roku 1964, v níž se obtloustlý muž připravuje na vystoupení v newyorském zábavním podniku. Děj se vrací do roku 1941 a zaznamenává Jakeovy souboje v ringu, boxerův „tichý“ boj s podsvětím a jeho bouřlivý rodinný život. - Scorsese se nikdy nezajímal o box. Zaujal ho však autentický příběh člověka, který v běžném životě nezvládá svou agresivitu a zuřivost. Fascinoval ho bazální sebedestruktivní rys Jakeova charakteru. Zatímco v ringu byl La Motta schopen sebeovládání, mimo něj to často nedokázal. Zuřící býk analyzuje kořeny a rozličné formy násilí, přičemž Scorsese konstatuje, že v hrdinovi nachází stopy sebe samého, a předpokládá, že je tam za sebe nalezne i divák.
Ačkoliv je děj snímán vlastně dokumentaristickým způsobem, kameraman Michael Chapman v něm prokazuje obrovský cit pro výtvarnou kompozici záběru i pro hru světel a stínů. Některé záběry mají až mystický nádech, což je ovšem v řádu režijního záměru. Od samého počátku na sebe strhává pozornost neobyčejně sugestivní Robert De Niro. Oprávněně se zdůrazňuje neuvěřitelný fakt, že kvůli natáčení ztloustnul a potom zase zhubnul o více než o dvacet kilo. To však není rarita, to je prostě doklad fanatického úsilí o autentičnost postavy. Výborný je i do té doby neznámý Joe Pesci jako zdánlivě uklidňující, ale ve skutečnosti podobně vznětlivý bratr a manažer Joey.
Zdroj: studie Tomáše Bartoška
Kino aero 2004/1


Popis / Obsah / Info k filmu Zuřící býk
Film podle stejnojmenné životopisné knihy o legendárním boxerovi Jakeu La Mottovi, na níž se vysloužilý sportovec podílel ještě se dvěma spoluautory. Díky neuvěřitelnému nasazení jak režiséra tak hlavního představitele i ostatních členů štábu vznikl snímek, jenž patří k vrcholům tvůrcova díla i ke špičkám kinematografie přelomu 70. a 80. let. Svědčí o tom mimo jiné i dva Oscary za herecký výkon Roberta De Nira a za střih.
Projekt 100/2004


Popis / Obsah / Info k filmu Zuřící býk
Na snímku Zuřící býk je jako režisér podepsán Martin Scorsese, jeden z nejpozoruhodnějších tvůrců současného amerického filmu, s nímž se na plátnech našich kin setkáváme po-prvé. Jeho biografie bývalého mistra světa ve střední váze vychází z knížky, kterou napsal sám boxer ve spolupráci s Josephem Carterem a Peterem SaDagem. Zuřící býk patří v době své premiéry k nejdiskutovanějším filmům diky realístickému zachycení rozporuplné osobnosti agresivního a lidsky odpudivého rohovníka, působivým boxerským sekvencím a mimořádnému hereckému výkonu Roberta De Nira, který neváhal podstoupit několikaměsíční tvrdý trénink a kvůli některým scénám přibral více než 20 kilogramů. Není pochyb o tom, že se Zuřící býk řadí k nejvýznamnějším americkým snímkům 80. let. Získal dva Oscary [mužský herecký výkon za hlavni roli, střih].


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sardinky, aneb život jedné rod...

14:45 - 16:00

0 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

14:30 - 15:20

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

15 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10