Ztratila se Bílá paní (1937)

Ztratila se Bílá paní
57.8 %
 
 
    Žánr: dětský
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.10.1937        
POZOR SPOILER

Pět kamarádů hospodaří na hradě. Lojzík, Jiřík, Frantík, Toník a trošku obtloustlý Pepík. Nejsou zde sami, je tu ještě malíř a kastelán Sojka. Zrovna sem přichází mladá blondýna. Sojkův vnuk Jiřík ji provází po hradě. On sám je sirotek. Bydlí s dědou.
Ona blondýna je pak představena jako jejich nová učitelka. Při pátrání po tom, kdo rozbil okno, se přiznává jeden z žáků, a hned je nechán po škole. Mezitím se na hradě skamarádí malíř obrazů s malířem pokojů. Ten mu pomůže jeho obrazu domalovat oči bílé paní, z čehož malíře obrazů málem ranní mrtvice. Poškolák Lojzík se paní učitelce přiznává, že okno nerozbil, ale že po škole zůstat chtěl. Je mu zde lépe než doma, kde musí pracovat a pomáhat mamince.
Jiřík se učí další část historie hradu, ve které se mluví i o bedně plné zlaťáků a bedně stříbrňáků. Ty nebyly dodnes nalezeny. Jiřík o tom poví klukům a jeden z nich tvrdí, že našel díru, ale bál se do ní sám vlézt.
Učitelka přišla k Lojzíkovi do rodiny a vidí, jak musí pracovat u stavu. Toho pak srazí auto, ale naštěstí se mu nic nestane.
Malíř dokončil kopii slavného obrazu, a nyní je tedy hotov. A v noci se kolem někdo podezřele motá, a provádí s oběma plátny nějaké čachry. Neví, že kluci objevenou dírou prolezli až sem.
Machinace s obrazy je objevena hned druhý den panem Sojkou. Je volána policie, ale obraz se nenalézá. Zato jej najde malá holčička a té plátno sebere Pepík na draka. Obraz pak končí u komediantů jako terč.
Klikatými cestami osudu se plátno opět dostává zpět ke klukům a ti jej chtějí nenápadně vrátit. Což učiní a srolované plátno dá Pepík do deštníku. A později začne pršet, takže se obraz stěhuje zase jinam, aniž to majitel deštníku tuší, protože ten nejde rozložit.
Na hradě probíhá velké pátrání, je zatčen malíř jako nejvíce podezřelý a do toho přichází muž s deštníkem. Od tohoto okamžiku už čeká všechny jen spousta překvapení...  Autor: Pitryx

režie:
Miloš Wasserbauer
 
 
hraje:
Jindřich Plachta (kastelán Sojka), Josef Skřivan (Grikor), František Paul (Vaňousek), Miloš Nedbal (Tragač), Karel Pospíšil (Toník), Jiří Hron (četnický strážmistr), Vlasta Hrubá (učitelka Skalská), Karel Urbánek (majitel hradu Hornovský), Zdenka Habrovcová (Kamila), Jan Purkrábek (Koulička), Stanislav Hejný (detektiv), Alois Fiala (Jiřík), Milan Moravec (Frantík), Josef Hudeček (Pepík), Antonín Kočí (Lojzík), Jarmila Urbánková (majitelka střelnice Paličková), Nina Balcarová (Nováková, matka Věrky a Lojzíka), Zdenka Žižková (Věrka Nováková), Josef Kraus (četník)
 
 
námět:
Věra Strelcová
 
 
scénář:
Miloš Wasserbauer
 
 
kamera:
Josef Bůžek, Bohumil Vích
 
 
hudba:
Vilém Tauský
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
vedoucí produkce:
Karel Žižka
 
 
zpěv:
František Paul
 
 
text písně:
K. M. Walló
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.