Ztracený svět (2001) [TV film]

Ztracený svět (The Lost World)
74.4 %
 
 

The Lost World

    Žánr: dobrodružný / drama / fantasy
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké / Spolková republika Německo
    Délka: 150 min.
Zatím poslední adaptace slavného dobrodružného románu Sira Arthura Conana Doylea o výpravě do dosud neprobádané oblasti jihoamerického středozemí, kde se zastavil prehistorický vývoj a kde odříznuti od civilizace nerušeně žijí dinosauři a další pravěcí tvorové, ční nad všemi předchozími zpracováními především skvělým technickým vyobrazením jednotlivých živočichů, na němž se podíleli ti nejlepší počítačoví animátoři (mj. tvůrci dokumentů BBC Putování s dinosaury, Putování s pravěkými zvířaty a Putování s pravěkými lidmi).
Svérázný profesor George Challenger, enfant terrible londýnské vědecké obce na počátku 20. století, způsobí pozdvižení na přírodovědné přednášce svého kolegy profesora Sumerleeho, když se vysmívá jeho závěrům ohledně vzhledu a způsobu života pravěkých zvířat. Zároveň prozradí, že uprostřed amazonského pralesa se nachází ztracený svět, místo, kde dle dochovaných 250 let starých zápisků zešílivší misionář Mendez viděl draky a kde on sám údajně zastřelil pterodaktyla. Přes výsměch i pobouření posluchačů navrhuje podniknout do zmíněné oblasti výpravu, která by odhalila pravdu. Mezi přítomnými nakonec najde sponzory cesty i doprovod - kromě skeptického, ale zvědavého profesora Sumerleeho se výpravy do neznáma zúčastní i mladý ambiciózní novinář Edward Malone a protřelý hrdinný cestovatel Lord John Roxton.
Ke čtveřici nadšenců se pak ještě již v nitru džungle přidá osiřelá dívka Agnes, kterou vychoval místní reverend Theo, náboženský fanatik a odpůrce Darwinovi evoluční teorie. Fakt, že indiáni, které si najali jako nosiče, utečou ze strachu před zlými duchy hned na pokraji cesty, je jen první z mnoha překážek, které bude muset pětice dobrodruhů na své cestě překonat. Zda se naplní Challengerovo fantastické tvrzení, co vše v neznámém světě zažijí, co přináší setkání člověka 20. století s pravěkými živočišnými druhy a jak dopadne návrat hrdinů do vlasti, to vše se dozvíte při shlédnutí tohoto výtečně zpracovaného klasického snímku.
  Autor: pizzzaro

režie:
Stuart Orme
 
 
hraje:
Bob Hoskins (profesor George Challenger), James Fox (profesor Leo Summerlee), Matthew Rhys (Edward Malone), Elaine Cassidy (Agnes Clunyová), Peter Falk (reverend Theo Kerr), Robert Hardy (profesor Illingworth), Joanna Page (Gladys), Nathaniel Lees (náčelník indiánů), Tamati Rice (Achille), Michael Bertenshaw (reportér v přístavu), Tom Goodman-Hill (Arthur Hare), Tom Ward (Lord John Phillip Roxton), Nicole Whippy (Maree), Tim Healy (McArdle), Malcolm Shields (vůdce opic), Paul Joseph (opice), Jane Howie (opice), Mason West (opice), Julia Walshaw (opice), Brian Abbott (reportér), Dominic Rowan (reportér), Laurence Kennedy (rozčílený muž), Greg Bennett (novinář), Bianca Chiminello (Selena), Felicity Hamill (opičí mládě), Luke Murray (Summerleeho syn), Simon Watts (Zero), Ozzie Devrish (králův host)
 
 
kamera:
David Odd
 
 
hudba:
Robert Lane
 
 
kostýmy:
James Keast
 
 
střih:
David Yardley
 
 
zvuk:
John Casali, David Crozier (mix zvuku), David Madigan
 
 
koproducent:
Tim Haines
 
 
koordinátor kaskadérů:
Augie Davis, Paul Shapcott (asistent)
 
 
vizuální efekty:
William Bartlett (supervize)
 
 
masky:
Jill Hagger
 
 
asistent režie:
Guy Heeley
 
 
výprava:
Rob Harris
 
 
výkonný producent:
Kate Harwood, Jane Tranter
 
 
producent:
Christopher Hall, Emilio Nunez (supervize)
 
 
kaskadér:
Sheree Swords, Renee Bowen, Nick McKinless, Tim Wong, Robert Young, Angela Moore, Ric Anderson, Jonathan Costelloe, Craig Dunn, Allan Poppleton
 
 
asistent zvuku:
James Harris
 
 
casting:
Janey Fothergill
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.