Duben
ohodnotit

Ztraceni ve vesmíru

Lost in Space

Další název:
Stratení vo vesmíre (SK)
Rok:
1998
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
9.7.1998
„Dobrodružství novodobých Robinsonů, ztracených ve vesmíru i čase.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ztraceni ve vesmíru
Píše se rok 2058, kosmické lodě vzbouřenců napadnou stavbu hyperbrány, která má umožnit cestu hyperprostorem na vzdálenou planetu Alfa Prime. Lidstvo by zde mohlo najít nový domov poté, co neodvratně vyplýtvalo energetické zásoby Země. Jako první se má na cestu vydat autor projektu, profesor Robinson se svou rodinou, manželkou Maureen a třemi dětmi. Pilotem lodi je Don West a nedobrovolným černým pasažérem doktor Zachary Smith. Doktor pronikl na palubu, aby provedl příkaz svého "zaměstnavatele", obchodníka vydělávajícího na ekologické krizi, a přeprogramoval robota Robinsonových tak, aby všechny zabil. Sám se však stane obětí atentátu. Obchodník se ho po provedeném úkolu rozhodl zbavit. Po urputné bitvě se rodině podaří robota zneškodnit, jejich loď se ocitla v gravitačním poli Slunce, jedinou nadějí na záchranu je únik do hyperprostoru. Protože k tomu dojde mimo hyperbránu, není možno cestu kontrolovat a loď se vynoří ve zcela neznámé části vesmíru a ještě navíc v budoucnosti. Tady objeví zničenou pozemskou loď Proteus, která se je snažila najít, musí se utkat s pavoučími monstry požírajícími kov, a na blízké planetě pohlédnout do vlastního osudu a pokusit se změnit tragickou budoucnost.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ztraceni ve vesmíru
Význačný vědec letí na jedinou dosud známou obyvatelnou planetu, aby tam připravil zařízení umožňující přesídlení lidstva. Aby mu nebylo po cestě smutno, bere sebou manželku a tři děti. Žádnou další posádku ani tým dalších odborníků nepotřebuje. K dispozici má jen jednoho vojenského pilota a robota. Jenže celou akci se snaží narušit teroristé, kteří prostřednictvím podplaceného doktora robotovi významně změní ovládací program.


Autor: prvosenka

Popis / Obsah / Info k filmu Ztraceni ve vesmíru
Rok 2058. Přírodní zdroje Země jsou téměř vyčerpány a přežití lidstva závisí na rodině Robinsonových, která je vyslána do vesmíru, aby kolonizovala planetu „Alfa Prima” - jediné obyvatelné místo v galaxii. Když ale misi sabotuje černý pasažér, Robinsonovi se ocitají na nekontrolovatelném a šíleném letu neprozkoumaným vesmírem, kde zažívají nekonečné dobrodružství! Film Ztraceni ve vesmíru s Gary Oldmanem, Williamem Hurtem, Mattem LeBlancem, Mimi Rogers a Heather Graham celou vaši rodinu vystřelí do nové dimenze zábavy!
Distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ztraceni ve vesmíru
V roce 2050 je na Zemi již velmi poničené životní prostředí a téměř vytěžené všechny přírodní zdroje. Přestože byly již zavedeny mnohé recyklační technologie, nedokázaly již situaci obrátit k lepšímu. Jako naděje celého lidstva je proto vyslána expedice, jejímiž členy je rodina Robinsonova, na vzdálenou planetu. Do lodi se však na poslední chvíli dostane sabotér, který jejich letový plán pokazí. Expedice tak musí experimentovat a změnit plán trasy, čímž ztratí velkou část paliva. Nakonec se přece jen dostane na cílovou planetu, jenže tam havaruje. Posádka po přistání náhle zjišťuje, že hned vedle nich se nachází vrak stejné lodi, jen o padesát let starší. S pomocí součástek ze staré lodi se pokusí posádka svojí loď opravit...
(Oficiální text distributora).


Autor: catamount

Popis / Obsah / Info k filmu Ztraceni ve vesmíru
Tento napínavy film zachycuje neuvěřitelné kosmické dobrodružství rodiny Robinsonových a jejich cesty vesmírem na palubě kosmické lodi Jupiter 2. Zavádí diváky do vzdálené budoucnosti, kde je hledán nový domov pro obyvatele ohrožené planety Země.
Profesor John Robinson (William Hurt), jeho žena Maureen (Mimi Rogersová) a jejich tři děti odstartují k planetě Alfa Prima, jediné obyvatelné planetě naší galaxie. Cestou je jejich loď poškozena zákeřným doktorem Zachary Smithem (Gary Oldman), je vychýlena z kurzu a mizí ve vesmírných hlubinách. Je na Robinsonových, jak si s nastalou situací poradí ...
Předlohou filmu je oblíbený rodinný seriál z 60. let. Na tomto projektu pracovalo 11 velkých studii, natáčelo se 19 týdnů a rozpočet přesáhl 70 mil. dolarů. Největší devizou je obrovské množství speciálních efektů (750), skoro dvakrát tolik než u filmů "Star Trek", "Pátý element' či "Ztracený svěť'.
"Ztraceni ve vesmíru" je prvnim filmem, který po l 5-ti týdnech sesadil z prvního místa amerického žebříčku velkofilm Titanic. Po dvou týdnech jeho tržby přesáhly 6O mil. dolarů.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Zásoby surovin na Zemi jsou vyčerpány. Ozónová vrstva je vážně poškozena. Pokud se rychle něco nestane, lidstvo čeká rychlý konec. To "něco" je konstrukce hvězdné brány - zařízení, umožňujícího okamžitý skok z jednoho konce vesmíru na druhý. Problém je v tom, že tento skok není možné provést kamkoliv do vesmíru, ale pouze do jiné brány. Byla objevena planeta Alpha Prime, na které bude mít lidstvo novou šanci. A na ni se vydává John Robinson (William Hurt) se svou rodinou (manželka, dvě dcery a synek), aby dohlížel na stavbu zdejší brány, na které tu pracují kolonisté. Ti se na Alpha Prime dostali pomocí klasického raketového pohonu a stejným způsobem (zmrazeni na dobu několika let) cestují i Robinsonovi ve své lodi Jupiter 2. Lépe řečeno - měli cestovat. Na palubu jejich lodi se totiž vetřel zákeřný dr. Smith (Gary Oldman), který dostal od vesmírných povstalců dobře zaplaceno za sabotáž. Naprogramoval zničení lodě, ale naneštěstí ji nestihl před startem opustit a je bezmocným svědkem toho, jak Jupiter 2 s ním i s Robinsonovými padá do rozpálené výhně Slunce. Promptně rozmrazuje Robinsonovy, kteří volí jediné mozné východisko - těsně před pádem do Slunce aktivují hyperpohon "naslepo", díky čemuž se přesunou do náhodné části vesmíru a náhodného času.

Robinsonovi (plus dr. Smith plus jejich pilot Don West) se po hyperskoku ocitnou o 20 let v budoucnosti, několik minut letu od dvou opuštěných kosmických lodí. Jedna je pozemská a byla před 20 lety vyslána, aby je našla (tomu říkám náhoda!). Druhá je mimozemská. Zde Robinsonovi objeví roztomilou zmutovanou opičku a hnusné všežravé pavouky. Po pár akčních scénách s pavouky se objeví jakási zvláštní "časová bublina", která Robinsonovy a jejich loď přenese na neznámou planetu, kde najdou dvacet let starý exemplář své vlastní lodě a na její palubě starší (nebo mrtvé) verze sebe samých! Vysvětlí se to všechno nějak a podaří se zachránit budoucnost (teď už vlastně minulost)? Doufejme...

Když jsem si na Internetu našel a přečetl speciální vysvětlující stránky, tak jsem děj filmu Ztraceni ve vesmíru skoro pochopil. Skoro. Scénář Akivy Goldsmana (Batman a Robin) a mnoho dodatečných střihových zásahů dalo vzniknout neuvěřitelnému guláši, který by vystačil nejméně na rok televizního seriálu. (Možná úmyslně, protože film vznikl na motivy více než 30 let starého seriálu.) Mnoho dějových linií je naťuknuto a není dotaženo do konce. Gary Oldman je ve slušné padoušské formě a jako jediný působí občas dojmem, že se při natáčení bavil. Nikdo ostatní nehraje svou postavu s dostatečným nadhledem a kdykoliv má být nějaká scéna skutečně seriózní či dojemná (a je jich nemálo), vzbuzuje zívání či dokonce nechtěný smích. Neoddiskutovatelným plusem filmu je obrovské množství triků, které sice v mnoha případech mají daleko k dokonalosti, ale je jich tolik, že se jim daří zahánět nudu. Opravdu zajímavé jsou i některé výtvarné nápady a kostýmy: Robinsonovi (včetně dětí) jsou totiž oblečeni v přiléhavé eroticky tvarované gumě, jako by se chystali na návštěvu sadomasochistického salónu. A nedivte se hadrové mimozemské vegetaci a směšně vypadajícímu robotovi - jde o diskutabilní úlitby původnímu seriálu.

Snímek Ztraceni ve vesmíru se v mnoha ohledech podobá přeplácaným trikovým podívaným z 80. let: Kačeru Howardovi, Pánům vesmíru, Labyrintu a dalším, které už byly zapomenuty. Obávám se, že stejný osud čeká i rodinu Robinsonových, kteří v posledním záběru filmu (úspěšně?) zmizí v černé díře.

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:05

25 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend: Záhada krále ...

12:10 - 13:05

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

35 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178202

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10