Duben
ohodnotit

Komentáře k filmu Zrůdy

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 9
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.6.2021
Kdo jsou tady vlastně zrůdy?   Bizarní osazenstvo panoptika   nebo ziskuchtivá dvojice   pachtící se po penězích?   Dvojsmyslnost je v tomto   ohledu příznačná. Na svou   dobu hodně odvážný počin   obsadit do hlavních rolí   skutečné deformované nebo   jinak postižené lidi, avšak   o tohle v tom snímku ani tak   nejde. Dramatická linie se na   konci změní v pořádný   horor, scény v bouři mají   fakt sílu i teď. Škoda, že   úplný konec musel být   vystřižen, i tak si   režisér Tod Browning   zadělal na pořádný průser   a jeho kariéra bohužel brzy   skončila. Zrůdy jsou ve   svém žánru ojedinělým a   kontroverzním snímkem,   mající v sobě ohromnou   atmosféru své doby.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.12.2019
Netuším, co mne na tom   zaujalo. Když jsem to viděl   před lety jako horor, tak   jsem to odsoudil a kdybych   hodnotil oficiálně,   nedostalo by to ani bod.   Ovšem nyní, po letech, tomu   musím něco přiznat. Už   jsem věděl že nejde o   horor, takže možná i to   dost hodnocení pomohlo.   Celkově jde o naprosto   banální příběhy s jedním   hlavním motivem, který tu   již byl mnohokrát. Nebýt   zrůdy hlavními protagonisty,   vypadalo by to celé naprosto   jinak. Takže mé body jsou   dány jim, jako nehercům.   Příběh nedostává nic,   zdůvodnění je výše.   Kupodivu jsem se nenudil, což   překvapilo i mne, ale body   dát musím. Takže to nakonec   suma sumárum to tu   šedesátku dalo. Ovšem ten   konec dvacítku ubral. Ale   přesto, nu, překvapil jsem   sám sebe.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.6.2015
Zrůdy - hodně zvláštní   film, popravdě nevím jak   hodnotit správně, mám z   něj zvláštní pocit. Jedno   vím jistě znovu se   nepodívám, také nevím   jakou verzi jsem vlastně   viděl, film byl údajně i   různě vystřihován atd.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.5.2013
Krátká vysvětlivka ke   komentáři: zrůdy=postavy   vypadající jako lidi
„zrůdy“=postavy   vypadající jako zrůdy
Jeden z oněch kultovních   filmů s příměsí něčeho   „zakázaného“, divného,   zkrátka bizarního. Tod   Browning měl před 80 lety   (!) opravdu neuvěřitelnou   odvahu. Přijít s něčím   takovým...Četl jsem, že   sám velký šéf   distribuční společnosti MGM   nechal originál zničit. By   mě ale zajímalo, kdo teda   vlastně odsouhlasil vůbec   vznik tohoto snímku.
Mě osobně nevadí   jakékoliv neobvyklé   náměty, dá se dokonce   říct, že si v nich do   jisté míry i libuji, přesto   mi dalo velkou práci   přemluvit se k tomu, abych si   tuhle věc pustil. Pokud by   ony „zrůdy“ byly jenom   maskovaní herci, onen   nepříjemný pocit by zmizel.   Ale také by zmizela obrovská   část atmosféry.
Protože, co si budeme   povídat – celý příběh   není nijak výjimečný, jde   vlastně jenom o pomstu   „slabších“ (v tomto   případě z běžné   společnosti vyčleněných   jedinců, kteří jsou   „jiní“) někomu, kdo se   cítí být nedotknutelný,   protože je „normální“.   A to je asi nejsilnější   myšlenka snímku – ten kdo   vypadá jako „zrůda“ tou   zrůdou ve skutečnosti není,   zrůdou je zde naopak   „běžný člověk“.   Líbí se mi však, že to   celé není o tom, že   nehandikapovaní jsou všichni   svině. Jinak by to všechno   bylo až trapně jednoduché a   povrchní.   Nejpříjemnější momenty   pro mě totiž byly   ztvárněny právě jednáním   klauna Phrosa se   „zrůdami“, kdy se k nim   naprosto správně chová jako   k sobě rovným.
Rozhodně je blbost mluvit   o týhle věci jako o hororu.   Takové scény tu jsou jenom   dvě – první a pro mě   nejpůsobivější je onen   nástup „zrůd“ na scénu,   kdy se je hodlá majitel   pozemku se svým „žánem“   vyhodit. Ta první scéna,   přestože se nesnaží o   žádnou temnou atmosféru,   naopak je opatřena veselou,   cirkusácky znějící hudbou   ale o to silněji na mě   účinkovala. Z první   konfrontace s něčím tak   „jiným“ podle mého   nemohl režisér jakýmikoliv   (ani současnými)   filmařskými prostředky   vytěžit více. Podobně jako   ta scéna těsně před   závěrem – ona děsivá   pomsta v dešti.
Snímku trochu škodí   onen fakt, že původní verze   měla o třetinu delší   stopáž – díky tomu se   zdá býti střih místy   poněkud zmatečný a občas   mě ty skoky docela   nepříjemně vytrhly ze   sledování. Škoda, že je to   znát i na té dešťové   scéně a některé dialogy   působí místy trochu   zbytečně. Na druhou stranu   – děkuji za každou minutu   navíc.
Výsledek   tudíž není až tak   neuvěřitelný, jak jsem   natěšeně očekával, ale   má hned dvě prim, které   přebily všechno, co jsem   dosud viděl – zaprvé to   jsou subjektivní pocity –   já zkrátka neviděl dosud   nic takového, u čeho bych se   cítil takhle zvláštně. Jo   samozřejmě za to můžou ty   „zrůdy“. A zadruhé (to   vychází vlastně přímo z   toho prvního) – ještě   nikdy jsem neměl takovou   potřebu vyhledat si VŠECHNY   zúčastněné „herce –   zrůdy“ a něco si o nich   přečíst. Po tomhle   nestandartním zážitku   nabeton vím, že nezapomenu   jména jako Schlitzie,   Josephine Joseph, Prince   Randian nebo Johnny Eck. A   nejen jejich jména, snad i   část jejich někdy   těžších někdy lehčích   životních osudů...
Widlaak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.11.2009
Tento film sice není úplně   můj typ, ale musím uznat,   že je velice působyvý až   skoro děsivý. Na jedné   straně ukazuje krutost   přírody a na té druhé   temnou stranu lidské povahy.   Tento film bych opravdu   doporučil lidem, kteří si   zakládají na svém vzhledu.
Kmotr95
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.2.2009
Tak plně souhlasím s   komentáři, které tu už   někdo napsal. Film sice nemá   velký děj, ale je dost   zajímavý od začátku do   konce. Na tento film se   rozhodně podívejte !!
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.10.2008
Zajimavy film, ktery za svou   hodinu nestaci nudit a na   platno prinasi zajimavou   prehlidku nejruznejsich   "zrud", ve   skutecnosti lidi, kteri jsou   jen telesne odlisni, ale ve   sve dobe byli predvadeni v   cirkusech...
Tatule
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.4.2008
Dějově nic objevného,   vzhledem k roku výroby však   jde přes svoji ministopáž   (60 minut) o velmi odvážný   film. V době, kdy se   filmová tvorba hemžila   krásnými herečkami a   uhlazenými herci, vyšel   režisér s velmi syrovým   dramatem o toleranci zdravých   a fyzicky handicapovaných.   Nehledejte v tom horror, jak   by napovídal název (i když   závěrečná scéna v bouři   a v noci je malinko   strašidelná), ale   ojedinělý filmový počin, a   to nejen na tehdejší dobu.  
P.S.: Herecké výkony   handicapovaných lidí,   kteří patrně nebyli   profesionálními herci, jsou   srovnatelné s   "hollywoodskými"   profíky.
nick4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.4.2008
celkem dost naturalistický   film s cirkusového   prostředí
plného   různě talesně   handicapovaných jedinců,dnes   už by něco takového asi   nikdo nenatočil.Ve filmu   hrají skuteční   trpaslíci,vousatá   žena,bezruký a beznohý   muž,bezruká žena a pod.Film   je příběhem o chamtivosti a   netoleranci kromě   jiného.Nato kdy byl film   natočen má celkem hodně   zajímavé poselství o   toleranci. Filmlze určitě   doporučit,jeho shlédnutí za   to určitě stojí.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih50683minih50683Rajónové blues (2005) [TV film] 
n
minih66135minih66135Tajemství ďáblovy kapsy (1980) [TV film] 
Tajemství ďáblovy kapsy n
minih21776minih21776Usměvavá zem (1952) 
Usměvavá zem n
minih35406minih35406Dálnice 60 (2002) 
Interstate 60 n
minih117640minih117640Spása (2014) 
The Salvation n
minih16860minih16860Pravdivé lži (1994) 
True Lies n
minih58164minih58164Gangsteři (2010) 
Takers n
minih138939minih138939Zhan lang (2015) 
Zhan lang n
minih28954minih28954Bratříčku, kde jsi? (2000) 
O Brother, Where Art Thou? n
minih27304minih27304Osudový kruh (1970) 
Le cercle rouge n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10