Duben
ohodnotit

Zmluva s diablom

Další název:
Smlouva s ďáblem
Žánr:
Rok:
1967
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
29.12.1967
„Veselý príbeh o dievčenskom päťlístku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zmluva s diablom
POZOR SPOILER

Na jedné škole se najdou nemravné fotografie a pak i smlouva, ve které studentky slibují, že se ještě před maturitou zbaví svého panenství. No, a protože je to vše kantory prozrazeno rodičům, nastává ve spoustě domácností pořádný šrumec. A ne jen doma, další den ve škole jsou kluci stříháni nakrátko a dívky mají být prohlédnuty lékařkou. Holky ze školy utečou. Mládenec Miki vyšplhá před stříháním na laně až ke stropu. Jedna z dívek ujíždí stopem a je nucena se v jednom autě bránit. Jiná balí Mikyho. Další hradního průvodce Petera. Tomu nakonec na hradě usne v historické posteli. Stopařka se brání podruhé a druzí se baví na večírku. Zkrátka, každý má svůj přístup.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zmluva s diablom
O současné mladé generaci se často a nahlas říká, že hlavně v otázce sexuálních vztahů odhodila všechny zábrany, které svazovaly lidi o něco starší, že si na úkor citového, lidského sbližování našla cestu promiskuity bez výběru. Není lehké najít k těmto otázkám jednoznačné stanovisko. Jestliže se o to v posledních letech naši filmaři pokusili, byli to téměř výlučně představitelé mladší režisérské generace, kteří mluvili o svých vrstevnících s porozuměním, osvětlovali jejich vztahy „zevnitř“, ze zorného úhlu svých mladých hrdinů. Není možné to absolutizovat a tvrdit, že o mladých mají právo mluvit jen oni sami. Jenže odstup staršího přináší vždy určité výkyvy v hodnocení a nakonec máme na něho i větší nároky: očekáváme už stanovisko spravedlivě vyvážené, citlivé, nezaujaté. Nepochybně o něco takového šlo i Ivanu Bukovčanovi a Jozefu Zacharovi, scenáristovi a režisérovi nového slovenského filmu SMLOUVA S ĎÁBLEM, a skutečnost, že se rozhodli pro formu trochu lehčí, komediální, by tomu v základě neměla nijak bránit. Příběh děvčat, která na základě hloupého a zlomyslného vtipu upadnou do podezření, že už neopustí střední školu jako „virgines intactae“, a hlavně jejich srážka s rodiči, kteří ve většině případů špatně znají své ratolesti, a proto jsou ochotni tomu věřit a náležitě se skandalizovat, obsahuje v zárodku možnost přesvědčivě rozehrát tezi o citlivosti mladých a o nepochopení, na jaké často narážejí.

Jenže při zpracování se zřejmě více dostala do popředí snaha co nejpůsobivěji skloubit a vypointovat osudy pěti děvčat, která se ze vzdoru rozhodnou, že se co nejdříve a za každou cenu zbaví své „nevinnosti“, když jim ji už tak odepsali. Je to tedy zápletka mírně frivolní, jaká bývá v oněch rozkošných komerčních italských filmech. Nechci tvrdit, že je to základní chyba, jenže tu nesporně zůstává jakýsi pocit neuspokojení, vedle několika dobrých nápadů a situací tu jsou jiné, očividně umělé a vymyšlené (například epizoda z muzea), příliš často tu proráží apriornost celé koncepce. Režisér Zachar, se kterým se spojovaly velké naděje po jeho filmu Psychodráma a několika televizních inscenacích, neuměl zcela zakrýt tyto nedostatky předlohy. Naopak, ještě je zvýraznil dost neobratným vedením představitelů rodičovské generace (včetně učitelů), kteří vyznívají hodně nepřirozeně a dávají hlavně úvodní sekvenci až trapný punc. Šťastnější ruku měl při výběru několika mladých interpretů, z nichž především výborný Jaromír Hanzlík a svěží Viera Šimeková vytvořili věrohodné a plastické postavy, vystihující i podstatné rysy chování svých vrstevníků. Schopnost dramaticky vystupňovat drobné epizody, z nichž se vlastně skládá předloha, dokázal režisér i v malém výstupu s Vladimírem Menšíkem a možná až příliš efektně při nevydařeném Emkině striptýzu. Jako celek je film jistě dost zábavný. Jeho největším nedostatkem je, myslím, to, že jsme si v našem filmu už zvykli na hlubší a autentičtější pohled na tyto problémy.

KALINOVÁ, Agneša. Smlouva s ďáblem. Rudé právo. 1968, roč. 48, č. 3 [4. leden], s. 5. [upraveno]


Popis / Obsah / Info k filmu Zmluva s diablom
Příběh pěti studentek, které jsou v podezření, že uzavřely "smlouvu s ďáblem" - slib, že do maturity ztratí panenství. Dívky popírají, ale nikdo jim nevěří. Proto se rozhodnou smlouvu splnit. A není vždy jejich zásluhou - či vinou, že se to nepodaří.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Komediálne ladený príbeh piatich maturantiek, ktoré na základe hlúpehi a zlomysel'ného vtipu upadnú do podozrenia, že sa rozhodli do maturity zbaviť panenstva. Ich obrane však nikto neverí a tak sa rozhodnú urobiť to, z čoho ich včitci upodozrevajú.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

45 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

ČT2 - Popcorn

03:00 - 03:25

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:50 - 03:05

70 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:45 - 03:40

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10