Zmizení staré dámy (1938)

Zmizení staré dámy (The Lady Vanishes)
80 %
 
 

The Lady Vanishes

Další název: Eine Dame verschwindet

    Žánr: mysteriózní
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 1938        
    Délka: 96 min.
Poslední film Alfreda Hitchcocka natočený v Anglii v roce 1938, začíná v jisté zemi, která se jmenuje Mandrika. Je zde diktatura moci v podobě vojenské chunty. Za turistikou a na dovolené do tohoto krásného kraje jezdí lidé z celé Evropy, a s přítelkyněmi zde před svatbou ztrávila svou dovolenou i mladá angličanka Iris Hendersonová (Margaret Lockwood). Před odjezdem má hroznou noc, a ráno když pomáhá staré dámě paní Froyové, ji spadne na hlavu divnou náhodou květináč (který měl původně dopadnout na hlavu staré paní). Celá otřesená se z kupé vlaku loučí s kamarádkami, a po rozjezdu vlaku omdlí. V kupé se jí ujímá stará příjemná dáma, a když se s ní seznámí v jídelním voze při čaji dovídá se, že se jedná o paní Froyovou (Dame May Whitty). Spolu se vracejí do kupé a Iris protože jí stále bolí hlava usne. Když paní Froyovou po probuzení hledá a ptá se po ní, všichni okolo ní ji náhle tvrdí, že tam žádná taková žena nikdy nebyla. Pomoc jí nabídne až
muzikolog a hudebník Gilbert (Michael Redgrave), se kterým se seznámila v hotelu už předešlý den. Vyptávají se, a paní Froyovou, spolu hledají po celém vlaku. Ovšem stará dáma jako by se propadla do země.…..

Marta Holubová-clara.bow  Autor: clara.bow

režie:
Alfred Hitchcock
 
 
hraje:
Margaret Lockwood (Iris Hendersonová), Michael Redgrave (Gilbert), May Whitty (Miss Froyová), Paul Lukas (Dr. Hartz), Cecil Parker (Todhunter), Mary Clare (baronesa), Philip Leaver (Doppo), Naunton Wayne (Cadicott), Googie Withers (Blanche), Linden Travers (Mrs. Todhunterová), Catherine Lacey (jeptiška), Selma Vaz Dias (senorita Doppo), Josephine Wilson (madamme Krumerová), Charles Oliver (důstojník), Kathleen Tremaine (Anna), Sally Stewart (Julie), Basil Radford (Charles), Alfred Hitchcock (muž na nádraží)
 
 
námět:
Ethel Lina White (The Wheel Spins (román, 1936))
 
 
scénář:
Frank Launder
 
 
kamera:
Jack E. Cox
 
 
hudba:
Charles Williams
 
 
střih:
R.E. Dearing
 
 
text písně:
Kenneth Alford (Colonel Bogey March)
 
 
autor projektu:
Sidney Gilliat
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.