Žluté nebe (1948)

Žluté nebe (Yellow Sky)
74.6 %
 
 

Yellow Sky

    Žánr: western / krimi / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 98 min.
20 Century Fox se spolu s režiserem Williamem A. Wellmanem podařil natočít skvělý westernový příběh Yellow Sky.

Krátce po ukončení americké občanské války stíhá skupina armády unie bandu, která se specializuje na vykrádání bank. Při jedné loupeži, která se jim nezdaří, musí prchat před pronásledováním, a může je zachránit jen nebezpečná oblast cesty po bývalém solném jezeru. Ku podivu se jim nakonec podaří tuto děsnou cestu jakoby zázrakem zdolat. Přijíždějí do opuštěného městečka, kde naprosto vyčerpaně padají. K jejich překvapení stojí před nimi překvapivě mladý muž, který na ně míří puškou. Po uhašení žízně si uvědomí James "Stretch" Dawson – Gregory Peck, že slyšel že v opuštěném městečku žije dívka se svým dědečkem, a podle nalezených nástrojů banda zjistí, že se dvojice věnuje hledání zlata. Členové bandy se těší na zlatý úlovek o který starého pána a jeho vnučku připraví, ale proti tomu se postaví právě James.
Oproti tomu Dude – Richar Widmark je naprosto bezkrupulozní a zapomíná, že jej i jeho společníky právě tito dva lidé zachránili před smrtí. K tomu vzniká další spor, který se týká pohledné Constance – Anne Baxter, které dědeček říká Mike - mezi muži. Zahledí se do ní i James.

Film od prvního okamžiku vystihuje perfektně psychologickou definici každé zúčasněné osoby. Příběh graduje díky tomu, jak se každý projevuje a jak cítí, a mezi tím pocity vyplývají na povrch zmíněných akterů i ambice a potlačovaná sexualita, která bojuje s posledními pocity slušnosti a toho, co je správné.
V tomto filmu se jedná také o určitý druh morálky, a zachování byť i primitivní úcty dodržování přikázání Bible a náboženského cítění, ve kterém se svým způsobem odráží často těžký a dramatický dopad americké občanské války, která se týkala všech účastníků............

MartaH.CB  Autor: clara.bow

režie:
William A. Wellman (.)
 
 
hraje:
Gregory Peck (James Stretch Dawson), Anne Baxter (Constance Mae Mike), Richard Widmark (Dude), Robert Arthur (Bull Run), John Russell (Lengthy), Harry Morgan (Half Pint), James Barton (dědeček Maye), Charles Kemper (Walrus), Robert Adler (Jed), Harry Carter (poručík kavalerie), William Gould (bankéř), Eula Guy (zákaznice banky), Paul Hurst (Drunk), Victor Kilian (barman), Norman Leavitt (pokladník v bance), Jay Silverheels (Indián), Hank Worden (rančer v bance), Chief Yowlachie (Colorado)
 
 
námět:
W.R. Burnett (román)
 
 
scénář:
Lamar Trotti (.)
 
 
kamera:
Joseph MacDonald (.)
 
 
hudba:
Alfred Newman (.)
 
 
kostýmy:
Charles Le Maire (.), Sam Benson (.)
 
 
střih:
Harmon Jones (.)
 
 
zvuk:
Bernard Freericks, Harry M. Leonard
 
 
výtvarník:
Albert Hogsett
 
 
dabing:
Jiří Bartoška (James "Čahoun" Dawson), Simona Postlerová (Constance Mae 'Mike'), Petr Haničinec (děda), Zdeněk Dušek (Charles Kempler), Vladislav Beneš (Frája), Ivan Trojan (Bull Runn), Miroslav Středa (Malý pivo), Ota Jirák (Mrožík), Jiří Plachý (Dlouhán)
 
 
zvláštní efekty:
Fred Sersen
 
 
masky:
Ben Nye
 
 
výprava:
Lyle R. Wheeler
 
 
producent:
Lamar Trotti
 
 
překlad:
Petr Šaroch
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.