Zločin Arthura Savilla (1984) [TV inscenace]

Zločin Arthura  Savilla
60 %
 
 
    Žánr: tragikomedie
    Země: Československo
    Délka: 83 min.
POZOR SPOILER

Arthur se právě máčí ve vaně, když jej vyruší sluha. Ohlašuje Algernona Purslea. Tento důstojník vypráví při Arthurově holení a stříhání o známém, který přišel o ruku. Pak také po Arthurovi chce, aby jej vzal s sebou k lady Windermerové, protože tam bude dívka, o které on sní.
A také tam je. Je tam ovšem i chiromant Podgers. Ten hádá lidem z ruky. Když má totéž udělat Arthurovi, zaváhá. Teprve v soukromí mu řekne, co viděl v jeho budoucnosti. Arthur se stane vrahem.
Tomu to vrtá hlavou tak, že se ocitne ve vykřičeném domě. Zde se setká s Algernonem a protože jsou oba pod parou, málem se porvou.
Po této opici se Arthur svěří své milé Sybile. Ta tvrdí, že v románech se vraždí tetičky. A tak milý Arthur další den studuje knihy o toxikologii a chystá se spáchat zločin.
Jako oběť zločinu je vybrána Clementine a obdarována pilulkou s jedem, která je maskována do léku na pyrosu.   Po její smrti však Arthur zjistí, že tetička si jej nevzala.
Takže začne plánovat vraždu znovu. Jako oběť je tentokrát vybrán strýc, který bude zavražděn pomocí pekelného stroje. Ten zajistí gróf Ruvalov.
Jenže pekelný stroj nefunguje a hodiny ve kterém je ukryt jsou přineseny až k lady Wintermerové. Ta jej předvádí jako zábavnou hračku zrovna když je zde i Arthur. Jeho reakce je opět zrušená svatba.
Když pak chiromantika načapá na mostě, shodí jej dolů do vody.
Společností je to považováno za sebevraždu. Ale Arthur dostál jeho předpovědi.  Autor: Pitryx

režie:
Ivan Balaďa
 
 
hraje:
Marián Zednikovič (Arthur Savil), Milan Bahúl (Algernon Parsley), Zuzana Kronerová (Sybil), Anna Javorková (Lady Windermerová), Oľga Solárová (Lady Alroyová), Miro Noga (Aldridge), Peter Staník (Butler), Marta Bieliková-Černická (Lady Clementine), Naďa Hejná (vojvodkyňa), Nora Kuželová (Lay Marleen), Peter Debnár (sir Thomas), Pavol Mikulík (Podgers), Vladimír Obšil (gróf Ruvalov), Pavol Schwarz (Winkelkopf), Jozef Cút (Pestle), Anna Šišková (dievča), Anna Kubeková (dievča), Monika Radványiová (dievča)
 
 
námět:
Oscar Wilde
 
 
scénář:
Alex Koenigsmark
 
 
kamera:
Juraj Šajmovič
 
 
hudba:
Jaroslav Filip (spolupráce)
 
 
výprava-architekt:
Roman Rjachovský
 
 
kostýmy:
Jan Růžička, Mária Csomorová
 
 
střih:
Ladislav Halama
 
 
zvuk:
Dušan Hazucha
 
 
II. kamera:
Stanislav Bureš, Ján Kriška, Vojtech Balog, Danica Rumanová, Miroslav Mižialko
 
 
masky:
Mária Chmelová, Juraj Petráň
 
 
dramaturgie:
Marián Puobiš
 
 
pomocná režie:
Edita Čorbová
 
 
výprava:
Marián Demko
 
 
vedoucí výroby:
Ľubomír Čechovič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.