Zlaté kapradí (1963)

Zlaté kapradí
70.9 %
 
 
    Žánr: dobrodružný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.11.1963        
    Délka: 108 min.
„Pohádka pro dospělé dle předlohy Jana Drdy.“
POZOR SPOILER

 Mladý muž Jura se v noci prodírá lesem. Až se mu povede najít zlaté kapradí a kousek utrhnout.
Nato se u něj objeví mladá dívčina Lesanka. Chce, aby kapradí vrátil. A on chce políbení. Jenže nezůstane jen u toho. Ti dva zůstanou spolu.  
Jenže jednoho dne se Jura nechá naverbovat. Když jej odvážejí, dostane od Lesanky košili. Ta mu klade na srdce, aby si ji nikdy nesundal.
Na válečném poli je Jura hrdina. Je dokonce povýšen kapitána. A tehdy pozná generálovu dceru, do které se zblázní. A také jí řekne, že pro návrat domů udělá všechno na světě. Ona jej tedy posílá k nepřátelům pro vezírova hřebce. Jura jej tedy přivede. Jenže potvoře je to málo, a tak jej zláká do svých ženských osidel. A on podlehne. A tentokrát slibuje, že udělá pro ni vše, co bude chtít. Baba se nerozpakuje a posílá je podruhé mezi nepřátele. Jenže tentokrát je Jura načapán a pronásledován. Unikne jen s velkým štěstím. Ovšem kýžený náhrdelník přináší. Když je pak odmítnut, ze vzteku pálí svou košili.
Pak už se mu dařit přestane a při pokusu ukrást z klece ptáka je chycen. Dochází k boji a Jura přece jen uprchne, jenže v převleku za nepřítele, tedy za Turka. A tak je nalezen svými. Je označen jako zrádce a prohnán uličkou. Pak je kamarády odnesen mrtvý pryč na místo, kde jej chtějí pochovat… 
  
   Autor: Pitryx

režie:
Jiří Weiss
 
 
hraje:
Vít Olmer (ovčák Jura), Daniela Smutná (generálova dcera), Karla Chadimová (víla Lesanka), Radoslav Brzobohatý (Matěj), Zdeněk Braunschläger (Martin), František Smolík (generál), Čestmír Řanda (obršt), Otomar Krejča (vezír), Jaroslav Vojta (hospodář), Josef Bek (kaprál), Jindřich Narenta (velitel stájí), Evžen Jegorov (pištec), Lubomír Bryg (eunuch), Alena Bradáčová (Rozárka), Jorga Kotrbová (Barborka), Josef Hlinomaz (hospodský), Lola Skrbková (cikánka), Bohumil Švarc (major), Ivan Němeček (verbíř), Václav Vintr (role neuvedena), Miroslav Svoboda (vezírův pobočník), Jiří Bělohoubek (stráž), Alex Jandouš (stráž), Milan Kindl (krčmář), Marie Walterová (Martinova matka), Aleš Bílek (hudebník), Jaroslav Boťa (hudebník), František Brož (hudebník), Karel Duba (hudebník), Čestmír Preclík (hudebník), Jaroslav Imramovský (bubeník), Zdeněk Skalický (turecký důstojník), Evžen Růžek (odsouzenec), Helena Růžičková (huriska), Raoul Schránil (důstojník), František Suk (voják), Anselma Teisingerová (dcera hostinského), Dagmar Zikánová (markytánka)
 
 
námět:
Jan Drda (pohádka)
 
 
scénář:
Jiří Weiss, Otomar Krejča (dialogy)
 
 
kamera:
Bedřich Baťka
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Karel Postřehovský (návrhy kostýmů), Ladislav Tomek (návrhy kostýmů), Blažena Ševčíková
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Emil Poledník
 
 
dabing:
Alena Kreuzmannová (hlas Lesanky)
 
 
mluví:
Jan Tříska (hlas ovčáka Jury), Světla Amortová (hlas cikánky)
 
 
choreografie:
František Halmazna
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Havlík, Karel Kovář
 
 
asistent režie:
Miloš Kohout, Zdena Švarcová
 
 
asistent kamery:
Rudolf Holan
 
 
pomocná režie:
Věra Ženíšková
 
 
odborný poradce:
Václav M. Škorpil, Jan Vaníček
 
 
fotograf:
Jiří Všetečka, D. Kapička
 
 
asistent architekta:
Jan Kňákal
 
 
vedoucí výroby:
František Milič
 
 
asistent střihu:
Vilma Binterová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.