Jeden svět
ohodnotit

Zlatá réva

Další název:
Pyrrhovo víťazstvo
Žánr:
Rok:
1977
Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá réva
POZOR SPOILER

Mladá manželka Hana Príbojová nadává svému muži Šimonovi, že se chce stěhovat z města. Mají tu hezký byt, a už se stěhovali čtyři krát.
Stěhovací vůz je oba přiváží k novému sídlu. Něco jako bývalý zámeček, ale nyní není zrovna v ideálním stavu.
A tak se manželé pomalu zabydlují a seznamují s místními lidmi. Není to vždy jednoduché. Šimon má konflikt už tím, že se mu nelíbí, když se nedělá. A když ještě prohlásí, že se mají zde spojit tři družstva, jeho oblíbenost je ihned na nule.
Navíc chodí a kontroluje. Zajímá ho vše. Nelíbí se mu dílna, která vypadá jak ve středověku a hned pojme nápad udělat novou a pořádnou. Ale není kde. Pak padne návrh, udělat ji ve stáji. Dojnice tam již nejsou, jen pět koní. Ale ty tam opatruje místní chlapec Matko Vincko, který to má v kotrbě pomíchané.
Šimon se také dost rozčílí, když zjistí, že z něj chtějí dělníci udělat osla, když jim praskl chladič u traktoru. A hned řekne řidiči, Rubikovi, že si motor zaplatí sám. Byla to jeho chyba.
Zkouší se zde i nový kombajn. Ale ten nefunguje, víno je příliš husté.
Po každoročním honu je zábava, jako vždy. Hana vyhraje hlavní cenu v tombole. Její muž však říká návštěvě shora, aby neschválili peníze na kulturní dům, ale že je potřeba mechanizační středisko, a to hned pro všechna tři družstva. Pak je mu řečeno, aby zmizel a on tak učiní.
Druhý den má svou motorku na kostelní věži. On se rozhodne spustit si ji sám, ale ta mu spadne.
Traktorista Štefan Vrúbik se mu pak přizná, začež je inzultován tak, že přeletí přes stůl.
Družstvo pořádá výlet do Tater, ale Štefana za tu pecku brát nechtějí. Tomu to nějak nevadí, ale klidně posílá svou ženu. Netuší totiž, že mu za ní začal brousit Paĺo Dijan. Ten si na výletě odvede Hanu na Lomnický štít a tam mu ona dá své rty, jak by řekl básník. Navíc pro špatné počasí nemohou sjet dolů za ostatními a musí zůstat zde. Když později sjedou lanovkou sami dva, je to všem výletníkům z vesnice naprosto jasné.
Agronom Čelár stále kuje pikle proti Štefanovi, a to již i písemnou formou. A nakonec mu po hádce řekne, že mu Hana zahýbá s Dijanem. Štefan doma ihned přenese polštář i peřinu své manželky, která všechno samozřejmě popře. A hned běží za Paĺkom a vše mu řekne.
Je dokončena první generální oprava traktoru, z čehož má Štefan velkou radost. Jede s ním po vsi a pak nalévá lidem víno. Rychlé udání, a příslušníci jsou zde.
Začíná hořet kravín, ano ten, kde měl místní blb koně. Ten prohlásil, že se pomstí tomu, kdo už jich několik prodal. A to je právě Štefan. Hasí, kdo může, ale přesto zůstává Vincek v plamenech. Je mrtev. Na národním výboru se řeší Čelarovo roznášení pomluv. Ten se veřejně přizná, že o nevěře Hany důkaz nemá, a také se veřejně omluví.
Hana se dále schází s milencem, ale on už nemá zájem. Ona navrhuje rozvod se Štefanem a společný odchod s Paľom. Dijan už však nechce.
Manžel přestěhoval Haniny věci zpět. A ona se mu k nevěře přizná.
Stěhovací vůz je oba přiváží k novému sídlu.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá réva
Současný příběh se odehrává ve vinařské oblasti západního Slovenska, kde se mají spojit dvě zemědělská družstva do většího agrotechnického komplexu. Mezi zastánci a odpůrci nového modelu dochází ke střetnutí, které je v podstatě zápasem o mravní zásady socialistického člověka, náročného k sobě i jiným a nekompromisního při posuzování zásadních otázek mezilidských vztahů v pracovním kolektivu.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Súdobý príbeh z prostredia vinohradníkov o zlučovaní JRD. Medzi zástancami a odporcami nového projektu dochádza k vzájomným konfliktom. Úspešné snaženie Šimona Priboja o zlúčovanie obidvoch hospodárstiev stráca zmysel vo chvíli, keď zistí, že jeho žena prežíva melodramatický l'úbostný vzťah k prelietavému Pavlovi Dianovi.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697526
Fotografií: 763185
Plakátů: 375842
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10