Zítra se bude tančit všude (1952)

Zítra se bude tančit všude
39.5 %
 
 
    Žánr: hudební / agitka
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 24.10.1952        
    Délka: 92 min.
POZOR SPOILER

V Praze se všude tančí a zpívá, je zde totiž sraz mládeže. Všem se to líbí, až na Rudu Látala a jeho nohsleda Otu Lukáše. Jsou oba studující, ale také se bojí, že by museli pracovat. Mladý muž Pavel provádí „výzkum“. Studuje na lidových tancích zákonitosti pohybu a jejich vznik v závislosti na lidové kultuře. Lojza jej přemluví, aby tanec předvedli na STM. Což se i stane. A z toho důvodu je sem poslána instruktorka Alena, která seděla i v porotě. Nu, a pak hrají před obecenstvem. Tedy mají hrát, jenže se nese zpráva, že se basista Jeníček ožral. A bez basy to nejde, jak tvrdí Pavel. Ale najde se jiný basista. Po návratu je Pavlovi vyčítáno diktátorství, Jeníčkovi opilství a vůbec je „zepsut“ celý kolektiv. Proto si dají slib, že se stanou souborem svazáckým, a kdo není svazák, musí vstoupit. A určí si plán - nastudovat moravské písně, což vítá zejména Lojzík, který si oblíbil Rozárku, ta je právě z Moravy. Tak se jede na Moravu, kde se ti dva setkají. Chodí s ostatními po horách a lidech a sbírají tance i písně. Po návratu na jiné soutěži Ruda nalže Rozárce, že ji již Lojzík nechce. Cestuje se na další soutěž a ve vlaku se řeší to, jak se tehdy basista opil. Vycházejí najevo všechna fakta a skutečnosti. Hlavně to, že Rudův kamarád Oto byl funkcionářem národně socialistické mládeže. Ruda sice ještě zapírá, ale je usvědčen Otou samotným a dopisem. Ruda je ze souboru vyloučen, Ota podmínečně a basista dostává důtku. A teprve pak jim všem Alena sdělí, že byli vybráni na světový festival do Budapešti. Nu, v Budapešti se tancuje všude, jak jinak, ale Rozárka je na Lojzíka neustále naštvaná. Uběhne nějaký čas, Alena je na studiích v Moskvě a Pavel se dozvídá, že Ruda utekl do imperialistické ciziny. Nakonec se celá sestava ocitá v Berlíně. Rozárka se doslechne pravdu o Lojzíkovi a bere jej na milost. A skutečně se tančí, zpívá a jásá všude. Ale pozor! Nedobrý a zlý imperialista i zde roztahuje své pařáty, do kterých se pokouší zlákat Pavla, a to pomocí Rudy a příslibů západní měny. Odolá tento kovaný soudruh svodům kapitalistického pozlátka?  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Vlček
 
 
hraje:
Zdeněk Buchvaldek (Pavel), Eva Kubešová (Alena), Miloš Nesvadba (Lojza), Marcela Martínková (Rozárka), Jiří Vala (dělník Mirek), Jiří Adamíra (Ruda), Pavel Šmok (Ota), Lída Vendlová (Hanka), Jitka Frantová (Věra), Bohuš Hradil (profesor AMU), Ferdinand Jarkovský (návštěvník Mojsejevců), Karel Hovorka (šachista Melíšek), Bohuslav Kupšovský (šachista), Karel Bednář (Vycpálkovec), Alena Martinovská (Vycpálkovec), Stanislav Remunda (Jeníček), Štěpán Skalský, Jiřina Bílá, Jaroslava Panenková, Madla Křenková (stařenka), An Sonchi (korejská tanečnice), Jaroslav Hrkal (Jirka), O. Šuchma (Tonda), Josef Janouš (Vašek), Jaroslav Vavroš (Jura), Františka Lysaková (stařenka), Alois Křoupal (stařeček), Jana Mikulenková (tetička), Irena Liďáková (pasačka), Lavisa Možanskaja (sovětská žurnalistka), Vladimír Setínský (Franta), Josef Toman (návštěvník Mojsejevců), Radomil Rejšek (traktorista, člen Vycpálkovců), Alois Švenda (cimbalista Vycpálkovců), Václav Zeman (houslista Vycpálkovců), František Bonuš (Vycpálkovec), Jiří Harčuba (Vycpálkovec), Jiří Hnízdil (Vycpálkovec), Jiří Pospíšil (člen Vycpálkova souboru), Rudolf Pazour (Vycpálkovec), Dagmar Pobudová-Páclová (Vycpálkovec), Jiřina Ponocná (Vycpálkovec), Evža Milnerová (Vycpálkovec), Marie Crhounková (Vycpálkovec), Liběna Livorová-Hrkalová (Vycpálkovec), Eva Konečná-Rejšková (Vycpálkovec)
 
 
námět:
Vladimír Vlček, Božena Šochová
 
 
scénář:
Vladimír Vlček, Pavel Kohout, Božena Šochová
 
 
kamera:
Václav Huňka
 
 
hudba:
Ludvík Podéšť
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Hrachovec
 
 
kostýmy:
Milada Adamírová, Libuše Loskotová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Josef Zavadil, František Černý
 
 
vedoucí produkce:
Eduard Šimáček, Rudolf Hájek
 
 
zpěv:
Marcela Martínková (Kdyby moje nožky nechodily bosky; Za hory horečky zašly ně ovečky; Ej, svítilo slunéčko na naší zahrádku; Hoja, hoja, hoja; Ej, růža, růža, růžička;), Pražský filharmonický sbor (Zítra se bude tančit všude), Alois Křoupal (Janiček;), Sbor (Z národů ač jsme různých; Hop, holka, svlíkej kabát; Ej, zelenými pláněmi; Sekyra, motyka, deška, válek; Suchdolský rybník;), Irena Liďáková (Ej, růža, růža, růžička javorová;)
 
 
text písně:
Pavel Kohout (Zítra se bude tančit všude)
 
 
choreografie:
František Bonuš
 
 
masky:
Věra Kotlanová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Řeřicha, Jaroslav Prokop
 
 
asistent režie:
Oldřich Holíček
 
 
asistent kamery:
Jiří Šafář, Josef Illík
 
 
odborný poradce:
František Bohuš (taneční), Jaroslav Jurášek (národopisný), Bořivoj Landa
 
 
tanec:
Vycpálkův lidový soubor, Moravský soubor písní a tanců, Státní soubor lidových tanců SSSR
 
 
výprava:
Josef Němeček
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, Fučíkův soubor závodu Auto Praga
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac, Alois Palouček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.