Žít (1952)

Žít (Ikiru)
71.9 %
 
 

Ikiru

Další název: Living; To Live; Doomed; 生きる

    Žánr: drama
    Země: Japonsko
    Délka: 143 min.
Úředník Watanabe se dozví, že trpí rakovinou a že mu zbývá jen několik málo měsíců života. Otřesen touto zprávou, pokouší se na vše zapomenout a rozptýlit se pitím alkoholu a návštěvami ve striptýzových barech, zkrátka dohnat všechny požitky, které dosud neznal, neboť plynuly kdesi mimo něho. Když nic z toho nezabírá, hledá útočiště v práci: se vší energií se zasazuje u úřadu o zřízení dětského hřiště ve slumech. Téhož večera, kdy se koná slavnostní otevření, na hřišti umírá - konečně s pocitem klidu a naplněného života.
Akiro Kurosawa na příkladu nemocného muže zkoumá vliv anonymity města na psychiku jeho obyvatel, pocity osamění uprostřed davu, odcizující pracovní podmínky. Vzdává se přitom veškeré sentimentality a dosahuje proto obzvláště jímavého účinku.  Autor: curil

režie:
Akira Kurosawa
 
 
hraje:
Takaši Šimura (Kanji Watanabe), Haruo Tanaka (Sakai), Minoru Čiaki (Noguchi), Miki Odagiri (Toyo Odagiri), Bokuzen Hidari (Ohara), Minosuke Jamada (podřízený úředník Saito), Kamatari Fudžiwara (šéf Ono), Makoto Kobori (Kiichi Watanabe, Kanjinův Bratr), Nobuo Kaneko (Mitsuo Watanabe, Kanjisův syn), Nobuo Nakamura (místostarosta), Atsushi Watanabe (nemocný), Isao Kimura (asistent), Masao Shimizu (doktor), Júnosuke Itó (spisovatel), Sachio Sakai (člen Yakuzy), Šin'iči Himori (Kimura), Kumeko Urabe, Yoshie Minami (služka), Seidži Mijaguči (šéf yakuzy)
 
 
scénář:
Akira Kurosawa, Šinobu Hašimoto, Hideo Oguni
 
 
kamera:
Asakazu Nakai
 
 
hudba:
Fumio Hajasaka
 
 
zvuk:
Ichirô Minawa, Fumio Yanoguchi
 
 
produkce:
Sojiro Motoki
 
 
výprava:
Takashi Matsuyama
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.