Duben
ohodnotit

Želvy mohou létat

Lakposhtha hâm parvaz mikonand

Další název:
Les tortues volent aussi / Turtles Can Fly / Lakposhtha parvaz mikonand
Žánr:
Země:
Rok:
2004
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2008
„Když dospělí vedou války, berou dětem úplně všechno. Šokující příběh těch, které nikdo nevidí.“

Obsah filmu Želvy mohou létat

 
Všechny války a násilí přinášejí smrt, utrpení a ničí budoucnost. Kdekoliv se lidé na sobě dopouštějí násilí, jsou kolem vždy i bezmocní svědkové a oběti zároveň – děti. Jejich šokující příběhy média nezaznamenají, z bombardérů, tanků a vojenských velínů nejsou vidět. Ony však, pokud přežijí, tyto strašné zkušenosti s sebou nesou do budoucnosti.
Film jednoho z nejpozoruhodnějších íránských režisérů současnosti Bahmana Ghobadího Želvy mohou létat byl natočen v autentickém prostředí kurdského utečeneckého tábora na irácko-tureckých hranicích v roce 2004 a vrací se do období několika týdnů před americkým útokem na Irák. Ghobadí, sám kurdského...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Bahman GhobadiBahman Ghobadi  
hraje:
Soran EbrahimSoran Ebrahim.....Satelit   
Hiresh Feysal RahmanHiresh Feysal Rahman.....Bezručka (Hengov)   
Avaz LatifAvaz Latif.....Agrin   
Abdol Rahman KarimAbdol Rahman Karim.....Riga   
Saddam Hossein FeysalSaddam Hossein Feysal.....Pashow   
Ajil ZibariAjil Zibari.....Shirkooh   
scénář:
Bahman GhobadiBahman Ghobadi  
hudba:
Hossein AlizadehHossein Alizadeh.....v titulcích jako Hossein Ali Zadeh [52]   
kamera:
Šachriar AssadiŠachriar Assadi.....v titulcích jako Shahryar Assadi   
střih:
Mostafa KherghehpooshMostafa Kherghehpoosh.....v titulcích jako Mostafa Khergheh Poosh   
Haydeh Safi-YariHaydeh Safi-Yari.....v titulcích jako Hayedeh Safi Yari   
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.aerofilms.cz/filmy...
 
 
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o., Česká televize
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Želvy mohou létat >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MambaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2022
Želvy mohou létat - když šlápnou na minu
Zvláštní film o národu, kterému svět upírá   právo na samostatnou existenci. Snímek z   kurdského utečeneckého tábora na   írácko-tureckých hranicích krátce před   americkým útokem na Írák.
Hlavními aktéry   jsou především děti, které možná úplně   nechápou politické a válečné dění kolem   sebe, ale snaží se přežít jak se dá. Spousta   z nich je zmrzačených - někomu chybí ruce,   jinému zas noha, ale i tak se musí nějak živit   - třeba sběrem min na minových polích, které   pak prodávají překupníkům. Smutný film o   válečném běsnění, ať už v souvislosti se   svržením Íráckého prezidenta Saddáma Husaina   nebo nepodloženém tvrzení západních zemí o   vlastnictví zbraní hromadného   ničení.
Nahlížení na vyhrocené politické   problémy mocných skrz pohled bezbranných dětí   je v tomto filmu pojato velmi zvláštním   způsobem - od pevné a fungující hierarchie v   dětské komunitě, přes přirozenou touhu po   informacích, nadpřirozené schopnosti   předvídat budoucnost bezrukého chlapce, až po   první lásku v tomto šíleném stavu věcí.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2011
Obsazení dětských neherců, navíc   zmrzačených, do protiválečného filmu může   být vnímáno jako citové vyděračství. Ale   režisér si tu k dosažení burcujícího   účinku už ničím dalším nepomáhá. Žádné   osvědčené filmařské fígle, sladkobolná   hudba nebo zjednodušující schémata, tohle je   autentický pohled do světa, v němž utrpení je   bohužel naprosto všední věcí. Prostředí   utečeneckého tábora, v němž pan Satelit jako   dětský Kmotr svoje chráněnce pevně ovládá   ale netyranizuje, spíš jim pomáhá přežít,   je krutou realitou, ne konstruktem filmových   ateliérů a samo o sobě nese dramatický náboj   filmu. Tragický příběh, který je do něj   zasazený, už jen dokresluje ten chmurný a   přece život oslavující obrázek.
vojtam
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.2.2011
Tak tenhle film jsem videl az v Tv a musim rict ze   se mi zaryl do pameti.Tak silny pribeh jen s   detskymi herci opravdu zaslouzi pochvalu.To co se   ve svete deje je fakt nekdy des...Doporucuji Vse   co maj radi kvalitni film.
Helen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2010
uchvatné
Ani nevím proč ale tento film se mnou hluboce   otřásl a naprosto mne uchvátil.Dívala jsem na   něj uplnou náhodou a nemohla potom nejméně   dvě noci spát a přes den se mi stále tento   surový a opravdový příběh mihotal před   očima,najednou jsem se styděla za to že mám   plnou lednici jídla,spoustu oblečení a nadbitek   všeho....styděla jsem se za to ,že řeším   zbytečnosti našeho evropského pohodlného   života,jsem vděčná osudu že mé děti mají   to obrovské štěstí a narodili se v čechách!A   to nejsem nějaká rozmazlená citlivka.Jen málo   který film umí to co tento,a nejde jen o   příběh ale i o ponurý ,téměř dokumentární   ráz celého filmu.Děkuji za takoví zážitek a   přeji si více podobných fimu.Rozhodně je   škoda že čt vysílá něco tak užasného ve   čtvrtek na dvojce a v hlavním vysílacím čase   nějaké přihlouplé už stokrát opakované   blbosti.Hela
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Tento skvělý film, jenž nám Česká televize   milostivě dovolila zhlédnout s titulky a   minimální propagací v neatraktivním čase   čtvrtečního pozdního večera, není zdaleka   jen výpovědí o životě dětí za války a   prostředí malé pohraniční vesnice a   sousedního uprchlického tábora a pohledem na   události v období svržení Saddáma Husajna   Američany ze strany této vesnice na   irácko-tureckém pomezí a těchto dětí, ale   hlavně silným, složitým a členitým   baladickým příběhem.

Hlavní postavou   tohoto skvěle napsaného příběhu, za nějž by   se nemuseli stydět nejlepší čeští ani   světoví literáti všech dob, je přibližně   třináctiletý Soran - chytrý a bystrý chlapec,   jenž díky svým schopnostem a znalostem vede   velkou partu dětí vydělávajících si   sbíráním min. Soran, kterému nikdo neřekne   jinak než ,,Satelit", má přirozenou   autoritu, kterou ovšem vědomě přiživuje, aby   neriskoval, že o ni přijde. Významnou   součástí příběhu je také uprchlík Hengov,   jehož všechny děti přezdívají   ,,Bezručka", jeho sestra Agrin a malý   chlapec, který je doprovází. Satelit se s   Bezručkou, jenž umí předvídat budoucnost,   nejprve nepohodne, časem se ale jejich vztah   velmi zlepšuje i díky Agrin, která se   Satelitovi líbí. Společně se všechny tyto   postavy i postavy ostatní postarají o onen   sugestivní příběh, který by podle mě -   dostal-li by tu šanci - vynikl, i kdyby se snad   jednalo o film americký, nebo k nám z této   oblasti přicházely mraky filmů. Bohužel nejde   jen o to, že hrdiny tohoto filmu ,,nikdo   nevidí", ale také o to, že jen málokdo   vidí takovýto film. Není to škoda? Proč naše   televize veřejné služby nemá kromě žánrů a   cílových skupin povinnost dodržovat také   vyváženost, co se týče zemí původů   promítaných filmů? Opravdu si myslíte, že by   na tento film v hlavním vysílacím čase nikdo   nekoukal?

Mně osobně samožřejmě   titulkovaná verze maličko stála v cestě   plnému vychutnání a zevruvnému posouzení   tohoto filmu jako celku.
Každopádně - i   přesto a i s titulky - bych film Želvy mohou   létat vřele doporučil každému svému   příteli a řekl bych, že není ztrátou času   se na něj pořádně podívat. Naopak. Jedná se   o dílo, od něhož neodtrhnete zrak a které je   přinejmenším z příběhového hlediska v té   nejvyšší kvalitativní kategorii.
Mlapiska
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Zlo je řetězová reakce
Je docela vtipné, že jakmile se někde objeví   děti ve válce, hned je film označen mnohými   samozvanými odborníky za prvoplánový. Myslím,   že o to tady vůbec nešlo.
Příběh mě zaujal   a pohltil a ač prý režisér neměl scénář   při zahájení natáčení zrovna dvakrát   hotový, celý film působí velmi propracovaně,   uceleně a taky přirozeně – s   dokumentaristickým nádechem. Od děje trochu   odvádějí pozornost mnohé vedlejší   skutečnosti a není problém filmu, že jsou   možná pro obyčejného Evropana hůře schůdné   a pochopitelné – některé tak zůstanou i   skryty. Zřejmě i podrobnější rozbor filmu by   vyšel na hodně stran textu. Mě dostala   myšlenka páchání zla na nevinných, nevnucuje   se, přesto je tak cítit. Ať zlo spáchá   kdokoliv, není to konec – řetěz je ukován a   může být pěkně dlouhý. Smutným příkladem   je zde například dívka Agrin. Nejen ona, ale i   všechny děti působí před kamerou   přirozeně.
Velmi dobrá je i práce s davem.   Davové scény patří k další silné stránce   filmu. Na mnoha (ne-li většině) záběrech se   objevuje velký počet lidí a taková scéna   běhu na kopec je přímo úchvatná. Podařilo se   tak dostat nešťastné vesničce nejen pod   kůži, ale zachytit ji i z velkého   "ptačího" nadhledu.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25895minih25895Život brouka (1998) 
A Bug's Life n
minih42732minih42732Odsouzeni zemřít: Otevřené moře 2 (2006) 
Open Water 2: Adrift n
minih25513minih25513Na dno vášně (1997) 
Carne Trémula n
minih37187minih3718721 gramů (2003) 
21 Grams n
minih4922minih4922Candyman (1992) 
Candyman n
minih9107minih9107Indiana Jones a chrám zkázy (1984) 
Indiana Jones and the Temple of Doom n
minih107015minih107015Borgman (2013) 
Borgman n
minih10395minih10395Kokosy na sněhu (1993) 
Cool Runnings n
minih71381minih71381Trpasličí manželství (2009) [TV seriál] 
The Little Couple n
minih40897minih40897Metro (2004) 
Creep n


Hodnocení:n12345678910
Želvy mohou létat (2004)Želvy mohou létat (2004)Želvy mohou létat (2004)Želvy mohou létat (2004)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763813
Plakátů: 376397
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10