Duben
ohodnotit

Zelňačka

La soupe aux choux

Další název:
Kapustnica (SK); Kapustová polievka (SK); The Cabbage Soup; Kapusniaczek; Louis und seine außerirdischen Kohlköpfe
Žánr:
Země:
Rok:
1981
Délka:
99 minut
„Louis de Funes jako venkovan, který pije příliš vína, vaří dobrou polévku a silou své osobnosti dokáže přivolat mimozemšťany.“

Komentáře k filmu Zelňačka

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.5.2020
SMUTEK
Jsem velký fanoušek Louise   de Funese a tak na mě tenhle   jeho předposlední film   působí skoro depresivně   ačkoli je to dobrá komedie.   Dívat se na to, že je jen   stínem kdysi tak živelného,   rtuťovitého člověka z   něhož doslova stříká na   všechny strany temperament je   opravdu smutné. Asi (vlastně   určitě) proto tento film   nenám rád.
cais74
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.2.2020
Zelňačka
Tento film je, stejně jako   ostatní filmy páně Funese,   skvělý a vtipný. Ano, věk   už si na báječném herci   vybral svoji daň, ale   určitě jeho výkon fanoušky   nezklame. Co ale zklame na   první poslech, je dabing. Ten   vytvořil za pana   Filipovského pan Lábus. Ač   je pan Lábus výborný herec   a i dabér, tady prostě jeho   hlas nesedí. Tak jako v   jiných filmech hlas pana   Krampola. Myslím, že by pro   ucho diváka byl lepší hlas   některého z imitátorů,   například pana Jablonského.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2018
Snímek natočen na základě   úspěšné knihy, kterou   napsal René Fallet, a jak se   na ní uvádí, jedná se o   humorný příběh o setkání   dvou podivínských   bláznivých ochmelků s   technicky vyspělým a   suchopárným “ufonem“.   Vynikající příběh o dvou   stařících vzdorující se   osudu a vymoženostem doby. A   protože se hlavních rolí   zhostila trojice těch   nejlepších francouzských   komiků, je o zábavu   postaráno. Louis de Funès,   Jean Carmet a Jacques   Villeret. Co chtít víc.   Příběh je to ve své   podstatě životní, ale brán   s humorem. Louis opět, i   přes výslovný zákaz   lékařů po jeho několika   infarktech, srší energií ve   své komičnosti a tak jako   obvykle podal výkon, jaký   máme u něho rádi. Co se   týče jeho zdraví, bohužel   ke škodě. Scénář se   drží hlavních postav a   vedlejší scény jsou podány   jen okrajově. Hlavní   dějová složka je však   zachována a ke komičnosti   zcela postačila. A je to   dobře. Snímek je tak   jednoduchý a srozumitelný.   Pro nás je škoda, že film   nebyl nikdy nadabován   Františkem Filipovským.   Vyzněl by daleko lépe.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 30.4.2017
Velice slabá komedie a o SF   snad i hanba psát. Ale   nepřejížděl jsem,   párkrát se i pousmál.   Takže tu dvacku procent si to   zaslouží. Hodnotím stejně   jako československou verzi, i   když zde byl pan Funés   stokrát lepší pana Somra.   Měl také více prostoru.
GeorgeB
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.1.2017
Oxo
Zelňačku jsem četl nejprve   jako knihu, aniž bych   věděl, že existuje její   filmová adaptace. Pravdou je,   že moje představy po   přečtení knihy se   rozcházejí se zpracováním   filmu, ale z filmu jsem   nadšený. Jistě bude spousta   lidí reagovat na český   dabing, ale musíte si   uvědomit, že pan Filipovský   byl již v té době bohužel   po smrti a že volba Jiřího   Lábuse byla jako jeho   nástupce na dabing pane   Funese obdorvskou výzvou.   Podle mého názoru se s   dabingem naprosto perfektně   vypořádal a popři Marge,   Rumburakovi a mnoha daších   je to další perla v jeho   herecké kariéře.   Neodsuzujte jeho dabing jen   proto, že jste na něco   zvyklí, nehodnotíte tak   dabing, ale jen vlastní   pocity. Já určitě tento   film všem doporučím a   rozhodně bych tento film   nedával panu Funesovi v   hodnocení někam na chvost.   Všem , ale určitě   doporučím knižní   předlohu. Jednu hvězdu   navrch za neustálé nošení   flašky a dvou skleniček na   stůl.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2017
Dnes poprvé jsem film shlédl   celý a jsem nadšený a   vůbec by mě nenapadlo co   dokáže polívka a domácí   víno s vesmírem. De Funes,   na kterém film stojí a   padá, na konci své kariéry   dokázal, že je pan herec a   jestli někdy bude číst tyto   řádky, vždyť, kde žije,   má ještě stovku let k   dispozici, ať ví, že jsme   jej měli rádi...
Misantrop
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.12.2015
Jak se přivolávají   mimozemšťané z planety Oxo,   vzdálené dvě až tři   hodiny cesty létajícím   talířem? Přece prděním!   Po výtečné zelňačce s   rozmočeným chlebem a s   hektolitry červeného vína   to jde přímo báječně.   Louis de Funès zachraňuje   naštěstí každou pitomost,   v které hraje. Český dabing   Jiřího Lábuse místo léty   navyklého hlasu Františka   Filipovského působil   zpočátku hodně nezvykle,   ale byl z ostatních dabérů   nejlepší: například Lábus   jediný vyslovoval jméno   Claude správně [klód],   ostatní špatně [glód]. Ta   špatná, neváhám říct   idiotská výslovnost, mě   štvala.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.5.2014
Pro mne jedna ze slabších -   komedií s L.de Funésem -   jednak L.de Funés byl na   sklonku kariéry, jednak i   díky dabingu - Filipovský je   nepřekonatelný. Dobré   téma, ale i když se herci   sebevíce snažili, úrovně   třeba četníků při vší   snaze nedosáhli. Je   zajímavé vidět Funése i v   jiných rolích, ale prostě   to není ono. Taky Cruchot byl   symbolem rancouzských   komedií a ne jiné role sice   velmistra humoru. Zajímavé   by bylo nadabování   Filipovským, ale toho se   nikdy nedočkáme. Jak by   třeba Filipovský daboval   prdy?
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.2.2012
I když pominu naprosto   nevhodný dabing a svůj   spíš negativní názor na   Funése, tohle je hodně   slabé. Chybí tu ta jeho   zběsilost, ač vzhledem k   jeho věku pochopitelné. Na   druhou stranu hrál i v   ještě horších filmech.
superfilmar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2012
Předposlední film Louise de Funese
Na Louisovi byla už hodně   znát celková vyčerpanost.   Ani jeho role už nevyznívá   jako komická cholerická   figurka, vlastně je to   smutná postava a vážná   role.
Já jsem se bavil   jako u klasické Funesovy   komedie, tato dokonce patří   k mým nejoblíbenějším.
A Jacques Villeret   výborně ztělesnil postavu   ,, Ufolínka "
S   Jeanem Carmetem si Funes dost   dobře rozuměl, to je z filmu   vidět.
Jen by mě   zajímalo, jakej magor do   dabingu obsadil Jiřího   Lábuse, jeho hlas je úplně   jiný než Funésův. Tohle   byl ten největší krok   vedle, který mohli udělat.   Vlastně jedinej dabing,   kterej u Lábuse snesu, je ten   Rowana Atkinsona.
Ale   zpátky k filmu. Když si ten   hlas odmyslíte, vznikne vám   výborná komedie se skvělým   závěrem. Prostě 95%.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.4.2011
Zřejmě
Zřejmě se vytvořily dva   tábory příznivců Louise de   Funése. Jedni jsou spokojeni   a vraci se rádi jak k   postavám z jakéhokoliv filmu   de Funése, druzí míní, že   na konci byl mistr zvadlý,   cítil svůj konec a nebylo to   už ono. Pravda bude asi   uprostřed, jelikož v tak   rozsáhlé kolekci filmových   rolí a scénařů a   režisérů , je velmi   obtížné dosahovat stejné   úrovně, a to bez ohledu na   věk herce. Osobně jsem   dospěl k závěru, že tak   vyrovnanou sérii měl   málokterý komik, a to nejen   francouzský.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.1.2011
Osobně jsem první viděl ten   český film a až pak   tento.To je trochu rozdím,i   když i ten náš má své   kouzlo a pobavil jsem se u   něj,tak tento je lepší   jistě už kvůli   Funesovi.Nechci machrovat,ale   hned mě napadlo,kdo asi bude   hrát toho mimozemšťana a   vyšlo mi to :-).Ten herec   Jacques Villeret na to měl   skutečně vhodný ksicht   :-).
Jediné,co mi   vadilo byl dabing Jiřího   Lábuse.Ten se k Funesovi moc   nehodil.
diamant
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.5.2010
Knižní verze byla veselejší....
Děj filmu je poněkud upraven   oproti knižní předloze   podle které vznikl ale   vyznívá poněkud hořčeji   než kniha, která je více   humoristická. Jako by se   tvůrci báli jasně říct,   že důvodem příletu   mimozemšťana byl prd !   Staříci si sedli na   zápraží (akorát tak aby se   mezi ně vešla láhev vína   jak praví kniha) a trumfovali   se kdo lepší zaprdí.   Jednomu se podařil zvuk,   který znamenal v oxštině   (řeč mimozemšťanů)   pozvání=zavolání. No a v   podobném duchu se celý   příběh nese i s vrácením   omlazené ženy prvního z   nich. Ve trochu jiném duchu,   blíže knižní předloze,   byla natočena i česká   docela zdařilá verze jako TV   inscenace.
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.5.2010
Posmutnělý film z konce   kariéry velkého herce (a na   jeho vizáži je znát, že se   blíží ke konci). Louis de   Funes údajně při čtení   knihy řval smíchy, prý se   ohromně bavil i štáb při   natáčení filmu, ale mně   osobně to nic moc nedalo.   Viděl jsem to s dabingem   Jiřího Lábuse, a i když   jsem měl tendence pořád v   myšlenkách zkoušet, jak by   to udělal Filipovský,   nakonec jsem to přijal   vlídněji než Jiřího   Krampola, kterého jsem   nedávno slyšel v   Dobrodružství rabína   Jákoba (a kterému nebylo   skoro rozumět).
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.5.2010
I když se jedná o jeden z   posledních filmů velkého   francouzského herce, opět v   něm zazáří svým   temperamentem. Ani Jean Carmet   se nenechává zahambit.   Dabing neřeším, na DVD si   pustím originální zvuk.
Luluvampík
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Louis de Funés...každý film   s tímto hercem je   úúúžasný.
Tento   film se mi velice líbí...je   vtipný a přitom je pro mě   docela smutný
Gimli_syn_Gloinuv
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.9.2008
Na filmech Luis de Funése   jsem prakticky vyrostl, neboť   můj dědeček je jeho velkým   fandou. I já jsem propadl   kouzlu jeho hereckého stylu a   proto sháním co nejvíce   filmů s tímto mírně   histerickým hrdinou :-).   Zelňačku jsem v TV   nezahlédl více než 10 let.   Buďto ji nedávali, nebo jsem   prostě neměl štěstí.   Proto když jsem ji sehnal na   DVD byl jsem víc než   nadšený. Skvělý film,   který mi trošku zkazila   skutečnost, že mistra dabuje   Jiří Lábus, který ač sám   o sobě skvělý herec a také   jeden z mých oblíbených, k   Funésovi se prostě nehodí.
tommaxis
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2008
Zelňačka se poněkud vymyká   z filmů Funese. Je o   soužití dvou staříků,   kteří jsou poslední kteří   se brání modernímu   rozmachu.
Jediným   spestřením je pro Clauda   každovečerní návštěva   ufona z planety Oxo.
Ačkoli v tomto filmu   dabuje Funese Jiří Lábus,   dabuje ho po svém a nesnaží   se nabodobit Františka   Filipovského a myslím že   šel dobrou cestou.
Prasoid
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.6.2008
Výborná polévka
v podání ještě lepších   komiků. Člověk by čekal   sci-fi jako řemen, místo   toho se jen směje, tedy   jestli je správěn naladěn,   jinak bude znechucen kyselým   pachem zelňačky ještě   dlouho.
hejtman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2007
Louis de Funés v netypickém   představení dvou stařečků   přivítají návštěvu z   kosmu,která se zamiluje do   jejich zelňačky.Je to můj   oblíbený film z tvorby   mistra a řeknu na rovinu,že   mu dám kdykoli přednost   před klasickými   komediemi,snad krom fantomase   a četníků
lebowski
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.11.2004
Zajímave, přesto, že se   jedna o komedii, film působí   dost smutným dojmem. Louis De   Funes ukazuje, že byl velký   herec, o čemž samozřejmě   neni pochyb.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih126243minih126243Believe Me (2014) 
Believe Me n
minih120532minih120532Labyrint (2012/1) [TV minisérie] 
Labyrinth n
minih17737minih17737Mrtvá a živá (1940) 
Rebecca n
minih64658minih64658Anděl (1984) 
Angel n
minih4405minih4405Bohové musí být šílení II (1988) 
The Gods Must Be Crazy II n
minih41938minih41938Mise pomsty (2000) 
Agent Red n
minih12288minih12288Měsíc 44 (1990) 
Moon 44 n
minih141558minih141558Alone in Berlin (2016) 
Alone in Berlin n
minih39075minih39075Poslední dny Pompejí (2003) [TV film] 
Pompeii: The Last Day n
minih28050minih28050Zátah (1987) 
Dragnet n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

89 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

69 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376604
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10