Zakázaný výlet (1981)

Zakázaný výlet
51.7 %
 
 

Další název: Povídka z dělnického kalendáře

    Žánr: dětský / historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.5.1981        
    Délka: 71 min.
POZOR, SPOILER

Třináctiletá Boženka si musí vydělávat pár drobných zpíváním po dvorech a ulicích. Její matka se živí jako pradlena. Otce nemá. Zato má dva mladší sourozence. Hrát s ní chodí strýc Toník, který Boženku doprovází na harmoniku. Ten také nemá ani peníze ani práci, ale přesto obdaruje muže, který si vydělává stejně jako on s Božkou.

Jednou ji věkem skoro stejný mladík jménem Pepa dovede do dětského spolku Včela. Zde je ostatními dětmi vlídně přijata. I zde Božka zpívá, ale už hodně jiné texty.

Když je pak Božka náhodou u pochodu demonstrantů, je zajata četníkem a přivedena domů. Pak ji osloví paní, která ji již několikráte pozorovala a pozve ji k sobě. Je to zpěvačka a dá jí volnou vstupenku, může jít i do šatny. Zpěvačka tvrdí, že také začínala zpěvem po ulicích. A tak začne Boženka cvičit pod dozorem hudebníka. Nato zjistí, že jim někdo zapálil boudu „Včely“. Děti si začnou budovat novou a mezitím se chystají na výlet do Radotína. Jenže ten je jim ve škole zakázán pod pohrůžkou dvojky z mravů. Děti přesto jdou, ale narazí zde na četníky…  Autor: Pitryx

režie:
Štěpán Skalský
 
 
hraje:
Pavlína Mourková (Boženka Zimová), Jana Březinová (maminka), Oldřich Navrátil (harmonikář Tonda, Boženčin strýc), Jaroslav Satoranský (učitel), Hana Maciuchová (zpěvačka Lída Marková zvaná Lili), Miloš Kopecký (klavírista), Lukáš Vaculík (Josef), Carmen Mayerová (domácí), Monika Kvasničková (Irenka, dcera domác), Karel Hábl (tatínek), Filip Renč (chlapec-princ), Václav Kotva (šumař), Karel Koloušek (strážník), Bohuslav Ličman (velitel četníků), Jovanka Žáková (Anička), Filip Žák (Frantík), Soňa Novotná (nohatá holčička), Lukáš Bech (usmrkánek), Michael Hofbauer (Zrzek), Karel Fridrich (portýr v kabaretu), Vlastimil Bedrna (četník), Vladimír Bičík (četník), Dana Balounová (domovnice), Marie Hřebíčková (vedoucí průkopníků), Karel Bělohradský (policajt), Richard Knotek (střapatý kluk), Jakub Kučera (hubeňour), David Burdych (bosý kluk), Tomáš Šimek (průkopník), Jiří Bruder (strážník), Daniel Netušil (spolužák), Michaela Kuklová (spolužáčka), Vladimír Kratina (otec Boženy), Milan Pěkný (hudebník), Vlastimila Vlková (žena peroucí na valše), Ivana Kubicová (tanečnice), Stanislava Martínková (tanečnice), Jana Ostrá (tanečnice), Jana Robenková (šatnářka), Soňa Aratorová (švadlenka), Jindra Kvardová (žena v okně), Regina Řandová (dívka z klubovny), Jindra Peroutková (dívka z klubovny), Jaroslav Tomsa (muž na chůdách), Tomáš Muchka (poslíček), Ladislav Lahoda (živá reklama)
 
 
námět:
Jiří Cirkl
 
 
scénář:
Jiří Cirkl, Štěpán Skalský
 
 
kamera:
Josef Illík
 
 
hudba:
Václav Hála, Václav Pletka (dramaturgie dobové hudby a písní), Josef Lipš (dramaturgie dobové hudby a písní), Zdeněk Fibich (skladba "V podvečer" /část Poem/)
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Alena Zoubková, Marie Franková
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Karel Jaroš
 
 
mluví:
Miroslav Moravec (komentář)
 
 
choreografie:
Ivana Kubincová
 
 
II. kamera:
Zdeněk Prchlík
 
 
II. režie:
Lada Vacková
 
 
masky:
Stanislav Petřek, Zdenka Prchlíková, Václav Frank
 
 
dramaturgie:
Marcela Pittermannová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Milan Futera, Milan Brabec
 
 
asistent kamery:
Jiří Zavřel
 
 
fotograf:
Jiří Kučera, Jiří Kučera
 
 
vedoucí výroby:
Jaroslav Kučera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.