Duben
ohodnotit

Záhada hlavolamu [TV seriál]

Rok:
1969
Délka:
25 minut, 9 dílů
Premiéra v ČR:
24.12.1969
„O dobrodružstvích Rychlých šípů na motivy knihy Jaroslava Foglara.“

Komentáře k filmu Záhada hlavolamu

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.7.2020
Tady budu neobjektivní a   nekritický. Je to   čistokrevná studiová práce   v dekoracích, které jsou z   dnešního pohledu k   pousmání, výprava je   mírně řečeno skromná a ve   vontských rolích se směle v   kraťasech prohánějí   ztepilí třicátníci.   Přesto tady režisér Hynek   Bočan dokázal vytvořit   atmosféru na kterou asi   žádný kluk mé generace   nezapomene. Tajemno a   dobrodružství, které jsme   hltali z knížek a   obrázkových časopisů se   najednou začalo hýbat a   působit nově. Mám a   vždycky budu mít tenhle   seriál moc rád (stejně jako   knížky Jaroslava Foglara) i   když mu po technické   dtránce do dokonalosti   určitě chybí víc než ty   dvě hvězdičky. Jen jednu   výhradu jsem nedokázal   překousnout už jako kluk. Z   literatury byl pro mě Mirek   Dušín krásně rostlý a   vysportovaný chlapec ale v   podání Jiřího Lukeše byl   poněkud neohrabaný a lehce   zavalitý (jak se ve   foglarovkách psalo jako   sloní mládě).
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Úžasní Krampol a Sloup,   tehdy třicátníci, coby   pubertální výrostci,   Tříska jako   "démonický"   hrdina. No, první zmínění   se svými obličeji by jeho   hrát nemohli...
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.3.2009
Seriál mého dětství
Dodnes si dokážu vybavit ten   skoro infarktový stav, když   se zvonicí rozléhaly   těžké kroky,odměřující   čas Jana Tleskače... anebo   když se ve spleti uliček   vynořil tajemný Široko.   Výborná (byť nepřesná)   adaptace knižní předlohy,   ať už dějem, tak i   náladou.
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.3.2009
Hororový napínavý   příběh, při kterém se   tají dech napětím,   stupňovanou atmosférou a   hrou světla a stínu za zády   Rychlých šípů. Napětí je   hlavní devízou výborně   vymyšleného příběhu.   Také hlavní postavy typově   naprosto odpovídají   předloze, což není na   škodu, protože Rychlé   šípy jsou koneckonců jen   jedny :o)
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.11.2011
Hodně slušný a lehce   strašidelný seriál, který   se vymyká tomu co se v té   době převážně točilo a   spousty herců ,které   uvidíte hooodně mladé:-)   Slušné a dodnes   nestárnoucí, každý díl   má napětí, temnou   atmosféru a funguje i v   dnešní době!
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.3.2014
Jaroslav Foglar a jeho Rychlé   šípy. Kdo by je neznal.   Klukovské dobrodružství,   jaké si už dnes nikdo ani   nedokáže představit. Román   'Záhada hlavolamu' je   výborná napínavá četba,   která neskončila zrovna   šťastně a tak později   vznikla i další dvě   pokračování. Knížky byly   tak vyhledávané, že se po   tom tehdejší   Československá televize   rozhodla sáhnout a zfilmovat.   Kvůli velké obsáhlosti to   však nebyl úkol jednoduchý.   Tvůrci se rozhodli pro   zamíchání prvních dvou   dílů dohromady. Tedy skoro.   Z druhého dílu 'Stínadla se   bouří' si vypůjčili   tajemnou postavu Široka a   začlenili ho do příběhu   prvního, čímž naprosto   zlikvidovali ono kouzlo   literárního počinu. Kdo to   četl ví, že když tajemný   M, tedy Tleskačův mistr,   upustil do podzemní   kanalizace hlavolam Ježka v   kleci, byl to právě Široko,   který ho později vylovil.   Naopak úplně vynechali   noviny Rychlý šípů -TAM   TAM- a dobře známé   Bratrstvo kočičí pracky.   Ale tak už to u filmování   prostě bývá. Že by se   televizní seriál nepovedl se   říci ale nedá. Chlapecké   dobrodružství a určité   tajemno příběh zachovává.   Kazí to jen dospělost   některých herců.   Černobílý obraz dobře   skrývá studiovost, ale na   druhou stranu to zase   prozrazuje ozvučení. S tím   si měli zvukaři více   pohrát. Jedná se o první   zpracování a na dobu vzniku   se dá přivřít oko. Děj   ubíhá plynule a místy   napínavé sekvence skutečně   upoutají. Jeden by jim   takové dobrodružství i   záviděl.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.9.2009
Rychle   Sipy,Stinadla,Vontove,tajemstv   i Jana Tleskace.....a v   neposledni rade take Jezek v   kleci.
Zahadu   hlavolamu,Stinadla se bouri a   i Tajemstvi Velkeho Vonta a   take samozrejme ostatni   "foglarovky" jsem   cetl a na tom jsem,co by mlady   klucina,vyrustal.
Takze   kdyz po "revoluci"   zacali davat serial Zahada   hlavolamu,byl jsem hodne   zvedavy jaky bude.Splnilo to   moje ocekavani a byl jsem   absolutne nadsen a vzdycky   jsem se nemohl dockat dalsiho   dilu.Ja musim dat jasnou   desitku,pro me to bylo   skvele.
Hodne se mi   libil Jan Triska v roli   Siroka.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Skvělé zpracování Foglarova díla.
Starý dobrý seriál, který   je báječnou televizní   podobou příběhů Rychlých   šípů a ježka v kleci.   Oproti pozdějšímu filmu z   roku 1993 má tu správnu   atmosféru, ponurost, napětí   a schopnost vtáhnout do   děje. Herečtí   představitelé nejen party R.   šípů, ale i dalších   postav byli vybráni s citem a   máme pocit, že přesně tak   by vypadali ti skuteční   Vontové a Šípy, které pan   Foglar popsal. Zatímco   filmové zpracování z   nedávné doby si neužilo   nijak velkého okamžiku   slávy, neboť se rozchází s   představou hlavních hrdinů   i samotných Stínadel, tento   seriál bude věčný a   koukatelný stále. Díky za   něj.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.1.2018
Jaroslav Foglar-Záhada hlavolamu
Dva pojmy, které rozhodly,   že se ze mne stane   čtenářský fanatik. Otec se   mě tímto titulem pokusil   přivést ke čtení knih,   když předtím jsem hltal   Rychlé šípy jen v kreslené   podobě, a povedlo se mu to   dokonale.
Seriál   Záhada hlavolamu byl pro mou   generaci dlouho zapovězeným.   Ležel totiž v trezoru.   Protože my jsme byli něco   lepšího. Byli jsme   Pionýři. Ble...
O to   víc jsem byl po revoluci na   tento kultovní seriál   natěšený.
Po jednom   jediném dílu mé nadšení   opadlo a další už to   nevylepšily... Co mi   vadí?
Totálně   zmršený casting.
Mirka Dušína, Foglar   popisuje jako krásného,   atletického chlapce. Zde ho   hraje obtloustlý, neohrabaný   a nesympatický nekňuba.   Jindra Hojer se taky nějak   vymkl. Zbytek Rychlých   šípů už je v poho. Horší   pohromou jsou však jejich   "vrstevníci" z řad   Vontů, ty totiž hrají   regulérní třicátníci. A   věřte mi, všichni na svůj   věk vypadají. Některým by   se dalo tipovat i mnohem víc.   Brr.
Co dalšího se   nepovedlo? Především   papundeklové kulisy. Seriál   byl natáčen převážně ve   studiu a je to na něm sakra   znát.
A pak už jen   hromada drobných nedostatků.   Například klapající   švihadla, která Rychlé   šípy nosily zavázaná kolem   pasu a ze kterých se dá   navázáním vytvořit dlouhé   lano. Ve skutečnosti na něm   ty dřevěné konce vůbec   neměly být. Když se pak   chlapci tiše plíží   temnými stínadelskými   uličkami a klapou u toho jako   stepující stonožka,   působí to poněkud   křečovitě...
A tak   dál a tak dál...
Podle mého byl seriál   Záhada hlavolamu šit horkou   jehlou a vůbec se nepovedl.   Jeho filmový následovník z   roku 1993 byl zcela jiný   level.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.7.2015
Foglarovi chlapci
Jaroslav Foglar a jeho Rychlé   šípy. Kdo by je neznal.   Klukovské dobrodružství,   jaké si už dnes nikdo ani   nedokáže představit. Román   'Záhada hlavolamu' je   výborná napínavá četba,   která neskončila zrovna   šťastně a tak později   vznikla i další dvě   pokračování. Knížky byly   tak vyhledávané, že se po   tom tehdejší   Československá televize   rozhodla sáhnout a zfilmovat.   Kvůli velké obsáhlosti to   však nebyl úkol jednoduchý.   Tvůrci se rozhodli pro   zamíchání prvních dvou   dílů dohromady. Tedy skoro.   Z druhého dílu 'Stínadla se   bouří' si vypůjčili   tajemnou postavu Široka a   začlenili ho do prvního   příběhu.Naopak úplně   vynechali noviny Rychlý   šípů -TAM TAM- a dobře   známé Bratrstvo kočičí   pracky. Nechápu takové   prznění děl. Seriál se   však vcelku povedl. Kazí to   jen dospělost některých   herců. Černobílý obraz   dobře skrývá studiovost.   Děj ubíhá plynule a místy   napínavé sekvence opravdu   upoutají. Jeden by jim   takové dobrodružství i   záviděl.
davidek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.7.2008
Roman Skamene je jako malý   fakt super. V pozdějších   rolích se choval skoro   stejně, ale patří do   dobrých českých herců. K   seriálu: věrně kopíruje   knižní předlohu.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2012
Takhle jsem si je sice   nepředstavoval, ale serál   odpovídal době. Jen   přerostlí Mirek Dušín mi   tam neseděl víc než kdo   jiný.
theremin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2005
Vynikajúce   Stínadlá-potemnelá   atmosféra plná   dobrodružných mikrokozmov a   nebezpečných,tmavých   zákutí.Televízna patina   kvalite len napomohla.
jager
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.8.2008
Starej dobrej serial ktarý   alesponˇve mě evokuje   vzpomínky na
mé   dětství kdy jsem čekával   před televizní obrazovkou na   začátek Zahady hlavolamu,   kdy jsem se na půl hodiny   ocitnul v
uplně jinem   světě a měl jsem pocit že   Stínadla znám jak vlastní   boty.
Nedávno jsem   tento serial znovu mohl   sledovat a zase jsem byl   spokojen s jeho úrovní.
Na tehdejší dobu   parádní seriál.
vendy13
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.12.2009
Záhada hlavolamu...seriál   pana režiséra Hynka Bočana   z roku 1969 na motivy románů   ,,Záhada hlavolamu´´ a   ,,Stínadla se bouří´´ od   spisovatele Jaroslava   Foglara.Každý kluk by měl   znát tento úžasný seriál   plný dobrodružství a   příhod legendárního klubu   Rychlých šípů-skvělých   chlapců krásných   vlastností.Ta podnikavost a   touha po dobrodružství.V   dnešní době už se tohle   nezažívá,nikdo   nevyhledává   dobrodružství,...
Mě   se seriál moc líbil,pěkná   úvodní znělka,skvělé   obsazení,zvláště Jan   Tříska jako Velký Vont.Mezi   Rychlými šípy byli méně   známí herci,až na velmi   známého jedince a to Romana   Skamene,který hrál v   seriálu Červenáčka.
Seriál mě po přečtení   knihy nezklamal,i když jak   říkal Hynek Bočan,tenkrát   Jaroslav Foglar nebyl se   seriálem vůbec spokojen,až   po uvedení v televizi,kdy   Hynek Bočan dostával spoustu   dopisů od malých diváků   ,,Jestřáb´´(Jaroslav   Foglar)uznal,že se seriál   povedl.
janek85
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Tady tato verze natočena   podle románu Jaroslava   Foglara, se mi zdála   nejlepší a nejpřesnější,   pak je tady ještě jedna   Záhada hlavolamu (1994), ta   je spojena v jeden film a to   právě mi nedá a musím dát   zapravdu, že tato je lepší.   Tady jsou lepší herci, jsou   tady takoví více otevřeni,   než v té nové, ale hudba je   rozhodně lepší v té   druhé. Celkový dojem:Hrozně   moc rád jsem četl, čtu a   budu číst Rychlé Šípy a   vždy mi to přineslo nějakou   radost, pobavení,   moudro...93%
tommaxis
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.8.2014
Ačkoliv seriál má název   Záhada hlavolamu je to   slátanina dvou knih Záhada   hlavolamu a Stínadla se   bouří. Jelikož jsem knihy   četl, seriál se mi vůbec   nelíbil. Dej je   zpřeházený, něco je tam   navíc, něco zase úplně   chybí. Stínadla postavená v   Barandově taky nejsou moc   přesvědčivá a není nad   reály. Jedinné plus je   kvalitní obsazení dobrými   herci, ale zase si myslím   trochu neadekvátně kdy   Mažňáka což by měl být   chlapec kolem 18let hrál   33letý Václav Sloup nebo   učně Jana Tleskače 20letý   Jaromír Hanzlík.
ok338
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.1.2013
Viděla jsem seriál i film   Záhada hlavolamu (1993) a   více na mě zapůsobil tento   seriál.Hlavní hrdinové jsou   úplně přirození a i   vizuální podoba se mi   zamlouvá (až na Mirka   Dušína, toho si představuji   opravdu jinak).Zprvu jsem   měla obavy z děje, protože   jsou to dvě knížky úplně   smíchané dohromady, ale   skoro vůbec to nevadilo   (chyběla mi Rozdělovací   třída s tramvajemi,   Bratrstvo kočičí pracky a   TAM TAM).Jan Tříska jako   Široko je úžasný.Občas je   tam někdo , kdo mi tak nějak   mezi kluky věkově nezapadá,   ale není to naštěstí moc   často.Je však jedna věc ve   které je lepší film, a to   je hudba, která navozuje tu   pravou   "Stínadelskou"   atmosféru.
Spider-man
Hodnocení:
Přidáno: 17.11.2020
Jakožto milovník čs. tvorby   zde musím opět opravit chybu   v obsazení. U postavy Vont   Fred (šéf Rezatých   klíčů) je uveden Milan   Stehlík. Možná, že Milan   Stehlík v seriálu někde   vystupuje, ale tento herec je   Michal Koblic.
stovka
Hodnocení:
Přidáno: 11.11.2007
Mám celé dílo Jaroslava   Foglara i stará vydání,   teď dávám
dohoromady   natočené filmy, a tato   seriálová verse Záhady
hlavolamu patří mezi   lepší.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih7562minih7562Fantomas (1964) 
Fantômas n
minih197503minih197503Přízraky v Benátkách (2023) 
A Haunting in Venice n
minih49027minih49027Jak zničit vlastní mužstvo (1977) [TV inscenace] 
Jak zničit vlastní mužstvo n
minih20404minih20404Tah jezdcem (1992) 
Knight Moves n
minih42647minih42647Psáno na pranýř (1974) [TV inscenace] 
Psáno na pranýř n
minih22230minih22230Vekslák aneb Staré zlaté časy (1994) 
Vekslák aneb Staré zlaté časy n
minih149208minih149208Modrá krev (2014) [TV cyklus] 
n
minih53034minih53034Čaj s citronem (1971) [TV hra] 
n
minih48725minih48725Zkáza lodi Gustloff (2008) [TV film] 
Die Gustloff n
minih145683minih145683Kvarteto (2017) 
n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Záhada hlavolamu (1993)

 Záhada hlavolamu (1993)
Záhada hlavolamu n
 
Žánr: rodinný / mysteriózní
Země: Česká republika
Režie: Petr Kotek

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10