Duben
ohodnotit

Zachraňte vojína Ryana

Saving Private Ryan

Další název:
Zachráňte vojaka Ryana (SK); Der Soldat James Ryan
Rok:
1998
Délka:
169 minut
Premiéra v ČR:
8.10.1998
„Stojí za to, pro záchranu jednoho života, riskovat osm jiných?“

Chyby ve filmu Zachraňte vojína Ryana


1) posloupnost
Ve scéně, jak se kapitán Miller baví se seržantem Horváthem u mostu, je nejprve záběr na Horváthovo levé rameno a svou pravo rukou Millerovi naznačuje gesta své mluvy. Další záběr je na Horváthovu přední část těla a najednou má svou ruku pravou ruku na břiše.

Vložil: enejčel

2) posloupnost
V závěrečné scéně, kdy kapitán Miller (Tom Hanks) sedí zraněný opřený o motocykl na mostě, tak vytáhne pistoli a začne střílet do stále se přibližujícího tanku. Po chvíli příletí spojenecká letadla a tank zničí. V následujícíím záběru se však zničený tank nalézá docela velký kus před mostem.

Vložil: Agostino

3) posloupnost
Když na konci starý Ryan salutuje u hrobu Johna H. Millera, je nejdřív pohled zepředu, kde Ryan stojí přesně naproti hrobu, a pak je záběr přes jeho rameno, to už ale stojí šikmo od hrobu.

Vložil: Agostino

4) posloupnost
Když Tom Hanks řekne Apemovi, aby šel s ním, tak Apem schodí s poličky 2 helmy. Při dalším záběru jsou již helmy zpátky na místě, aniž by je tam někdo vrátil.

Vložil: Agostino

5) posloupnost
Při zavěrečném boji je záběr, jak se dva zranění Němci plazí kouřem, za nimi je opuštěný tankový pás. Tank bez pásu většinou neujede ani 5 metrů, navíc konec pásu je ohnutý, což nevím, jak by bylo možné, tank sám ho neohne, a že by ho ohnul někdo z vojáků, to také není pravděpodobné.

Vložil: Agostino

6) posloupnost
Když kapitán Miller leží ve městě v zákopu a ještě s jedním vojákem připlácne výbušnou fusekli na kolo tanku, je to kolo nad zákopem, na dosah ruky, když pak ale tank vybuchuje, je asi 2 metry od zákopu.

Vložil: Agostino

7) posloupnost
Když prostřelí zeď, zabijou jednoho němce, který leží nad schodama, když pak ale jiný němec zabije Malishe a na schodech potká Aapena, tam kde stojí, by vlastně měl stát na mrtvole svýho ex-spolubojovníka, kampak se nám poděla, že by se vypařila?

Vložil: Agostino

8) posloupnost
Jeden Američan, co zapaluje přísavnou bombu, a jde s ní pak zboku k tanku: když vykročí k tanku, má knot čouhající u ponožky dlouhej asi 20 cm, takže dost času, stejně to z něj ale udělá o 2 vteřiny pozdějc flek na zdi, holt smůla, no.

Vložil: Agostino

9) posloupnost
Při závěrečné bitvě zneškodní dva Američani německé samohybné dělo (nebo něco takového) dvěmi zápalnými lahvemi. To po chvíli zastaví a Němci vyskakují. Na dalších záběrech ale vozidlo jede dál a dojede až k předtím vyřazenému tanku. Je to asi po hodině a deseti minutách filmu.

Vložil: Agostino

10) posloupnost
Když se Miller nachazí na Omahe je na pláži vidět plno vojaků, jak je možné, že když je pohled jak Němec střílí z kulometu na pláž je tam vidět jen pár vojaků?

Vložil: Agostino

11) posloupnost
Na pláži Omaha kapitán J.Miller (Tom Hanks) vychází jasně z vody a poté si na písku nasazuje helmu.¨V tom je střih a J. Miller je ve hluboké vodě se svými vojáky a brodí se z vody zase! Že by mohutný příliv?

Vložil: Agostino

12) posloupnost
Když jdou hledat Ryanovu známku z pytle tak se blíží k dřevěným krabicím (na zemi je světlá a je jasně vidět, že na ní žádná další není). V dalším střihu, kdy si chtějí sednout skopávají tmavě zelenou krabici, z té světlé, i když tam jasně před tím žádná nebyla.

Vložil: Agostino

13) posloupnost
Když poprvé vejdou do polní nemocnice, tak při pohledu otevřenými dveřmi neuvidíte u kluzáku žádnou mrtvolu. Ovšem, když oni vycházejí ven, je tam mrtvé tělo.

Vložil: Agostino

14) posloupnost
Ve scéně v Pentagonu, kdy hovoří několik důstojníků s generálem Marschalem, si při pohybu kamery přes jeho levou ruku můžeme všimnout, že ji má zpět, i když mu v předchozích záběrech chyběla.

Vložil: Agostino

15) posloupnost
Když se vojáci vypraví hledat vojína Ryana, tak je jich 8. Když ve francouzském městě zachraňují holčičku, je jeden zabit. Ale o několik scén později je můžeme spatřit, jak jich všech osm pochoduje směrem k dalšímu městu (je to špatně vidět, protože je to snímáno na dálku).

Vložil: Agostino

16) posloupnost
Když se vojáci vypraví hledat vojína Ryana, tak je jich 8. Když ve francouzském městě zachraňují holčičku, je jeden zabit. Ale o několik scén později je můžeme spatřit, jak jich všech osm pochoduje směrem k dalšímu městu (je to špatně vidět, protože je to snímáno na dálku).

Vložil: Agostino

17) logická
Když ke konci filmu Apem zajme skupinu německých vojáků, tak z jeho pohledu míří zbraní na ty vpravo, zatímco voják uplně vlevo má na Apema namířenou pušku. Asi by v reálu bylo ihned po Apemovi.

Vložil: Agostino

18) logická
Když záchranná skupina útočí na radarovou stanici, tak je má Upham krýt. Upham má u sebe optický zaměřovač a hrozně se mu klepou ruce, ale když se podívá do zaměřoače, tak se skoro nepohne a i na tu vzdálenost by se mu to hodně hýbalo, i kdyby se mu neklepaly ruce.

Vložil: Agostino

19) logická
Když Američani hodí do samohybného děla Molotovův koktejl, je vidět, že tam jsou maximálně 3 (pokud ta kulatá věc schovaná za dělem je přilba toho třetího), když pak ale vyskakují, ten, co si Amíků všiml, vyskočí předem, další skočí zadem, za ním jako vyskakuje další, třetí, pak je ale střih a je pohled zepředu, kde se přes štít sune další, tedy čtvrtý voják. Kde se tam sakra vzali čtyři?

Vložil: Agostino

20) logická
Když se Reiben, Malish a Aapen vydají do pokoje v patře, Aapen vykoukne z okna, pak se otočí a za ním na zdi je červená, tudíž čerstvá krev. Kde se tam vzala? I kdyby se bojovalo den předtím, jako že ne, tak by krev zčernala.

Vložil: Agostino

21) logická
Ještě jsem nikdy neviděl a neslyšel, že by někdo odpaloval minometný granát bez laufu! A nepřišel při tom o ruku.

Vložil: Agostino

22) historická
Ve scéně v troskách města se kapitán Miller ptá Freda na čtyřhvězdičkový hotel, ačkoliv značení kvality hotelů hvězdičkami bylo zavedeno až roku 1955, tedy 11 let po tomto rozhovoru.

Vložil: JohnCoffey

23) historická
Ve scéně na usedlosti Ryanových je možné vidět zavěšený telefonní přístroj, který se začal vyrábět v roce 1950, tedy 6 let na to.

Vložil: JohnCoffey

24) historická
Ad 24) Vzducholodě - upřesnění. Jedná se tzv. balónovou baráž, kdy balóny jsou připoutány na ocelových lanech a mají bránit nízkým průletům nepřátelských letadel.

Vložil: JohnPowder

25) historická
Trochu se mi nezdá označení "tankobijci" pro letouny typu North American P-51 Mustang. Je pravda, že v rámci vylodění byly nasazovány i pro podporu pozemních operací, ale jinak byla jejich činnost téměř výhradně stíhací - tj. escort, intercept, fighter sweep, atd... (špatně se to překládá)...
Jako tankobijce bych na spojenecké straně označil spíše stroje typu Republic P-47 Thunderbolt či Hawker Typhoon...

Vložil: JohnPowder

26) historická
Ve scéně, kdy je vidět, že Američani už dobyli pláž, je záběr na volné moře s velkou flotilou lodí a vzducholodí (je to jasně rozpoznatelné, že to jsou vzducholodě). Sice je američani jako poslední využívali až do konce 50. let, ale během druhé světové války byly pouze využívany jako jakési "hlídače" proti lodím a ponorkám, nebyly využívany k dopravě (není se čemu divit, po katastrofě Hindenbergu v roce 1937). Že by se najednou američané, když úspěšně dobili pláž a její okolí, obávali, že je napadne tolik německých ponorek?

Vložil: Agostino

27) historická
V záberoch na podvozok nemeckého tanku Tiger pri záverečných bojoch o mesto vidieť, že sa v skutočnosti nejedná o tank Tiger, pretože jeho podvozok má v skutočnosti 8 prekrývajúcich sa pojazdových kolies. V záberoch vidieť podvozok tanku s 5 neprekrývajúcimi sa pojazdovými kolesami.

Vložil: EvilMatus

28) historická
Vysoké čierne topánky, ktoré nosia vojaci vo filme v skutočnosti neboli v tej dobe k dispozícií a nosili sa výhradne topánky s hnedou farbou.

Vložil: EvilMatus

29) historická
Ve scéně na usedlosti Ryanových můžete na zdi vidět zavěšený telefonní přístroj. Ale tento tip se začal vyrábět až po roce 1950.

Vložil: Agostino

30) historická
Ve chvíli, kdy se skupina rangers vedena Hangsem setkala poprvé s výsadkáři bezprostředně poté co zničili německý obrněný transportér jej vysádkáři identifikovali jako průzkumné vozidlo naležející 2.tankové divizi SS Das-Reich.Tato identifikace je zcela chybná, což je u elitních vysadkářů s podivem, nebo� tato divize se v danou dobu na tomto místě nemohla vyskytovat. V době vylodění v Normandii byla Das-Reich dislokována v jižní Francii a do boje s americkými jednotkami se zapojila až počátkem července.tedy o měsíc později. Jedinou divizí SS na kterou v té době mohli američané ve svém sektoru narazit byla 17.divize pancéřových granátníků SS Gotz von Berlichingen, která však nebyla divizi tankovou a v pozdějších bojích ve městě bylo tedy nasazení německých tanků, zejména typu Tiger, zcela nesmyslné. Opodstadňěné bylo pouze nasazení stíhačů tanků (ve filmu dvě verze Marderu III), případně samohybných děl, ne však vzácné Tigery! (ve filmu pouze napodobeniny na podvozku ruských T-34, jak zde již někdo uvedl).

Vložil: Agostino

31) historická
Tanky, které jsou ve filmu vydávány za Tygry jsou ve skutečnosti sovětské T 34.

Vložil: Agostino

32) historická
Scéna, ve které se ptá kapitán Miller kapitána Dansona na čtyřhvězdičkový hotel se nemohla nikdy stát, protože tento pojem (čtyřhvězdičkový hotel) byl zaveden až v roce 1955.

Vložil: Agostino

33) historická
Měl bych připomínku ke dvěma stíhačům tanků Marder III. Ten první, zapálený molotovovým koktejlem, je možná originál Marder III, Ausf M. Ten druhý, tvářící se jako Marder III, Ausf.H, je ve skutečnosti přemaskované útočné dělo Sav m/43, které bylo za války vyráběné ve Švédsku v licenci na základě českého tanku TNH z ČKD-Praga. Trochu pochybuji i o originalitě toho prvního Marderu III, protože originál Marderů se do dnešních dnů zachovalo poměrně málo a stojí nepojízdné v muzeích. Dokonce ani u nás se nezachoval žádný. A to i přesto, že se u nás vyráběly a po válce ještě ve značném počtu sloužily v Československé armádě jako stíhače tanků ST-II.
Pokud vím, tak pojízdné jsou právě jen repliky postavené na zmiňovaném Sav m/43, popřípadě na tanku Strv m/41, což je podvozkově to samé, tedy licenčně vyráběný český tank TNH.
P.S. Ve Švédsku sloužily Sav m/43 až do roku 1973. Proto jsou ještě většinou pojízdné, na rozdíl od Marderů III.

Vložil: malkiel

34) animace/efekty
Kdyš odstřelovač Jackson střílí po němcích z věže a modlí se, když je zaběr z jeho pohledu, "kurzor" je metr nalevo od němce, ale po výstřelu se zapráší metr napravo od něj. Že by ty americký pušky byly tak hrozně nepřesný? Já vim, bylo by složitý to při natáčení sladit na chlup, aby se zaprášilo tam, kam Jackson míří, ale stejně...

Vložil: Agostino

35) animace/efekty
Po útoku na pláž, kdy Tom Hanks přebírá příkazy, můžete v pozadí vidět a opět mizet válečnou flotilu.

Vložil: Agostino

36) ostatní
Ve filmu je vylodění na pláži Omaha udělané tak, že američtí vojáci ví, že němci na ně budou pálit z kulometů, nebo že budou muset vyskočit ve dvoumetrové hloubce. Ve zkutečnosti vojáci měli za to, že vylodění proběhne hladce. Letectvo mělo pláž srovnat se zemí, tudíž si mysleli, že to jen vyčistí od přeživších nepřátelských vojáků.

Vložil: enejčel

37) ostatní
Bajonet BAR má 20 nábojů a rychlou frekvenci střelby. V tomto filmu se ale na jeden zásobník vystřílí mnohem víc nábojů.

Vložil: Agostino

38) ostatní
Když u mostu, který mají spojenci udržet, dávají dohromady zbraně, mají jen dva kulomety ráže 30. Jeden vytáhne Jackson nahoru na zvonici, druhý umístí jeden z výsadkářů na ulici. Mellish mu řekne, že dojde pro munici. A jak jdou od něj, Mellish vysvětluje Uphamovi, že musí rychle běžet s náboji, jde kolem nich jiný voják a na rameni nese další třicítku kulomet. Kde vzal třetí když říkali, že mají jen dva?

Vložil: Agostino

39) ostatní
To, že Americký voják vystřelí 8x z jeho pušky M1 Garand cal. 30-06 chybou NENÍ. Garandy byly na 8 nábojů. Nabíjeno shora, kovovým páskem. Ten po posledním náboji vyskočil a zařinčel, což Němci kvitovali palbou... Nejedná se tedy o chybu.

Vložil: Agostino

40) ostatní
Ke konci filmu, ve scéně, kdy se jednotka stahuje přes most před Němci, se do záběru připletli kameramani. Jsou vidět v pravém dolním rohu záběru.

Vložil: Agostino

41) ostatní
Mě úplně dostalo, když jsem viděl, jak jeden z výsadkářů naběhnul před T34/Tiger a začal střílet do průzoru řidiče. Ve skutečnosti by ho dostal kulomet radisty a navíc řidič měl v průzoru neprůstřelné sklo 50mm silné.

Vložil: Agostino

42) ostatní
Ve filmu to vypadá, že Omaha Beach má maximálně 50 metrů od moře k bunkrům. Ve skutečnosti museli Američané překonat více než 400 metrů, což je délka 4 fotbalových hřišť.

Vložil: Agostino

43) ostatní
V Ramell je Melish ještě s jedním vojákem. Melish řekne, že se mu zasekla zbraň, ale o chvíli později s ní vystřelí.

Vložil: Agostino

44) ostatní
V poslední bitvě v Ramell ostřelovač Jackson střílí do Němců, tak on vystřelil osmkrát-Springfield má ale zásobník jen na 5 nábojů.

Vložil: Agostino

45) ostatní
Když sniper Jackson říká, že kdyby byl míli před Hitlerem s volným výhledem a měl u sebe svou pušku (Springfield), tak by bylo po válce. No ale Springfield má efektivní dostřel asi 700 metrů, jak by tedy mohl zabít Hitlera ze vzdálenosti kolem 1600 metrů?

Vložil: Agostino

46) ostatní
Při vylodění, když Amíci čistí zákopy, je tam jeden záběr, jak kapitán Miller volá vysílačkou a říká, že Dog 1 je volný. Pak je záběr, jak dva Američani jdou k dvěma "Němcům". Nejsou to Němci, ale Češi, jeden volá:"Nestřílejte, já sem Čech, já sem nikoho nezabil, nestřílejte, já sem Čech..."(Sehnal sem originální, tzn. anglicky mluvenou verzi, jo to tam výborně slyšet, je to v čase 24:10). To, že to v americkým filmu zase odnesou Češi, mi ani tak nevadí, ale myslim, že Čechů bylo ve 2. světové hrozně málo, a určitě by se nedostali k obraně tak strategicky důležitýho místa, jako Atlantický val.

Vložil: Agostino

47) ostatní
Při vylodění, jak kapitána Millera jeden ženista upozorňuje, že mají vyčistit cestu tankům a kapitán říká, že všechny tanky se přece utopily v kanále, hned po tom je záběr na vojáka, táhnoucího jiného, raněného, dole, blíže u kamery je vidět kruhová prohlubeň s umělou krví, do které hned potom spadne voják a krev jakoby vystříkne.

Vložil: Agostino

48) ostatní
Z většiny Němců, jak při vylodění, tak při boji ve městě, se po zásahu práší. Že by Němcio byli vycpaný pískem? Možná první pokus o neprůstřelnou vestu.

Vložil: Agostino

49) ostatní
Když Spojenci při závěrečném boji zničí pás tanku přísavnou bombou, je nejdřív záběr, jak konec pásu spadne z předního kola na zem, pak asi 2 jiné záběry, a pak se pás zase sune po kolech, jako že ještě nespadl, a navíc je provlečen mezi 1. a 2. kolem. Divné.

Vložil: Agostino




Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Televarieté 47 (1983) [TV pořa...

09:45 - 11:20

26 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

ČT2 - Dunhuang: perla Hedvábné cesty

10:10 - 11:05

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

36 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Lež na pláži

09:25 - 10:30

46 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190477
Osobností: 697719
Fotografií: 763643
Plakátů: 376277
Obsahů a biografií: 178171

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10