Záchrana (1972)

Záchrana (Ocalenie)

Ocalenie

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Polsko
    Délka: 87 min., 2490 m
Adam Malecki, docent biologie se dostane do nemocnice ohledně vyšetření. Výsledky vyšetření v něm vyvolají zmatek a neklid. Ukazuje se, že má vleklou a těžkou chorobu ledvin, která mu velmi pravděpodobně znemožní pokračovat v kariéře. Jedinou naději je transplantace ledvin a to co nejrychleji.
Adam ale nechc, aby dárcem byla jeho žena, bude raději čekat na nového dárce. Jenže průběh choroby je rychlý, a jeho zdravotní stav se zhoršuje. Malecki co by lékař jen pozoruje degenaraci vlastního organizmu. V okamžiku, kdy se rýsuje možnost dárce, lékaři rozhodnou, že operace se provede na jiném nemocném.
Malecki, který se považuje za člověka víc prospěsnějšího společnosti, tomu nemůže uvěřit. Teprve smrt dvou pacientů na stejném oddělení, kteří také čekali na operaci, vede Maleckého k zamyšlení nad svým jednáním a nad svou rolí vůči světu jiných lidí, kteří mají také právo na život.
Film ppsobíral na rlůzných festivalech několik ocenění

Edward52 a jeho archív  Autor: Edward52

režie:
Edward Źebrowski
 
 
hraje:
Zbigniew Zapasiewicz (docent Malecki), Maja Komorowska (Marta Malecka), Aleksander Bardini (profesor), Kazimierz Dejunowicz (astmatik Nowicki), Jan Englert (Jezierski, Adamův spolupracovník), Piotr Fronczewski (lékař), Jerzy Kamas (kněz), Zygmunt Malawski (pacient Woźniak), Marian Opania (pacient Staszek), Czesław Wołłejko (pacient), Zygmunt Zintel (bývalý vězeň, nyní pacient), Jolanta Bohdal (laborantka Gosia), Czesław Byszewski (lékař, člen konzilia), Małgorzata Leśniewska (sestra), Wiesława Niemyska (ošetřovatelka), Alina Szpak (ošetřovatelka (v titulcích jako Alina Szpakówna)), Jerzy Wunderlich (novinář)
 
 
scénář:
Edward Źebrowski
 
 
kamera:
Jan Hesse
 
 
hudba:
Andrzej Korzyński
 
 
výprava-architekt:
Adam T. Nowakowski
 
 
kostýmy:
Ewa Braun
 
 
střih:
Urszula Sliwinska
 
 
zvuk:
Małgorzata Jaworska
 
 
vedoucí produkce:
Włodzimierz Śliwiński
 
 
II. režie:
Wojciech Wójcik
 
 
asistent režie:
Joanna Krauze
 
 
asistent kamery:
Zbigniew Hartwig
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.