Za trnkovým keřem (1980)

Za trnkovým keřem
76.6 %
 
 
    Žánr: rodinný / dětský
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 10/1981        
    Délka: 71 min.
„Nezapomenutelný Tomáš Holý v poslední části volné trilogie o dobrodružstvích malého Vaška uprostřed uprostřed šumavské přírody.“
I tentokrát přijíždí Véna k dědovi do krásných šumavských vrchů, aby tu prožil další nezapomenutelné prázdniny. Už pochopil, že přírodu je třeba chránit. Je schopen vnímat dědovy problémy, k nimž patří především vrtulníky, dopravující materiál na stavbu rekreačního střediska. Přelétají totiž tak nízko, že ničí stromy a plaší zvěř. Navíc je hajný nucen provázet ředitele stavebního podniku, který přijel na kontrolu a hodlá si při té příležitosti ulovit muflona. Není však zkušeným lovcem, a tak hajnému jeho funkce přivodí nejednu vrásku. A další neúmyslně přidá Vašek. Situace se vyhrotí, když nejprve po několik dnů plaší stádo muflonů, aby překazil řediteli lov, a poté se snaží situaci mezi dospělými zachránit. Naštěstí se nakonec přece jen vše v dobré obrátí a po letech se na Šumavě objeví dokonce i Strakův syn, který s otcem dlouhá léta nemluvil.

Zdroj: Nova

režie:
Václav Gajer
 
 
hraje:
Gustáv Valach (hajný Václav Straka), Tomáš Holý (Vašek Straka, Strakův vnuk), Jana Brejchová (Jarmila Straková, Strakova snacha, Vaškova maminka), Josef Kemr (lovec zmijí Perníkář zvaný Zmiják), Václav Sloup (řidič náklaďáku Josef zvaný Čahoun), Ladislav Frej (Ing. Straka, Vaškův otec), Jiří Pleskot (ředitel stavebního podniku), František Hanus (vedoucí polesí), Eva Jiroušková (polesná), Adolf Filip (vedoucí pily Přibyl zvaný Pilous), Jan Pohan (hajný Antoš), Vítězslav Jandák (dřevař Šimek), Zdeněk Jarolímek (dřevař Kalafa), Václav Kaňkovský (Šístek), Blanka Křížová (Antošová), Věra Krpálková (Pubalka)
 
 
námět:
Václav Gajer, Josef Pohl
 
 
scénář:
Václav Gajer, Josef Pohl, Věnceslava Sekyrová
 
 
kamera:
Rudolf Milič
 
 
hudba:
Luboš Sluka
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Hrachovec
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Adolf Nacházel
 
 
vedoucí produkce:
Jaroslav Řeřicha
 
 
výtvarník:
Stanislav Pavlík
 
 
II. kamera:
Václav Helliman
 
 
dramaturgie:
Karel Cop
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Boris Nakladov, Jarmila Benešová
 
 
pomocná režie:
Josef Jarolímek
 
 
fotograf:
Miroslav Pešan
 
 
spolupráce:
Rudolf Stahl
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.