Za tichých nocí (1940)

Za tichých nocí
71.7 %
 
 
    Žánr: romantický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.1.1941        
    Délka: 85 min.
„Příběh velké lásky, která zhasla kvůli malichernému nedorozumění...“
Dávná generace, která prožívala mladá léta na přelomu 19. a 20. století, ráda se nořila do žhavé milostné lyriky Červenkových "Písní Závišových". Když pak na počátku dvacátého století zhudebnil některé z nich Rudolf Friml, staly se poprvé populárními. Dvě z nich pak "Já pro vás, paní má" a "Za tichých nocí", poskytly podnět a příběh kolem jejich vzniku námět českého filmu, pojmenovaného podle druhé z nich.

Ožívá v něm Praha z let 1908-1914, Praha snad trochu ještě konzervativní a šosácká, ale také již bohémská, jíž způsob hovoru vkládá do úst jejich představitelů básník Vitězslav Nezval. Vidíme a slyšíme, jak se tehdy tančilo a zpívalo, sám Karel Hašler si tu zahraje na svá mladá léta a zpívá jednu ze svých staropražských písniček. Do této Prahy přichází děvče z venkova, aby tu vniklo za pomocí ochotných a společensky ctižádostivých tetiček do společenského života. Seznámí se s dvěma mladými muži, přáteli, kteří zaplanou rychlou láskou k hezkému, srdečnému děvčeti, nevědouc o sobě.

Vyhrává to u ní magistrátní úředník, přitom skromný skladatel. Ale dále se rozvíjí motiv cyranovský. Jeho přítel získává pro sebe skladatelovy písně, vydává je za své a po dívčině rozchodu se skladatelem, pro ni nepochopitelným, když odjíždí za slávou do Ameriky, získává její srdce i ruku. Nové shledání milenců po létech a konec příběhu je neméně romantický a dojímavý. Celkově tedy námět nikoliv nový, a řešení, dramatický rozvoj a vzestup v prvé chvíli živý, v druhé půli dějově chudší, bolestínský i konečným řešením.

Režie Giny Hašlera měla nejšťastnější chvíle tam, kde tehdy z nedávné minulosti vyvolala obrazy z počátku století, ve scénách hromadných, intimních, v těchto sladěných patrně za Nezvalovy spolupráce, místy hodně lyrických. Herecky má film pěknou úroveň. Zejména se sympaticky uvádí filmový nováček Karel Höger, v té době dobře známý brněnskému divadelnímu obecenstvu, který svého nesmělého a roztesknělého milovníka a skromného skladatele neutopil v neplodné melancholii. Raul Schránil hrál synka zámožné, úřednické pražské rodiny docela zdrženlivě. Lída Baarová sžila se se svou úlohou dívky z venkovské měšťanské rodiny, které přinesla osobní půvab, údiv z novosti pražského prostředí, šelmovství výmluv staropanenským tetám, radostné opojení z velké lásky, bolest zlamání a odvahu k návratu do života.

Lilly Hodačová se zde uvedla s úspěchem, který naznačoval, že by se s ní diváci mohli setkat častěji a ve větších úlohách. Zajímavé po stránce hudební bylo nahrání Frimlovy písně v jazzové úpravě se čtyřiceti členným orchestrem R. A. Dvorského v pražské Lucerně.  Autor: Asmodej

režie:
Gina Hašler
 
 
hraje:
Karel Höger (skladatel Záviš Herold), Lída Baarová (Jana Radimská), Světla Svozilová (Rosa Trunečková, Janina teta), Marie Blažková (Anna Trunečková, Janina teta), Antonie Nedošinská (Bilianová, Závišova bytná), Rudolf Deyl (dvorní rada Rajský), Růžena Šlemrová (Rajského žena), Raoul Schránil (Petr, syn Rajských), František Kreuzmann (baron Jindřich Čermák), Lilly Hodačová (zpěvačka Marianna), Karel Hašler (písničkář Karel Hašler), Karel Veverka (básník Bohdan Kaminský), Hermína Vojtová (kartářka), Vladimír Řepa (farář), František V. Kučera (přednosta úřadu), Josef Hořánek (lékař), Miroslav Doležal (přítel Petra Rajského), Ferdinand Kohout (listonoš), Karel Postranecký (portýr v americkém hotelu), R. A. Dvorský (dirigent), Orchestr R. A. Dvorského (sebe), Sestry Allanovy (sebe), Bohumil Langer (host na zahradní slavnosti), Václav Pata (číšník ve "Zlaté studni"), Zora Lašková (Janina přítelkyně Anežka), Setleři (sebe)
 
 
námět:
Miloš Havel, Jan Červenka (básně Písně Závišovy)
 
 
scénář:
Vítězslav Nezval
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Vítězslav Nezval, Miloš Smatek (s použitím písní Rudolfa Frimla), Karel Hašler (staropražské písničky), Jiří Traxler (Jazzová úprava)
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala, Jiří Dušek
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
zpěv:
R. A. Dvorský, Karel Höger, Raoul Schránil, Karel Hašler, Setleři, Sestry Allanovy
 
 
text písně:
Karel Hašler, Jan Červenka ("Já pro vás, paní má" a "Za tichých nocí"), Vítězslav Nezval
 
 
asistent režie:
Josef Zezulka, Antonín Kubový
 
 
odborný poradce:
Adolf Wenig
 
 
asistent vedoucího výroby:
Vojtěch Červený
 
 
vedoucí výroby:
Oldřich Papež
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.