Z českých mlýnů (1929)

Obrázek není k dispozici.
53.3 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 5.7.1929        
„Svatý Petr sleduje nebeským dalekohledem příhody tří mlynářských krajánků.“
"Z českých mlýnů" - film z domácí produkce tenkrát ničím nepřekvapil. Byly již lepší české filmy a byly také horší. Anekdotický příběh o zlém fořtovi a krásné mlynářově dceři, která mu má být obětovaná za desetiletý kontrakt na panské mletí, končí zde příliš násilně a má povážlivé trhliny v logice. Režii, přesto, že všude byli jmenování jako režiséři Krňanský a Seidl a přesto, že se ve filmu vystřídali ještě jiní režiséři, není to nikde dohromady vidět a film trpí roztříštěností, hlavně v hereckých výkonech. Například Jindřich Plachta, jistě osvědčený komik, nevěděl v tomto filmu kudy kam a buď byl bezvýrazný, nebo, což bylo častější, silně přehrával.

Bylo zvláštní, že tento film, který měl daleko více slabých stránek než silných, se přece jen dal vidět až do konce a že i při své nenáročnosti nabídl docela příjemnou zábavu. To snad byl následek toho, že tehdy k nám importované filmy, měly z velké části daleko slabší úroveň než průměrný český film.  Autor: Asmodej

režie:
Miroslav J. Krňanský, Ferry Seidl
 
 
hraje:
František Růžička (mlynář Mařatka), Nora Ferry (mlynářova dcera Anička), Jiří Hron (Aniččin milý Karel Sezima), Jan Richter (Aniččin nápadník fořt Srna), Jindřich Plachta (krajánek Dlouhý), František Černý (krajánek Široký), Ferry Seidl (krajánek Bystrozraký), Darja Hajská (Baruška, služebná ve mlýně), K. Baťha (prášek ve mlýně), Karel Schleichert (výměnkář Pištora), Filip Balek-Brodský (soused deroucí peří), Milka Balek-Brodská (sousedka deroucí peří), Jarka Pižla (mládek ve mlýně), Alois Dvorský (host na zásnubách), Ella Nollová (matka Karla Sezimy), Jindřich Fiala (listonoš), Marie Černá (komorná na zámku), Luigi Hofman (sluha na zámku), Břetislav Heinc (sluha na zámku), Čeněk Šlégl (nápadník zámecké slečny Artur), Josef Kobík (hostinský), Josef Šváb-Malostranský (host na zásnubách), Emilie Nitschová (host na zásnubách), Bohumil Kovář (svatý Petr u nebeské brány)
 
 
námět:
Karel Tůma (humoresky Z českých mlýnů (1885-1886))
 
 
scénář:
Eduard Šimáček
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
trikové snímky:
Karel Dodal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.