Duben
ohodnotit

Wilbur se chce zabít

Wilbur Wants to Kill Himself

Další název:
Wilbur begår selvmord,
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
8.1.2004
„Život, který se chystá ukončit, právě začíná.“
Popis / Obsah / Info k filmu Wilbur se chce zabít
Dánská režisérka Lone Scherfigová na sebe upozornila smutnou komedií Italština pro začátečníky (2000, FP 9/2002), natočenou podle pravidel manifestu Dogma 95. I ve svém prvním anglicky mluveném snímku Wilbur se chce zabít zachovává tradici realistického ztvárnění, vybavuje však příběh zvláštní „pohádkovostí“, spojenou s vlídnosti a srozuměním. – Děj se odehrává ve skotském Glasgowě a jeho hrdiny jsou bratři Wilbur a Harbour Northovi. Zatímco mladší Wilbur, poznamenaný traumatem z dětství a nenávidějící sám sebe i všechny kolem, se neúnavně pokouší o sebevraždu, jeho bratr Harbour se obětavě stará nejen o něj, ale o každého, kdo to potřebuje. Harbour vede skomírající rodinný antikvariát, kde se seznámí s osamělou svobodnou matkou Alicí. Sotva se s ní však ožení, dozví se, že je nevyléčitelně nemocný. V obavách to před rodinou marně tají. Tváří v tvář jeho utrpení Wilbur postupně „dospívá“ a objevuje své místo v životě. Jediným stínem kromě neodvratně se blížící smrti je skutečnost, že Wilbur a Alice milovaného bratra a manžela spolu podvádějí a nedokážou se k tomu přiznat. Harbour nicméně umírá (na záměrné předávkování prášky) s vědomím, že o jeho blízké je dobře postaráno. – Civilně pojatý snímek těží z atmosféry starého rodinného antikvariátu Northových i věčně sychravého města. Navzdory chmurnému tématu je pojednán s chápavým humorem. Předností jsou i výborné herecké výkony.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/1


Popis / Obsah / Info k filmu Wilbur se chce zabít
Po úspěšné Italštině pro začátečníky uvádíme další snímek dánské režisérky Lone Schrefigové Wilbur se chce zabít. - Wilbur se zpočátku jeví jako normální pohledný mladý muž – ale to je jen zdání. Ve skutečnosti chce skoncovat se životem. Zkouší spáchat sebevraždu, ale shodou nejrůznějších náhod mu jeho pokusy stále nevycházejí. Naštěstí má staršího bratra Harboura, který se o něj vždycky postará. Život obou bratrů ale změní příchod svobodné matky Alice.
Kino Aero 2004/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10