Wielka wsypa (1991)

Wielka wsypa
70 %
 
 
    Žánr: akční / drama
    Země: Polsko
    Délka: 98 min.
Stejně jako akčním dramatem by se polský film Wielka wsypa dal nazvat hořkou komedií, inspirovanou tehdejší politickou a ekonomickou situací země svého vzniku. Ne nadarmo se jeho autoři hned v úvodních titulcích raději zaštítili sdělením, že "jakákoliv podobnost s žijícími osobami se nezakládá na pravdě a je čistě náhodná". Hrdinou filmu je Jarek Bronko, inteligentní a podnikavý podvodníček, který mazaně využívá všech možných způsobů ke svému prospěhu. Po vyhlášení stanného práva pod jménem Jaroslaw Branicki zakládá politickou stranu, v níž nárokuje restituci značného majetku, údajně jeho rodině zabaveného po válce. Je však zatčen a odsouzen.

Ani ve vězení ale nezahálí a navazuje tam známosti, které mu po amnestii v červnu 1989 přicházejí více než vhod. Karta se obrací a z jeho bývalých úhlavních nepřátel a věznitelů se stávají společníci. Spolu s Richardem, bývalým plukovníkem státní policie, zakládá Jarek prosperující a "bezpečnou" soukromou banku, samozřejmě postavenou na vysokých úrocích...  Autor: green-tea

režie:
Jan Łomnicki
 
 
hraje:
Jan Englert (Jarek Bronko - Branicki), Marzena Trybała (paní Hanka), Ewa Gawryluk (Iruška), Mariusz Benoit (Zenon Walasek), Gustaw Lutkiewicz (recepční v hotelu), Zbigniew Buczkowski (bachař), Cezary Pazura (spiklenec), Marek Cichucki, Krzysztof Wakuliński (Richard, plukovník SB)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.