Vyzvednutí Titaniku (1980)

Vyzvednutí Titaniku (Raise the Titanic!)
64.7 %
 
 

Raise the Titanic!

Další název: Vyzdvihněte Titanic!; Akce Titanic; Tajemství Titaniku

    Žánr: dobrodružný
    Země: Velká Británie
    Délka: 114 min.
„Legendární Titanik je konečně vyzdvižen na denní světlo – a by můžete být u toho!“
Film Akce Titanic je adaptací románu Cliva Cusslera. Vláda Spojených států v čele se samotným prezidentem má velký zájem na získání vzácného druhu radioaktivní rudy, zvané byzanium. Po vzácném nerostu nastane rozsáhlé pátrání, které směřuje do minulosti, až do roku 1911, kdy došlo k výbuchu v dole. Při neštěstí mělo zahynout několik osob. Podle všeho však byl výbuch pouze fingovaný. Jeden z údajně mrtvých aktérů výbuchu se nalodil v dubnu 1912 v Southamptonu na Titanic, vše nasvědčuje skutečnosti, že na legendárním parníku chtěl převézt zmíněný vzácný nerost.

Návrat do minulosti: Noc ze 14. na 15. dubna 1912 – Titanicu zbývají poslední minuty. Jeden z pasažérů donutí důstojníka Bigalowa, aby jej odvedl do skladového prostoru. Zde učiní nepředvídatelnou věc. Otevře jeden z trezorů a zavře se dovnitř. Šokovaný důstojník se v poslední chvíli zachrání. Před očima však stále má muže, jenž svůj osud dobrovolně navždy spojil s osudem Titanicu a uzavřel se v trezoru…Pro jaké tajemství tento muž zemřel?

Vláda USA zorganizuje projekt, jehož úkolem bude lokalizovat vrak Titanicu a získat z jeho útrob vzácné byzanium, o něž projevuje zájem též KGB. Hlavním organizátorem této akce je jeden z čelních představitelů Národní podmořské a oceánské agentury USA jménem Dirk Pitt. Pro účel objevení vraku je sestrojena speciální ponorka, s níž se výzkumná expedice vydává do míst vypočtených jakožto prostor potopení legendární lodi. Pátrání na mořském dně přinese úspěch – vrak Titanicu je objeven. Byl opravdu sejf s byzaniem vodotěsný a zůstal neporušen dlouhá desetiletí na mořském dně? Pittova expedice provádí pomocí několika ponorek výzkum v okolí vraku i na něm samotném. Jedna z ponorek zůstane nešťastně zachycena o část lodního trupu. Je poškozena a pomalu zaplavována ledovou vodu. Nastává hra o čas. Posádka ponorky je v bezvýchodné situaci, buď se utopí nebo zemře na podchlazení. Dirk Pitt připravuje odvážný plán. Vyzdvihne Titanic a s ním i uvězněnou ponorku. Zachrání tak své kolegy a umožní vládě snadný přístup k byzaniu v útrobách lodi.

Vyzdvihnutí probíhá pomocí trhavin připevněných k trupu Titanicu. Složitý a zdánlivě neuvěřitelný proces se stává skutečností – Titanic se pod vlivem obrovského tlaku odlepí od mořského dna a stoupá vzhůru. Posádka ponorky je zachráněna. Titanic je po mnoha letech opět na hladině a za pomocí vlečné lodi je tažen tam, kde měl zakotvit již velmi dávno, do newyorského přístavu. Na jeho přídi vlaje stařičká vlajka společnosti White Star Line, jíž věnoval Dirku Pittovi bývalý důstojník z Titanicu Bigalow.

Titanic je ve Spojených Státech. Mise byla úspěšná, zbývá již jen krok od skutečného cíle – najít v jeho nitru trezor a po otevření odhalit dávné tajemství…  Autor: Petra.Barbie

režie:
Jerry Jameson
 
 
hraje:
Jason Robards (admirál Sandecker), Richard Jordan (Dirk Pitt), David Selby (dr Sergram), Anne Archer (Dana Archibald), Alec Guinness (Bigalow), J.D. Cannon (kpt Burke), Bo Brundin (kpt Prevlov), M. Emmet Walsh (Vinnie Walker), Norman Bartold (adm Kemper), Charles Macaulay (gen Dale Busby), Michael Pataki (Munk)
 
 
námět:
Clive Cussler (stejnojmená kniha)
 
 
scénář:
Adam Kennedy
 
 
kamera:
Matthew F. Leonetti
 
 
hudba:
John Barry
 
 
střih:
Robert F. Shugrue
 
 
zvuk:
Robert Thirlwell, Keith Pamplin
 
 
dabing:
Petr Pelzer (Bigalow), Jiří Plachý (Saendecker), Ilona Svobodová (Dana Archibald), Jan Šťastný (dr. Sergram), Jiří Schwarz (Dirk Pitt)
 
 
zvláštní efekty:
John Evans
 
 
II. režie:
Michael D. Moore (v titulcích jako Mickey Moore)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.