Jeden svět
ohodnotit

Vymítač ďábla: Zrození

Exorcist: The Beginning

Rok:
2004
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
28.10.2004
„Zrodilo se zlo. Ani ten váš Bůh vám dnes nepomůže …“
Popis / Obsah / Info k filmu Vymítač ďábla: Zrození
Legenda hovorí, že padlý anjel Lucifer po vylúčení z raja, padol na zem /na území dnešnej Kene, blízkosti Nairobi/. Odvtedy sa toto miesto stalo miestom zla. Kresťanskí vojaci v 6. storočí sa na tom území smasakrovali vzájomne. Prežil to len istý rehoľník, ktorý išiel o tej masakre podať správu byzantskému cisárovi. Ten nariadil postaviť na mieste zla baziliku a potom ju zasypať, tak aby neostala žiadna pamiatka na zlo.

Po druhej svetovej vojne prichádza na to isté miesto archeolog Lancaster Merrin. Mal tam pomôcť vykopať tú zakopanú baziliku. Domorodci však protestujú, aby sa na prácach pokračovalo. Čím viacej sa bazilika odkrývala, tým väčšmi narástal počet úmrtí, ktoré sa nedali vysvetliť. Hyeny roztrhali malého chlapca, jeden rasistický anglický vojak bol roztrhaný na kusy, archeológ zošalel. Lancaster Merrin však neverí, že to zlo má nadprirodzený pôvod. Lancaster stratil vieru v boha, ľudí a vzdal sa i svojej kňažskej funkcie. Počas druhej svet. vojny bol svedkom zavraždenia niekoľkých dedinčanov v jeho farnosti, a boli by všetci povraždení, keby neposlúchol nariadenie nemeckého dôstojníka, že nech on sám vyberie 10. Inak všetkých postrieľa. Odvtedy Lancastra prenasledujú nočné mory.

Na tomto mieste je i miestna pobočka červeného kríža, ktorú riadi atraktívna doktorka Sarah. I ona sama bola v koncentráčnom tábore. Dokonca bola i vydatá za nacistu, ale o tom nevedela, až pokiaľ ju neopustil po tom, čo sa mu priznala, že bola väznená. Tieto kruté zážitky spojili Suzanne a Lancastra.
Odpor domorodcov narástal voči bielym. Bielych vinili za všetko zlo, čo sa tu deje. Miestny kňaz Francis privolá niekoľkých mužov britskej armády, aby zakročili proti domorodcom. Toto konanie naštve Lancstra, ktorý vytrasie z Francisa priznanie, že prečo sú desiatky hrobov prázdne. Na to prišiel náhodou pri pohrebe u domorodcov, ktorí svojich mŕtvých spopoľňovali. Tieto prázdne hroby boli len kamúfľaš katolickej cirkvi, prizná sa Francis. Mali zakryť desivú skutočnosť, že nebohí sa povraždili vzájomne.

Lancaster pomaly získavá stratenú vieru v boha späť. Ak chce zachrániť seba, Suzanne, domorodcov, nemá inú možnosť, než sa obrátiť a prosiť boha o pomoc. Tieto desivé spomienky na smasakrovaných ľudí v jeho bývalej farnosti sú intenzívnejšie.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Vymítač ďábla: Zrození
Otec Lancaster Merrin se rozhodne opustit své rodné Holandsko. Doufá, že odchodem z vlasti vymaže ze své hlavy drásavé vzpomínky na válku, protože jeho zážitky z hrůz válečného běsnění jsou natolik silné, že v něm otřesou dokonce i vírou v Boha. Azyl nalezne Merrin v Keni. Coby kněz je vybrán do archeologické expedice, která provádí vykopávky poblíž prastarého byzantského kostela. Přestože okolo stavby prošly věky, kostel působí dojmem, že ho právě stavitelé opustili. To ale není jediné překvapení, které zde na Merrina čeká. Přímo pod kostelem najde ještě mnohem starší kryptu. A v kryptě spí staletým spánkem cosi, co čeká na nejvhodnější okamžik pro svůj návrat na zem. Něco tak mocného, že jenom samotné jeho procitání vnese šílenství do hlav obyvatel blízké vesnice i posádky britských vojáků, kteří měli hlídat vykopávky. Zlo se probouzí a horor začíná...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vymítač ďábla: Zrození
Už jedenatřicet let uplynulo od vzniku jednoho ze stěžejních děl žánru hororu, Vymítače ďábla (1973, FP 4/92 – V, 7/2001z), po němž následovala pokračování Vymítač ďábla 2: Kacíř (1977, FP 2/93 – V) a Vymítač ďábla III (1990, The Exorcist III; r. William Peter Blatty – V) a mnoho nápodob. (První díl byl u nás uveden na videu a v roce 2001 v režisérském sestřihu i v kinodistribuci, další díly byly nedávno uvedeny na DVD.) Pod názvem Vymítač ďábla: Zrození se nyní objevuje prequel, tedy film, předjímající události z ostatních Vymítačů. Kromě postavy kněze Lancastera Merrina s nimi ovšem nemá vlastně nic společného. – Děj se odehrává v roce 1949 na vykopávkách v Keni. Sem přijíždí archeolog Merrin, který po děsivých zážitcích z okupace ztratil víru v Boha a opustil církev. Má odhalit záhadu zasypaného byzantského chrámu, postaveného ovšem ještě před příchodem křesťanství. Spolu s knězem Francisem je muž svědkem zvláštních událostí a zjistí, že podle legendy právě sem svrhl Bůh padlého anděla Lucifera. Později pochopí, že zlo se neukrývá v domorodém chlapci Josephovi, posedlém záchvaty, nýbrž v sympatické lékařce Sarah Novakové. V závěrečném vymítání Dobro zvítězí, i když za cenu mnoha mrtvých. – Snímek původně natočil (za čtyřicet milionů dolarů) Paul Schrader, který zastoupil nečekaně zemřelého Johna Frankenheimera. Producent však nebyl spokojen a angažoval Rennyho Harlina, který realizoval (za padesát milionů) úplně nový film. (Původní scenáristé jsou uvedeni jako autoři námětu.) Lze pochybovat, že to byl dobrý tah. Harlin stvořil jen průměrný horor, kde ambice zůstávají daleko za očekáváním. Více než z původního Vymítače těžil ze Summersovy Mumie nebo i ze Spielbergova Indiany Jonese. Některé triky navíc působí téměř komicky (např. digitální hyeny). Filmu nepomohl ani Stellan Skarsgård v roli, kterou před ním ve dvou dílech ztvárnil Max von Sydow (ten byl mimochodem mladší než nynější představitel, ačkoliv děj Zrození se odehrává o čtyřiadvacet let dříve).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Vymítač ďábla: Pod nadvládou zla (2005)

 Vymítač ďábla: Pod nadvládou zla (2005)
Vymítač ďábla: Pod nadvládou zla n
Dominion: Prequel to the Exorcist
Žánr: drama / horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Paul Schrader

(pokračování)

Vymítač ďábla III. (1990)

 Vymítač ďábla III. (1990)
Vymítač ďábla III. n
The Exorcist III
Žánr: horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: William Peter Blatty

(pokračování)

Vymítač ďábla II: Kacíř (1977)

 Vymítač ďábla II: Kacíř (1977)
Vymítač ďábla II: Kacíř n
The Exorcist II - The Heretic
Žánr: horor / drama / fantasy / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: John Boorman

(pokračování)

Vymítač ďábla (1973)

 Vymítač ďábla (1973)
Vymítač ďábla n
The Exorcist
Žánr: horor / drama / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: William Friedkin

(pokračování)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10