Vymítač ďábla (1973)

Vymítač ďábla (The Exorcist)
81.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Exorcist

Další název: Vymítač ďábla 2000, The Exorcist 2000 / Exorcista (SK)

    Žánr: horor / drama / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 12.7.2001        
    Délka: 121 min., 132 minut režisérský sestřih z roku 2000
„Nejděsivější film všech dob!“
Po expozici v asyrských vykopávkách se děj přenáší do Spojených států, kde žije hlavní postava příběhu, dvanáctiletá Regan. Kdyby se častěji viděla s matkou, byla by vcelku spokojené dítě. Máma je však poměrně známá herečka a právě natáčí film v univerzitní čtvrti Georgetown. Tíživá atmosféra signalizující, že se něco stane, narůstá velice nenápadně a vůbec ne ve spojitosti s malou Regan. Právě u ní se však objeví příznaky podivné nemoci: zpočátku nenápadné, ale každým dnem silnější. Prudké křeče, plivání hnilobného slizu, přesouvání nábytku v pokoji. Její obličej získává stále hrůznější podobu, hrubým nelidským hlasem vykřikuje rouhavá a oplzlá slova, vznáší se nad postelí a hlava se jí otáčí o sto osmdesát stupňů. Doktoři, psychologové i psychiatři jsou bezradní a situace se zhoršuje. Když Regan způsobí smrt matčina přítele, rozhodne se matka pro poslední možné řešení a tím se zdá náboženský rituál vymítání. Jezuita otec Karas tomu však nevěří a tuto službu odmítne. Ujme se jí starý kněz Merrin, který přiletěl z asyrských vykopávek. Otec Karas mu však asistuje, a když Merrin při vymítání ďábla z malé Regan zemře, obětuje vlastní život, aby dítě zachránil.

Zdroj: Nova

režie:
William Friedkin
 
 
hraje:
Ellen Burstyn (Chris MacNeilová), Max von Sydow (otec Merrin), Jason Miller (otec Karras), Linda Blair (Regan), Lee J. Cobb (William Kindermann), Kitty Winn (Sharon), Barton Heyman (dr. Klein), Peter Masterson (Barringer), Jack MacGowran (Burke Dennings), Reverend William O'Malley (otec Dyer), Rudolf Schündler (Karl), Gina Petrushka (Willi), Robert Symonds (dr. Taney), Arthur Storch (psychiatr), Thomas Bermingham (Tom, President of University), Wallace Rooney (Bishop Michael), Titos Vandis (strýček Karras), Ron Faber (Chuck, Assistant Director/Demonic Voice), Robert Gerringer (Senator at Party), Vasiliki Maliaros (Karrasova matka), Roy Cooper (jezuita Dean), Donna Mitchell (Mary Jo Perrin)
 
 
námět:
William Peter Blatty (román)
 
 
scénář:
William Peter Blatty
 
 
kamera:
Owen Roizman, Billy Williams
 
 
hudba:
Hans Werner Henze (úryvky z díla), Mike Oldfield (úryvky z díla), Jack Nitzsche, Krzysztof Penderecki (úryvky z díla), George Crumb (úryvky z díla), Anton Webern (úryvky z díla), David Borden (úryvky z díla)
 
 
výprava-architekt:
Bill Malley
 
 
kostýmy:
Joseph Fretwell III
 
 
střih:
Evan Lottman, Norman Gray, Bud S. Smith
 
 
zvuk:
Doc Siegel (efekty), Gonzalo Gavira (efekty), Bob Five (efekty), Ron Nagle (efekty), Jean-Louis Ducarme, Chris Newman, Robert Knudson
 
 
vedoucí produkce:
Noel Marshall
 
 
produkce:
William Peter Blatty
 
 
titulky-česká verze:
Jana Michajlová
 
 
zvláštní efekty:
Marv Ystrom (optické), Marcel Vercoutere
 
 
výprava:
Jerry Wunderlich
 
 
nahrál:
Marek Janowski ("The Devils of Loudon")
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.