Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Výlet
Rodina, skládající se z babičky, matky, dvou dcer, zetě a dítěte, se vydává na Slovensko. Chce totiž splnit údajné dědečkovo přání a rozprášit zde jeho popel. Manželé Zuzana a Pavel jedou v moderním Renaultu a babička Valerie, matka Milada a těhotná Ilona se svým synem Leonem ve starém rozvrzaném Wartburgu. Milada si je vědoma, že rodina je plná problémů. Hysterická těhotná Ilona neustále řeší svůj vzhled a nezvládá vychovávat syna, babička si dědečkovo přání ve skutečnosti vymyslela, aby se ještě jednou před svou smrtí dostala s celou rodinou na Slovensko. Zuzka podvádí svého manžela Pavla a nakonec svou nevěrou přizná. Pavel zachová klid a vše chce vyřešit až po návratu domů do Rakovníka. Nicméně telefonát od milence způsobí, že Zuzka nezvládne řízení a vybourá se. Při bouračce se vysype do kukuřičného pole obsah urny. Milada situaci zachrání a namluví ostatním, kromě babičky, která neví, že se děda vysypal do pole, že v urně byl obyčejný popel a že ona tak chtěla jen splnit přání babičky. Děda chtěl být údajně pohřbený v Rakovníku. Zuzana s Ilonou nacpou do urny obyčejný popel z popelnice, pietní obřad dopadne dobře a zdá se, že babička nic nepoznala. V Novém Mestě nad Váhom se babičce udělá špatně a zemře. V jejích věcech pak najdou poslední vůli a roztáčí se další kolotoč...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Výlet
POZOR SPOILER

Mladík se pokouší fotit a při tom je filmován.
Milenci po sexu ve sprše probírají svou situaci. Ona je vdaná, a její muž o tom, že mu zahýbá nemá potuchy.
Maminka Milada vleze k mladým ve chvíli, když tam nepanuje zrovna pohoda. Milada má dvě dcery. Ty už mají svou rodinu. Je to Zuzana, která má za muže Pavla, a Ilona, která má syna Leona a je opět těhotná. Syna jednoznačně nezvládá. Jednoho dne všichni ve dvou autech vyjedou na Slovensko, kde chtějí vysypat popel zesnulého dědy. Jeho manželka, tedy babička jede také.
Všichni se neustále hádají. Urna s popelem je na popud babičky vytažena z kufru auta.
V jednom autě jede Milada s babičkou a Leonem, v druhém autě zbytek.
Milada zastavuje v Telči, kde kdysi zažila mnoho věcí a vypráví o tom rodině. Ovšem ne každého to zajímá. Pak se objeví s dcerou v baru, kde se malinko nacamrají.
Zato Zuzana sdělí svému muži zajímavost, a totiž tu, že má milence. Pavel z toho nedělá zatím velkou vědu a přijímá to jako chlap.
Druhý den se pokračuje v cestě. Ovšem výletníci narazí na objížďku a ocitají se u auta zapadlého v troše bláta. Konečně jsou na hranicích, kde jsou velké potíže, ale jsou zdárně vyřešeny. Jenže hádka kvůli mobilu pošle posádku jednoho auta do kukuřice. Auto končí obrácené na střechu. Naštěstí se v podstatě nikomu nic nestalo. Mimo dědečka ovšem. Ten se rozprášil do pole. To se ovšem babičce říct nemůže a tak je přijato náhradní, a zajímavé řešení.
Popel je konečně knězem rozprášen a může se jet domů. Jenže ani to nebude jen tak…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Výlet
Absurdní road-movie, ve kterém babička naplní svůj sen, matka se ke svým dcerám přestane chovat jako k dětem, dcery se ke svým manželům přestanou chovat jako k idiotům a otcův popel je rozptýlen po celé zemi a ještě dál.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Výlet
Otec zemřel už před několika měsíci, babička však trvá na tom, že jeho posledním přáním bylo spočinout v rodném slovenském kraji. Jednoho dne se tak z Rakovníka do Nového Mesta nad Váhom vydává ve dvou autech podivná rodinná výprava. Matka Milada po smrti manžela těžce hledá způsob rovnocenné komunikace s oběma svými dcerami, které měly vždycky radši otce. Těhotná dcera Ilona chce svým odjezdem přimět manžela, aby si všiml, že vůbec existuje. Druhá dcera Zuzana pak naopak hodlá skoncovat s dvojím životem mezi obtloustlým a za všech okolností hodným manželem Pavlem a pohledným, úspěšným a veskrze sympatickým milencem Luborem. Pavel ani při rodinném výletě nechce opomenout byznys, a tak naloží spoustu dlaždiček k potenciálnímu prodeji. Babička se pořád ptá a pátrá po tom, kdo se jak a proč chová, zatímco malý Leon si do svého plyšového Žahoura schovává nejrůznější poklady. Všechna dlouholetá příkoří, nevyřešené problémy a přehlížené skutečnosti, na které v každodenním shonu nebyl čas, se dříve nebo později během cesty vyhrotí a v řadě případů i vyřeší.

[Cinema - karta]


Popis / Obsah / Info k filmu Výlet
Rodinný výlet, který se proměnil v jakési tragikomické psychodrama - to je téma druhého celovečerního snímku jedné z nejvýraznějších mladých českých filmařek Alice Nellis. Babička Valerie se rozhodne převézt urnu s popelem svého syna z Rakovníka na rodné Slovensko, což údajně bylo jeho přání. Podvoluje se mu její snacha i obě dospělé vnučky. Starší Ilona se na cestu vydává v pokročilém stupni těhotenství i s pětiletým synem, mladší Zuzanu doprovází dobrácký manžel Pavel. Jejich vztah prochází vleklou krizí a Zuzana, prožívající milostný románek s bohémským umělcem, uvažuje o rozchodu. Ani jedna z dcer si příliš nerozumí s pečovatelskou a starostlivou matkou, která se jim stále plete do života. V této rodinné sestavě se ve dvou autech vydávají směrem k rodišti zesnulého muže - k Novému Městu nad Váhom. V průběhu cesty se ještě víc vyhrotí napjaté vztahy a konflikty, aby zpod nánosu přetvářky i milosrdných ohledů vytryskla pravda. Někdy překvapivá, jindy hořká nebo i komická, ale vždy očistná.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Výlet
Absurdní roadmovie, ve které babička naplní svůj sen, matka se ke svým dcerám přestane chovat jako k dětem, dcery ke svým manželům jako k idiotům a otcův popel je rozptýlen po celé zemi a ještě dál natočila režisérka a scenáristka Alice Nellis.
*****
Režisérka Alice Nellis koncipovala svůj druhý celovečerní projekt Výlet ve stylové i motivické linii úspěšného debutu Ene bene (FP 2/2000). Za základ jí posloužil vlastní scénář, postavený na živých, nejednoznačně vykreslených charakterech, který získal Maxima na Festivalu FAMU 2000 a v témže roce postoupil do finále Sundance International Screenwriting Festival. I tentokrát jsou alfou a omegou komorně laděného vyprávění vztahy členů jedné rodiny, pozornost je opět soustředěna na vztah matka-dcera a postava otce zůstává v pozadí, i když se k ní všechny protagonistky vztahují (v Ene bene byl otec nemocný a v závěru zemřel, zde už je půl roku po smrti). Znovu se vše točí kolem urny, tentokrát ovšem nikoli volební, nýbrž urny pohřební s popelem zemřelého. Generační spektrum je rozšířeno o postavu babičky a pravnuka a téma "politické" je opět pojaté v širším smyslu: v předchozím filmu se týkalo voleb/povinnosti volit v životě, teď se dotýká rozděleného československého státu a rodiny rozdělené vinou špatné komunikace. Zatímco ovšem v Ene bene autorka své hrdiny pozorovala v dusnu letního maloměsta, teď je v dusnu vypravila na cestu. Ani žánr road movie však nemůže zabránit tomu, aby se hrdinové za zataženými okénky svých automobilů - luxusního Renaultu a rozhrkaného Wartburgu - nedusili ve vlastní šťávě... - Babička Valerie iniciuje převezení urny s popelem svého syna z Rakovníka, kde rodina žije, do Nového Mesta nad Váhom, což prý bylo posledním přáním zemřelého. Zatímco se těší do svého i synova rodiště a její pravnuk Leon se raduje z výletu, její puntičkářsky starostlivá snacha Milada se pokouší "za pochodu" vyrovnat se s čerstvým vdovstvím i s letitě konfliktním vztahem ke dvěma dcerám. Ani ty se na cestu nevydávají kvůli otci. Těhotná Ilona se odjezdem paradoxně pokouší upozornit na svou existenci otupělého manžela, jehož nechává doma, zatímco její mladší sestra, frustrovaná Zuzana, si své partnerské břemeno v podobě submisivního muže Pavla bere s sebou. Během cesty se přizná k nevěře s bohémským milencem nejdříve matce a pak i manželovi, takže její dosud utajovaný poměr urychlí rodinnou krizi. V souladu s pravidly road movie se postavy během cesty „neposouvají“ jen v prostoru, ale především ve svých postojích a vztazích. Pohledy na jednotlivé aktéry se přitom mění podle toho, kdo s kým zrovna sedí v autě. - Na Ene bene autorka navazuje i obsazením: partu matky se opět ujala vynikající Iva Janžurová a v rolích dcer se objevují její skutečné dcery Sabina a Theodora (ta podobně pojatou roli hrála v předchozím filmu). Atraktivitu projektu má zvyšovat kosmopolitní "anglický" soundtrack i obsazení známých tváří do vedlejších rolí (Dan Bárta, Jiří Macháček, Anna Geislerová, Kryštof Hádek). Postavu faráře režisérka svěřila slovenskému kolegovi Martinu Šulíkovi.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Režisérka Alice Nellis koncipovala svůj druhý celovečerní projekt Výlet jako pokračování stylové i motivické linie úspěšného debutu Ene bene. Za podklad jí posloužil vlastní scénář postavený na živých, nejednoznačně vykreslených charakterech, který získal Maxima na Festivalu FAMU 2000 a v témže roce postoupil do finále Sundance International Screenwriting Festival. I tentokrát jsou alfou a omegou komorně laděného vyprávění vztahy členů jedné rodiny, pozornost je opět
soustředěna na vztah matka-dcera a postava otce zůstává v pozadí, i když se k ní všechny protagonistky vztahují. Generační spektrum je rozšířeno o postavu babičky a pravnuka a téma „politické" je opět pojaté v širším smyslu: v předchozím filmu se týkalo volby/povinnost volit, nyní se dotýká rozděleného československého státu a rodiny rozdělené vinou špatné komunikace. Zatímco ovšem v Ene bene autorka své hrdiny pozorovala v dusnu letního maloměsta, teď je v dusná vypravila na cestu. Ani žánr road movie však nemůže zabránit tomu, aby se hrdinové za zataženými okénky svých automobilů - luxusního Renaultu a rozhrkaného Wartburgu - nedusili ve vlastní štávě. V souladu s pravidly road movie se postavy během cesty „neposouvají" jen v prostoru, ale především ve svých postojích a vztazích. Na Ene bene navazuje Alice Nellis i obsazením: úlohy matky se opět ujala vynikající Iva Janžurová a v rolích dcer se objevují její skutečné dcery Sabina a Theodora. Atraktivitu snímku zvyšuje kosmopolitní „anglický" soundtrack i obsazení známých tváří do vedlejších rolí (Dan Bárta, Jiří Macháček, Anna Geislerová, Kryštof Hádek). Part faráře režisérka svěřila slovenskému kolegovi Martinu Šulíkovi.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


A dark and absurd road-movie comedy in which the grandmother fulfills a dream, the mother stops treating her daughters like kids, the daughters stop treating their husbands like idiots, and the
father’s ashes get spread all over the country. It’s almost six months since he died and his ashes are still in grandma’s cupboard. Everyone in the family seems to have grieved enough and each has his or her own new problems. Younger daughter, Zuzana is about to leave her husband Pavel for a slightly more successful painter of abstract pictures. Her sister, Ilona, mischievous little Leon’s exhausted and pregnant mother, feels neglected by a husband who seems to enjoy referring
to her as headcheese. Their mother, Milada, feels more and more useless and constantly invades Ilona’s household offering help and nearly driving her son-in-law crazy. And grandma silently dreams about returning to her hometown in Slovakia at least once before she dies. Thus it’s probably no accident that she refuses to bury the ashes of her beloved son in the tiny Czech town where they all live. She merely keeps repeating that his last wish was to be buried in Slovakia where he was born…

Autor/Zdroj: /anglicky


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

0 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani