Výkupné (1996)

Výkupné (Ransom)
77.1 %
 
 

Ransom

    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 23.1.1997        
    Délka: 120 min.
„Někdo zaplatí... Mel Gibson v hlavní roli strhujícího thrilleru“
Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to milující obětavý manžel, a zejména otec malého Seana. Chlapec je však jednoho dne unesen, a pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI, která pověří případem experta na únosy, agenta Lonnieho Hawkinse. Tom zpočátku agentům důvěřuje a jedná přesně podle jejich pokynů. Když však první pokus o předání peněz skončí jejich vinou krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se rozjede s penězi, na nichž mu nezáleží, do nejbližší televizní stanice, a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Nečekaný tah kdekoho šokuje. Na rozdíl od rutinně postupujících agentů FBI si jedině šéf únosců Jimmy Shaker uvědomí, že se karta obrátila. Že se Tomovi právě podařilo obrátit jeho společníky proti němu a jejich zrada je jen otázkou času. Zbije Tomovu ženu Kate, která se s ním pokoušela jednat za manželovými zády. Docílí ale pouze toho, že Tom zvýší odměnu na čtyři miliony. Zahnán do úzkých předstírá Jimmy do telefonu, že Seana zabil. Zoufalý Tom se zhroutí. Ještě však zdaleka není dohráno.

Zdroj: Nova

režie:
Ron Howard
 
 
hraje:
Mel Gibson (Tom Mullen), Rene Russo (Kate Mullenová), Brawley Nolte (Sean Mullen), Gary Sinise (Jimmy Shaker), Delroy Lindo (agent Lonnie Hawkins), Lili Taylor (Maris Connorová), Liev Schreiber (Clark Barnes), Donnie Wahlberg (Cubby Barnes), Evan Handler (Miles Roberts), Dan Hedaya (Jackie Brown), Paul Guilfoyle (Wallace), Michael Gaston (agent Jack Sickler), José Zúñiga (David Torres), Nancy Ticotin (agentka Kimba Welchová), Donna Hanover (reportérka), Iraida Polanco (Fatema), John Ortiz (Roberto), Mike Hodge (muž), Peter Anthony Tambakis (Nelson), Daniel May Wong (agent Sam), John Short (agent Dewey), Mick O'Rourke (agent FBI), Roy Farfel (agent FBI), Lex D. Geddings (agent FBI), Rosanna Scotto (reportérka News Anchor), Tony Potts (hlasatel), James Georgiades (policajt č.3), Christian Maelen (policajt č.4), Annie O'Donnell (reportér č.1), Mitzie Pratt (reportér č.3), Michael Countryman (manažér banky), John Hartmann (agent Lambert), Anton Evangelista (agent FBI), Richard Price (detektiv č.1), Henry Kingi (agent FBI), Robert 'Bobby Z' Zajonc (záchranářský pilot), Jane Jenkins (žena na ulici), Cheryl Howard (koordinátorka vědeckého veletrhu), Carl Don (muž na ulici), Lori Tan Chinn (žena na ulici), James Ritz (Science Fair Judge), Kevin Neil McCready (agent Paul Rhodes), Allen Bernstein (Bob Stone), Paul Geier (major Barresi), Louisa I. Marie (žena z party), Edward Francis Joseph (host na večírku), A.J. Benza (reportér), Tony Hoty (Doorman), Ed Jupp (technik), Stephen Oates (policista), Gene Harrison (agent FBI), Joe Bacino (policajt č.1), Carl S. Redding (policajt č. 2), Judy Hudson (reportér č.2), Lynne Redding (reportér č.4), Chris Lopata (agent Levin), Joseph Badalucco (hlídač), Tommy I. Allen (detektiv z Kidnap House), John Dorish (paramedic), Vincent J. I. Burns (detektiv Doran), John "Spike" Finnerty, Dell Maara, Brad II. Brewer
 
 
námět:
Cyril Hume, Richard Mailbaum
 
 
scénář:
Richard Price
 
 
kamera:
Piotr Sobocinski
 
 
hudba:
James Horner
 
 
výprava-architekt:
Michael Corenblith
 
 
kostýmy:
Rita Ryack
 
 
střih:
Dan Hanley, Mike Hill
 
 
zvuk:
Danny Michael
 
 
vedoucí produkce:
Todd Hallowell
 
 
produkce:
Scott Rudin, Brian Grazer, Kip Hagopian
 
 
titulky-česká verze:
Zbyněk Černík
 
 
dabing:
Zdeněk Mahdal (Tom Mullen), Helena Friedrichová (Kate Mullenová), Pavel Šrom (Jimmy Shakers), Miloš Vávra (agent Lonnie Hawkins), Zdeněk Podhůrský (Miles Roberts), Dana Černá (Maris Connorová), Filip Švarc (Clark Barnes), Petr Oliva (Jackie Brown), Ladislav K.J. Novák, Jakub Saic, Petra Hanžlíková-Tišnovská, Miloslav Študent, Dagmar Čárová, Zuzana Skalická, Bohumila Dolejšová, Libor Hruška, Renáta Doleželová, Jiří Krejčí, Jan Palouš (Sean Mullen)
 
 
koproducent:
Adam Schroeder, Susan Merzbach
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jeff Ward
 
 
masky:
Susan Cabral-Ebert
 
 
asistent kamery:
John Smith
 
 
kaskadér:
Jennifer Lamb, Janet Paparazzo
 
 
překlad:
Milada Martínková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.