Vyhnání z ráje (2001)

Vyhnání z ráje
44.4 %
 
 
    Žánr: tragikomedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 19.4.2001        
    Délka: 120 min.
„Jemná pozorování druhu homo sapiens.“
POZOR SPOILER

Na pláži si hrají nahé děti. Jinde diskutuje lékař Rosťa s kamarádem o člověku, když sem vběhne nahý muž, že potřebuje pomoc. Lékař s ním jde a je doveden k exkrementu sytě rudé barvy. Vzniká hádka, protože je ve hře dítě, a v této při se lékař stává režisérem. Ano, natáčí se zde film.

Doma je pan režisér nevrlý, potřebuje odpočinek a kolem se potuluje jeho manželka a děti.

Další den se točí prahmota, pomocí ženských těl. Režisér se rozhodne, aby hlavní roli točila jiná dívka, což vyvolá podivení u producenta Igora. Ona to měla hrát jeho dcera, která s Rosťou občas pospává. Ta zatím laškuje s Pavlem, kterého si ovšem vyhlídl přihřátý asistent Matěj.

Pak mají naháči tančit se záclonkami, což má divákovi asociovat jejich vznášení se. Večer načapá Igor svou dceru s režisérem a začne být veselo. Avšak dá si věc „vysvětlit“ a spolupráce není dotčena.

Natáčení v dešti se nedaří, „rejža“ je vzteklý a do toho jej ještě obtěžuje jeden z komparsu se svými zdravotními potížemi.

Pak se zkouší jízda na koni a scéna se zraněným mladíkem, kterého ovšem režisér vymění. Jeho žena je stále nervóznější a dělá mu hysterické výstupy.

Když se na filmování objeví ve vodě žraločí ploutev, nastává panika. Režisér je inzultován vlastní ženou a děti pak při jídle zlobí.

V noci se natáčí prvotní jídlo s opékaným seletem.

Při dalším filmování komparsisté utopí „šmíráka“, a až teprve pak se dozví, že je to kameraman. No, ale mládenec je „mrtev“ a režisér je z toho naprosto zdrcen...  Autor: Pitryx

režie:
Věra Chytilová
 
 
hraje:
Bolek Polívka (Rosťa, režisér/doktor ( v titulcích jako Bolek Polívka)), Jan Antonín Pitinský (Petr, scenárista), Milan Šteindler (Igor, producent), Chantal Poullain (Valerie, hvězda), Věra Havelková (Lenka), Petr Vacek (Matěj, asistent), Veronika Bellová (Andrea), Otakáro Maria Schmidt (kameraman), Tomáš Matonoha (Pavel), Pavel Liška (Franta), Marek Daniel (Pepa), Arnošt Goldflam (Kabrhel), Pavel Zatloukal (rebel Krejza), Josef Polášek (Láďa Dadák), Eva Hodinová (Marcela), Jiří Pecha (filozof), Zita Morávková, Jiří Kohout, Jiří Schwarz, Tomáš Staněk, Jaroslav Tichý-Barin (nudista), Judita Nová (Jaruna), Claudio Monello (Ital), Regina Lopourová (Jana), Květoslava Vonešová, M. Hadincová, J. Hník, A. Chaloupka, A. Hanáková, E. Kučerová, S. Lakicevič, Renata Lopourová, Renata Lopourová, Pavel Lorenc, J. Moltáš, Z. Pechová, J. Severa, I. Smetanová, M. Smutný, B. Staňková, A. Šlossárová, Eva Šlossárová, Jaromír Tichý
 
 
námět:
Bolek Polívka, Věra Chytilová, Desmond Morris (Nahá opice)
 
 
scénář:
Věra Chytilová (i technický), Bolek Polívka (i technický)
 
 
kamera:
Klaus Fuxjäger
 
 
hudba:
Gustav Mahler (Symfonie 1 D dur; Symfonie 2 C mol; Symfonie 4 G dur), Antonín Dvořák (Requiem op. 89), Věra Chytilová (dramaturgie)
 
 
výprava-architekt:
František Vokřál
 
 
kostýmy:
Tereza Kučerová (a scéna a návrhy titulků), Jana Preková (a scéna a návrhy titulků scéna)
 
 
střih:
Šárka Němcová
 
 
zvuk:
Pavel Dvořák (mix), Tomáš Kubec, Jan Šmejkal
 
 
produkce:
Viktor Schwarcz, Zuzana Haroková, Vít Vejtasa, Olga Raitoralová
 
 
masky:
Jana Dopitová
 
 
asistent režie:
Marko Simić
 
 
asistent kamery:
Martin Preiss
 
 
pomocná režie:
Radim Špaček
 
 
spolupráce:
Petr Bílek, J. Blažke, Vítězslav Bojanovský, Bořivoj Hořínek, Lenka Hřeboutová, J. Janovský, R. Kozel, Pavel Lorenc, K. Lorencová, T. Matulík, M. Sokolík, Jan Strnad, R. Šašváryová, Pavel Tarnovský, A. Valeková, Jitka Weinerová
 
 
nahrál:
Symfonický orchestr Čs. Rozhlasu
 
 
osvětlovač:
Otto Kobylák
 
 
výkonný producent:
Veronika Schwarczová
 
 
producent:
Veronika Schwarczová
 
 
vedoucí výroby:
Veronika Schwarczová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.