Východ - Západ (1999)

Východ - Západ (Est-Ouest)
87.8 %
 
 

Est-Ouest

Další název: East / West

    Žánr: drama / historický / romantický
    Země: Francie / Rusko / Španělsko / Bulharsko
    Premiéra v ČR: 11.5.2000        
    Délka: 120 min.
„Ta láska byla silnější než krutost dějin.“
V roce 1946 se na Stalinovu výzvu vrátily do Sovětského svazu tisíce porevolučních emigrantů (odhady se pohybují mezi třemi až dvanácti tisíci), kteří uvěřili Stalinovým slibům. Přežila jen nepatrná hrstka. Většina z nich byla popravena nebo zahynula v pracovních lágrech. Mezi navrátilci je i lékař Alexej se svou francouzskou manželkou a malým synem Serjožou. Marie je okamžitě označena za špionku a jen díky Alexejovi přežije celá rodina. Celý zbytek života podřídí Alexej jedinému cíli, dostat za hranice svou ženu a svého syna.

Film, natočený v koprodukci Francie, Ruska, Španělska a Bulharska, režíroval francouzský tvůrce Régis Wargnier (ČT uvedla snímky: Indočína, Žena mého života), který se také spolu se Sergejem Bodrovem, Rustamem Ibragimbekovem a Louisem Gardelem podílel na scénáři.

Hlavní roli Marie, Francouzky, která následuje svého manžela do Ruska, ztvárnila, ve Francii velmi populární, Sandrine Bonnaire. Po jejím boku se ve filmu objevují hvězdy ruského filmu Oleg Meňšikov (Lazebník sibiřský) a Sergej Bodrov ml. (Bratr), který dva roky po natočení tohoto filmu tragicky zahynul.

Film byl nominován na Zlatý glóbus a na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

Zdroj: ČT

režie:
Régis Wargnier
 
 
hraje:
Sandrine Bonnaire (Marie), Oleg Meňšikov (Alexej Golovin), Catherine Deneuve (Gabrielle Develayová), Sergej Bodrov (Saša), Ruben Tapiero (sedmiletý Serjoža), Erwan Baynaud (čtrnáctiletý Serjoža), Grigorij Manukov (Pirogov), Taťjana Dogileva (Olga), Bogdan Stupka (plukovník Bojko), Meglena Karalambova (Nina Fjodorovna), Atanas Atanasov (Viktor), Taňa Masalitinovová (role neurčena), Valentin Ganev (role neurčena), Nikolaj Binev (Sergej Kozlov), René Féret (role neurčena), Daniel Martin (turecký kapitán), Hubert Saint-Macary (role neurčena), Jauris Casanova (role neurčena), Joël Chapron (role neurčena), Kalin Javorov (Léonid Kozlov)
 
 
scénář:
Sergej Bodrov, Rustam Ibragimbekov, Louis Gardel, Régis Wargnier
 
 
kamera:
Laurent Dailland
 
 
hudba:
Patrick Doyle
 
 
výprava-architekt:
Vladimir Svetozarov, Alexej Levčenko
 
 
kostýmy:
Pierre-Yves Gayraud, Chantal Glasman
 
 
střih:
Hervé Schneid
 
 
zvuk:
Guillaume Sciama, Dominique Dalmasso, Jean-Charles Martel
 
 
produkce:
Yves Marmion, Igor Tolstunov
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
asistent režie:
Christophe Cheysson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.