Vstup zakázán (1959)

Vstup zakázán
63 %
 
 

Další název: Na hranicích (prac. název); názvy povídek - Pronásledování; Bloudění

    Žánr: drama / povídkový
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 20.5.1960        
    Délka: 77 min.
„Dva příběhy z pohraničního pásma.“
POZOR SPOILER

Nějaký civilista se pouští do hraničního pásma. Uvidí budovu, do které pak vrazí dva pohraničníci, z nichž jeden je na tom dost zle. Dívka, která je zde, je poslána na nádraží telefonovat o pomoc.

Mladý ochránce hranic budí svého nadřízeného staršinu, že se jim nevrátila hlídka. Jedou je tedy na koních hledat. Jedou po stopě, až zazní výstřel. Jeden kůň je mrtev, druhý prchá. Ti dva však najdou ještě další mrtvolu, a to člověka. Pokračují v cestě a jdou po stopě pravděpodobného vraha. Přijdou k nějaké zbořenině, ale zde nikdo není. Jen mladý našel ozdobu na vánoční stromek, a tak se s ní kochá. Poté je zastihne sněhová vánice. Staršina pak najde mladého zmrzlého. Dotáhne jej k té dívce hovořící o muži, který chtěl znát cestu. Staršina nelení a vyráží za ním. Dostihne vlak a zde dojde k boji…

O pět let později zde slouží Václav. Ten má synka Petra a manželku Jiřinu. Ta svému choti neustále předhazuje, že nemá v neděli volno. A zrovna dnes, kdy má být tancovačka. Objevuje se zde i Varga, místní provokatér a idiot. Vašek musí zůstat ve službě a Jiřina balí kufr. Jenže Petr mizí a matka se jej vydává hledat. A všichni začnou pomáhat. Dokonce i Varga. Nakonec je kvůli tomu i vyhlášen poplach. A začíná se stmívat…  Autor: Pitryx

režie:
František Vláčil (1. Pronásledování), Milan Vošmik (2. Bloudění)
 
 
hraje:
Zdeněk Kutil (1. Pronásledování - staršina), Jan Němec (1. Pronásledování - mladý pohraničník), Václav Irmanov (1. Pronásledování - diverzant), Valentina Thielová (1. Pronásledování - žena), Jiřina Švorcová (2. Bloudění - Jiřina, Štěpánkova žena), Vladimír Hrubý (2. Bloudění - nadp. Štěpánek), Michal Staninec (2. Bloudění - Péťa, syn Štěpánkových), Ota Sklenčka (2. Bloudění - kapitán Pohraniční stráže Zdeněk Kovář), Otto Lackovič (2. Bloudění - Slovák Varga), Světla Amortová (2. Bloudění - sousedka Součková), Hermína Vojtová (2. Bloudění - sousedka Endlová), František Miška (2. Bloudění - důstojník Pohraniční stráže), Adolf Filip (2. Bloudění - lesník)
 
 
námět:
Rudolf Kalčík (1. Pronásledování)
 
 
scénář:
František Vláčil (1. Pronásledování), Rudolf Kalčík (1. Pronásledování), Jaroslav Klíma (2. Bloudění), Milan Vošmik (2. Bloudění - i technický)
 
 
kamera:
Jan Čuřík (1. Pronásledování), Ján Cifra (2. Bloudění), Josef Novotný (2. Bloudění)
 
 
hudba:
Miloš Vacek (1. Pronásledování), Svatopluk Havelka (2. Bloudění a národní písně Zdálo se mi, má panenko, Kdyby byl Bavorov, Červený šátečku, kolem se toč)
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Krška (1. Pronásledování), Miroslav Hrachovec (2. Bloudění)
 
 
střih:
Miroslav Hájek (1. Pronásledování)
 
 
zvuk:
František Fabián (1. Pronásledování)
 
 
dabing:
Ivan Mistrík (1. Pronásledování - mladý pohraničník), Miloš Kopecký (1. Pronásledování - záškodník)
 
 
mluví:
Otakar Brousek (1. Pronásledování - komentář)
 
 
masky:
Karel Marek (1. Pronásledování), František Novotný (2. Bloudění a národní písně Zdálo se mi, má panenko, Kdyby byl Bavorov, Červený šátečku, kolem se toč)
 
 
odborný poradce:
Hönig, Soušek, Ctibor
 
 
vedoucí výroby:
Jaroslav Řeřicha (1. Pronásledování), Miloslav Procházka (2. Bloudění)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.