Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) (1972)

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) (Everything You Always Wanted to Know about Sex (But Were Afraid to Ask))
74.5 %
 
 

Everything You Always Wanted to Know about Sex (But Were Afraid to Ask)

Další název: Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať (SK)

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 15.1.2001        
    Délka: 87 min.
Film je parodickou interpretací, jak pojetí sexu převládajícího na počátku 70. let (i název filmu je citací spisku tehdy módního sexuologa Davida Reubena z roku 1969), tak televizních a filmových žánrů a jejich zaužívaných forem a postupů. Aby orámoval každou otázku jiným formátem a aby se vysmál některým kinematografickým žánrům ( hororu v šesté epizodě, Antonioniho filmům ve třetí, scifistickým seriálům v sedmé, středověku v první, televizním soutěžím v páté), Allen v různých epizodách využil a předvedl svou formální i technickou zdatnost a šíři záběru. Při propagaci filmu Allen vyzdvihoval zejména jeho komické stránky a účinek: „Obsahuje veškeré moje extravagantní myšlenky, které jsem měl o sexu, včetně některých, jež vyústily v můj vlastni rozvod.“

Film je rozdělen na sedm částí:
1. Jsou afrodiziaka účinná? (Do Aphrodisiacs Work?)
Dvorní šašek chce získat sexuálni přízeň královny (Lynn Redgrave) a lstivě jí dá vypít silné afrodiziakum. Královna má na sobě ale pás cudnosti, a zatímco se jí ho šašek snaží sundat, přistihne je král.
2. Co je to sodomie? (What Is a Sodomy?)
Doktor Ross (Gene Wilder) ošetřuje ovci, do níž je zamilován její majitel, arménský pastýř. Ale doktor se do zvířete také hluboce zamiluje a následně přijde o práci i o rodinu.
3. Proč mají některé ženy potíže dosáhnout orgasmu? (Why Do Some Women Have Trouble Reaching an Orgasm?)
Gina (Louise Lasser) je frigidní žena, která si dokáže užívat sexu pouze na veřejných místech, a když si myslí, že ji mohou objevit. Její manžel Fabrizio (Woody Allen) snáší komické následky této sexuální disfunkce.
4. Jsou travestité homosexuálové? (Are Travestis Homosexuals?)
Sam (Lou Jacobi) se rád obléká jako žena. Jednoho dne jde se svou ženou na návštěvu k přátelům. Když se schová do ložnice hostitelky, obleče si její šaty a vyjde převlečen na ulici, začne se odvíjet tragédie.
5. Co je to, když se řekne sexuální zvrhlík? (What Are Sex Perverts?)
Televizní soutěž založená na otázce ,,Jaká je má neřest?“
6. Jsou výsledky výzkumu v oblasti sexu přesné? (Are the Findings of Doctors And Clinics Who Do Sexual Research And Experiments Accurate?)
Biolog Victor (Woody Allen) doprovází jednu novinářku na hrad doktora Bernarda (John Carradine). Je to šílený vědec, který provádí podivné sexuální experimenty a zkouší z novinářky udělat pokusného králíka.
7. Co se děje při ejakulaci? (What Happens During Ejaculation?)
Fantastická a fantazijní reprodukce toho, jak dochází ke koitu z pohledu různých zúčastněných elementů.

Ve filmu jsou památné momenty, například když hraje Allen vilného šaška nebo když je pronásledován obrovským ženským ňadrem, které loví s gigantickou podprsenkou. Nebo v příběhu ubožáka, který se stal zdeformovaným, protože ho zlý doktor vystavil čtyřhodinovému orgasmu. Za nejzdařilejší a nejvtipnější bývá zhusta pokládána poslední epizoda, v níž Allen představuje zbabělého spermatozoida, který má strach z neznáma (snad jako odkaz na smrt), když se se svými bílými kolegy chystá na moment ejakulace.
Byla to první produkce Jacka Rollinse a Charlese Joffea zcela vyrobená v Hollywoodu,
počítalo se s rozpočtem dvou milionů dolarů. Ve Spojených státech snímek Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) vydělal osm milionů dolarů, ale po dvou filmech, které měly silnou diváckou podporu, znamenala jeho premiéra pro Allena první neúspěch, jak u kritiků, tak u pokladen. Své místo a popularitu pak snímek znovuzískal až díky úspěchům z uvádění v Evropě.  Autor: fred.appl

režie:
Woody Allen
 
 
hraje:
Woody Allen (Victor, Fabrizio, šašek, spermie), John Carradine (dr. Bernardo), Lou Jacobi (Sam), Louise Lasser (Gina), Anthony Quayle (král), Tony Randall (operátor), Lynn Redgrave (královna), Burt Reynolds (dispečer), Gene Wilder (dr. Ross), Jack Barry (J. Barry), Erin Fleming (dívka), Elaine Giftos (paní Rossová), Heather McRae (Helen), Sidney Miller (George), Titos Vandis (Milos), Alan Caillou (šaškův otec), Ref Sanchez (Igor), Baruch Lumet (rabín Baumel), Toni Holt (role neurčena), Robert Q. Lewis (role neurčena), Pamela Mason (role neurčena), Regis Philbin (role neurčena), Heather MacRae (Helen Laceyová)
 
 
námět:
David Reuben (kniha)
 
 
scénář:
Woody Allen
 
 
kamera:
David M. Walsh
 
 
hudba:
Mundell Lowe
 
 
výprava-architekt:
Dale Hennesy
 
 
střih:
Eric Albertson
 
 
zvuk:
Al Gramaglia, Jack Solomon
 
 
produkce:
Charles H. Joffe, Jack Rollins
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
výkonný producent:
Jack Brodsky
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.