Jeden svět
ohodnotit

Vrtěti psem

Wag the Dog

Další název:
Vrtieť psom (SK); Pes lump (SK)
Rok:
1997
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
16.7.1998
„Prezidentův chtíč otřásl Bílým domem i volebními preferencemi. Profesionální mystifikátoři Robert De Niro a Dustin Hoffman geniálně mlží - aneb jak prodat téměř neprodejného prezidenta.“

Komentáře k filmu Vrtěti psem

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
Ondrus21
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.9.2022
Takhle se dá nafejkovat   jakákoliv válka nebo třeba   epidemie. Lidi si ani neumí   představit, jaké pitomce z   nich establishment dělá. V   životě je prakticky všechno   iluzorní. A teď šup   vyvěsit ukrajinskou vlajku!
ondrech
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2009
Paráda! Po několikátém   zhlédnutí nemohu dát jinak,   než za deset. Protože ze   všech těch filmových   oborů, co bych mohl chválit   (od režie přes kameru po   herecké výkony), vyniká   perfektní scénář. V tomto   filmu je spousta hlášek,   přitom se nestal kultovním.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.8.2015
Hoľt, idú voľby, účel svätí prostriedky
Prečo pes vrtí chvostom?   Pretože je rozumnejší ako   chvost. Keby bol chvost   rozumnejší, vrtel by chvost   psom. Takto luxusne začína   tento skutočne nevšedný   snímok. Možno troška   prehnané a možno až   príliš humorné, ale až   príliš mrazivo reálne   vyzerajúce a to vôbec   nemusíte byť extra   fanúšikmi konšpirácii.   Americký prezident sa   zapletie s nejakou skautkou a   tak treba to nejako pred   voľbami vyžehliť, aby   počet voličov bol logicky   väčší jeho ako jeho   súpera. Prichádza Conrad   Brean, odborník na   ututlávanie takýchto   delikátnych záležitostí a   najíma si na to ďalšieho   odborníka, producenta   Stanleyho Motssa. Takže   začína neuveriteľná   situácia za situáciou, a oni   to berú ako samozrejmú vec,   so sarkazmom, chladom a akože   normálka. Odvedieme   pozornosť tak, že vyrobíme   konflikt s Albánskom. Prečo   s Albánskom? A prečo nie.   Stále sa to čoraz viac   vymyká spod kontroly, ale oni   stále prichádzajú s   niečím novým, lebo   prezident musí vyhrať. Ono   normálne v dnešnej   mediokracii je dosť možné   tomuto veriť, že nejako   takto sa robí mienka. Dajte   mi média a ja vám spravím   vojnu akú len chcete. A táto   kritika zákulisných ťahov   sa nemusí týkať iba   Spojených štátov, ale   ktorejkoľvek krajiny sveta,   pokojne aj tých našich   európskych, demokratických.   Krásna ukážka, aký   brutálne svojským humorom je   okorenený film, je výber   kočičky. Amesová hovorí s   prezidentom: "Už tam   máme mačiatko, pane.   Strakaté." Nahne sa k   Motssovi: "Ale prezident   chce biele." Motss si od   nej žiada telefón: "On   chce biele? Ja s ním   prehovorím." Amesová:   "Mobilizuje šiestu   flotilu." Motss k   Breanovi: "Môžem s ním   hovoriť?" Brean kýve   hlavou: "Mobilizuje   šiestu flotilu." Motss   neveriacky konštatuje:   "Neznášam, keď sa mi   do toho pletú."   Skutočne luxusne spravený   film
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.11.2012
Vrtěti psem - sníme psy ?
Dustin Hoffman to myslel   dobře (a ve filmu to i   výborně zahrál). Byl to ve   svém oboru profík a tak to i   dotáhnul k vítěznému   konci. Prodal neprodejné   zboží - v druhém volebním   období kandidujícího   prezidenta, který se   konečně projevil taky   trochu lidsky... Naneštěstí   právě tím, že „neudržel   zapnuté kalhoty“ (jak   kdysi řekla Hillary Clinton o   svém drahém prezidentském   choti ohledně kouřící   baculky Moničky Lewinsky) a   zprznil nám školačku. To by   ještě nemusel být žádný   problém, kdyby se to ovšem   neprovalilo. Samozřejmě -   jak jinak - načasováno   politickými protivníky na tu   nejméně vhodnou chvíli. Ale   Dustin to zvládnul bravurně,   a kdyby poslechl Roberta De   Niro (ve filmu excelentního),   mohl to i přežít.

To u nás, v   mírumilovné kotlině   zatopené mlékem a strdím,   by se nestřílelo. My Češi   si zvolíme prezidenta pěkně   v klidu ... pokračování   textu v diskuzi k filmu ;-)
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.9.2008
Herecký koncert pana Hofmanna   a De Nira. Od začátku do   konce se prostě nemůžete   nudit. Perfektní scénář.
bouncer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.12.2003
Vrtěti psem
Proč vlastně pes vrtí   ocasem??? Protože je   chytřejší než ocas...Kdyby   byl ocas inteligentnější   ocas, tak by ocas vrtěl psem!   Geniální mystifikace médii   aneb co všechno může   televize způsobit -   nemůžeme věřit ničemu, co   jsme neviděli na vlastní   oči a v televizi dokáží   vytvořit cokoliv, včetně   fingované války a všichni   uvěří. nemožné?   Nikoliv...výborný film s   nápadem, což mnoho   "trháků" dneška   postrádá, navíc svělí   herci včele s De Nirem.   Filmová lahůdka...
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.2.2021
Jeden z nejlepších kousků   Barry Levinsona. Na první   pohled je to neškodná   oddechová komedie jen trochu   líznutá satirou. Story je   dobře vystavěná a máte-li   v hlavních rolích tak   skvělé duo jako je Dustin   Hoffman a Robert De Niro,   kterým navíc přihrává   Woody Harrelson nebo Anne   Heche je výsledek prakticky   zajištěn. Jenže u téhle   "komedie" není   moudré moc přemýšlet (tedy   pokud se chcete jen a hlavně   bavit). Z některých věcí   jako jak snadno lze   manipulovat veřejným   míněním a ještě snáze   lze z veřejnosti dělat   hlupáky může (a mělo by)   mrazit. Pod tímto zorným   úhlem se pak tahle oddechová   komedie mění v docela   slušné drama. Ale primárně   je to pořád hodně dobrý   film.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Jeden z mála amerických   filmů, který ač bez   nějakých speciálních   efektů, diváka přiměje   myslet, a to i za okoností,   že se stále dívýák tímto   filmem baví.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.12.2009
Slvěle vymyšlený a   natočený film. Geniální   zápletka. R.De Niro a   D.Hoffman - výborné role.   Poradili si se vším a s   každou nečekanou   překážkou. Film nám dobře   ukazuje,jak je televize mocné   médium.
Jenom ten mě   konec zaskočil - to jsem   nečekal.
Cash89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.12.2008
Stačí tři obyčejné věci   a vznikne neobyčejný a   chytrý film...Dobrý nápad,   vydařený scénář a v   neposlední řadě   prvotřídní herecké   duo...Je to vlastně taková   politická satira, a ukázka   toho jak jsou média silná   zbraň i v dnešní   době...Dialogy plynou jeden   za druhým a napoprvé snad   ani nelze všechny ty   geniální narážky   pochytit...Člověka, který   dokázal tohle vymyslet a   napsat, upřímně   obdivuju...Celou dobu kdy   běží film se těšíte co   vypustí z úst hlavní   hrdinové, všechno je tak   precizně vyškatulkováno až   se tají dech...Herecký   ansábl netřeba   představovat, i když DeNiro   je docela neznámý jak jsem   se nedávno dozvěděl,   nicméně už jsem viděl   spoustu filmů jak s DeNirem   tak Hoffmanem a musím   přiznat že ke každé své   roli přistupují velmi   profesionálně...Po většinu   filmu vás bude tato dvojice   nutit k smíchu se svými   krkolomnými nápady na   záchranu prezidentské   volební kampaně...Vše je   nakonec přece jen show   business ... Jako výtku bych   však přece jen uvedl, že   film není až zas tak   strhující a čistě   zábavný, jak by mohl   být...Ale i tak je to na   výborných 8!!!
K3
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.10.2007
Skvělý zobrazení zákulisí   americké politiky s   výborným hereckým   obsazením. Budete se smát   tak dlouho než zjistíte že   je to všechno pravda :)
filaendless
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2009
Lehce přemrštěné, ale ne   příliš... taková krásná   ukázka toho co všechno   dokáží média, když je u   kormidla ten pravý a schopný   člověk. Působivé, vtipné   především - morseovka ve   svetru?! No koho by tohle   nedostalo? Klidně to mohlo   vygradovat do větších   absurdit, a pochybuju, že by   se nad tím někdo pozastavil.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.7.2015
Vrtěti psem
Docela dobrá komedie s   dokonale vypointovanou   satirou. Myšlenka, která si   pohrává s faktem, že   veřejné mínění je   značně ovliňováno médii,   je tím nejzajímavějším,   co nám film nabízí. O to   víc je film stále   aktuální, jelikož nám   náš zkažený systém lhal,   lže a nejspíš i lhát bude.   Co se týče humoru, tak tady   film pokulhává. Až na pár   zařnějších okamžiků se o   žádnou přehlídku   komických výkonů nejedná.   Spoléhat se jen na geniální   námět je u komedie přece   jen málo.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.1.2011
Když na prezidenta USA   praskne sexuální aféra   právě před novými volbami   jichž je favorit, nastupuje   speciální tým pod vedením   zkušeného Conrada Breana aby   celou aféru s co nejmenším   humbukem zprovodil ze světa.   A co přiková diváky k   obrazovkám více než právě   započatá válka s Albánií?   Jenom pár lidí ví, že   tenhle válečný konflikt se   odehrává podle přesně   určeného scénáře   producenta Stanleyho Motsse   pouze ve filmových   ateliérech…
Tenhle   film, ač má komediální   nádech působí ale až   trochu hrůzně v kontextu   toho, co všechno nám   servírují nejrůznější   média jako ověřené   informace. Nejhorší na tom   je, že se tomu dá docela bez   problémů věřit…Ale k   filmu – námět je to   opravdu povedený a velmi   neotřelý. Nic podobného   jsem dosud neviděl –   alespoň tedy ne v tak   ohromné míře. Dá se   úplně chápat obrovskou   hrdost Motsse na své dílo.   Přímo z ničeho rozpoutat   válku, objevit Americe   nového hrdinu (který má k   médii zidealizované osobě   dál, než by kohokoliv mohlo   napadnout), objevit v archívu   hudební nahrávku z   dvacátých let, jež se stane   velkým hitem (a doopravdy   byla natočena pouhých pár   hodin před „objevením“)   a smést ze stolu takový   sólokapr jako je čin   znásilnění, jehož se   odpustila sama hlava státu…   Film nemá příliš vysoké   tempo, i když se neustále   něco děje – některé   nápady se hroutí, některé   se nečekaně objevují a je   celkem zábava všechno to   dění sledovat. Bohužel i   přes skvělé obsazení herci   jako je Robert De Niro, Dustin   Hoffman či (výborný) Woody   Harrelson, snímku spád   znatelně chybí, což je   škoda – doufal jsem že z   tak skvělé myšlenky tvůrci   vytřískají více –   vždyť od objevení Schumanna   se to skvěle rozjelo a   nezastavilo se to až do   poněkud hořkosladkého   konce…
nash
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.2.2005
Vysoce originální snímek o   tom, jak to vlastně chodí v   politice, a jak naivní je   věřit všemu co vidíte v   televizi.. Skvělé herecké   obsazení a jistá režie   Barryho Levinsona dělají z   filmu slušnou podívanou. A   Hoffmanova hláška:   "Všechno je   showbusiness" je   nezapomenutelná.
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Dustin Hoffman je šílenec a   borec dohromady a výborný   doprovod Roberta De Nira s   filmu dělají dá se říci   skvělou záležitost. Vše   bylo vkusné. Na tento film   musí být především   nálada a to taková, aby se   člověk necítil tupě když   to sleduje. Je zábava a   zábava, tuhle řadím mezi   inteligentní... konec koncům   nejlepší na filmu byl konec,   který mě dostal ze všeho   nejvíc a scénář, který   byl na jedničku.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.7.2015
Zajímavý
a za každé doby aktuální   námět,dva skvělí hlavní   hrdinové.Jen škoda,že to   bylo na můj vkus až moc   přitažené za vlasy...Jinak   fajn komedie i k zamyšlení
Pardal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.5.2007
Přestože se jedná o hodně   zajímavý námět a   obzvlášť De Nira mám   hodně rád, byl jsem tímhle   filmem hodně zklamán, byl   totiž strašně přitaženej   za vlasy a to já prostě   nemám rád, kdyby se držel   víc při zemi, možná bych   se aji zasmál a ba dokonce si   z filmu něco odnesl ale   takhle mě to připadalo jako   snůžka blbostí a tlachání   o ničem "popcorn"   co se snáží tvářit jako   něco zajímavýho...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih33405minih33405Opilí láskou (2002) 
Punch-Drunk Love n
minih10953minih10953Křižník Potěmkin (1925) 
Broněnosec Poťomkin n
minih18129minih18129Rudá Sonja (1985) 
Red Sonja n
minih41870minih41870Beowulf: Král Barbarů (2005) 
Beowulf & Grendel n
minih47414minih47414Velký maturitní mejdan (2007) 
Senior Skip Day n
minih17910minih17910Rocky 2 (1979) 
Rocky II n
minih6012minih6012Démoni (2007) 
DémoniI n
minih42157minih42157Talvisota (1989) 
Talvisota n
minih47381minih47381Disaster Movie (2008) 
Disaster Movie n
minih21421minih21421Tři stateční (1992) 
3 Ninjas n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - O princezně, která ráčkovala (...

10:10 - 11:15

32 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Velkopáteční bohoslužba

09:30 - 10:50

72 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - O zapomnětlivém černokněžníkov...

09:10 - 11:10

92 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Stůj, nebo maminka vystřelí! (...

10:05 - 11:55

37 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190383
Osobností: 697529
Fotografií: 763185
Plakátů: 375849
Obsahů a biografií: 178012

Poslední komentáře

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10