Vrať se, Sábinko (1952)

Vrať se, Sábinko (Come Back Little Sheba)
75 %
 
 

Come Back Little Sheba

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 92 min.
Filmový přepis stejnojmenné divadelní hry Williama Ingea. Manželé Doc (Burt Lancaster) a Lola (Shirley Boothová) jsou právě uprostřed svého bezútěšného života. Doc se vzdal kdysi studia mediciny, když Lola otěhotněla. V současné době se živí jako chiropraktik a svůj osud utápí v alkoholu. Lola po prodělaném potratu zůstala bezdětná, teď zanedbaná a neatraktivní, truchlí nad svým ztraceným mládím. Zrovna tak oplakává i svého zatoulaného psa Shebu. K jestě větší krizi mezi manžely dochází, když si u nich pronajme pokoj mladé a hezké děvče. Při pohledu na její mládí Doc ještě více pije a jedné noci napadne Lolu s nožem v ruce. Když se vrátí uzdravená Lola z nemocnice, chtějí se manželé ještě jednou pokusit o nový začátek.

Představitelka Loly Shirley Boothová za svůj herecký výkon sklízela úspěch u nadšené kritiky. Stejnou roli již vytvořila i v divadelní inscenaci. Byla oceněna Oscarem 1953 za ženský herecký výkon a na MFF v Cannes 1953 získala zvláštní cenu pro herečku.  Autor: curil

režie:
Daniel Mann
 
 
hraje:
Burt Lancaster (Doc Delaney), Shirley Booth (Lola Delaney), Terry Moore (Marie Buckholder), Richard Jaeckel (Turk Fisher), Philip Ober (Ed Anderson), Edwin Max (Elmo Huston), Lisa Golm (paní Coffmanová), Walter Kelley (Bruce), Ned Glass (muž na mítinku), William Haade (internista), Anthony Jochim (pan Cruthers), Kitty McHugh (Pearl Stinson), Paul McVey (pošťák)
 
 
námět:
William Inge (hra)
 
 
scénář:
Ketti Frings
 
 
kamera:
James Wong Howe
 
 
hudba:
Franz Waxman
 
 
kostýmy:
Edith Head
 
 
zvuk:
Don McKay, Walter Oberst
 
 
produkce:
Hal B. Wallis
 
 
zvláštní efekty:
Gordon Jennings (fotografické)
 
 
masky:
Wally Westmore (supervize)
 
 
výprava:
Henry Bumstead, Hal Pereira
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.