Duben
ohodnotit

Vojna a mír [TV minisérie]

Война и мир

Další název:
War and Peace; Vojna a mier
Žánr:
Země:
Rok:
1965
Délka:
360 minut, 4 díly
Popis / Obsah / Info k filmu Vojna a mír
Vojna a mír – režie Sergej Bondarčuk – díly 1 - 4,
natočeno v letech 1965 - 1967

Píše se rok 1805. V Petrohradu je vyhlášen „Manifest“ o vypovězení války Francii. Rusko se spojuje s Anglií a Rakouskem proti Napoleonovi Bonaparte, který již obsadil téměř polovinu Evropy. V salónech carevny, v domech hraběte Rostova a knížete Bolkonského, na plesech i v salónech šlechtické petrohradské a moskevské smetánky se s obavami mluví o vojenské akci proti momentálně – největšímu člověku na světě. V Moskvě umírá starý hrabě Bezuchov, a jeho syn Pierre, který měl celý život stigma levobočka, zdědí obrovský majetek. Kníže Andrej Bolkonskij, který zanechává svou těhotnou ženu Lízu v péči otce, starého knížete, se stává pobočníkem generála Kutuzova. Ruská armáda pod velením Kutuzova vstupuje na rakouské území. Zde se má spojit s armádou rakouského generála Macka, ke společnému postupu proti Napoleonovi. Čeká je bitva u Slavkova, od té doby nazývaná ,,bitvou tří císařů“ .
Toto monumentální, a výpravné filmové dílo, natáčené v letech 1965 - 1967 na motivy stejnojmenného románu ruského spisovatele L.N.Tolstého, vzbudilo nadšení mezi filmovými kritiky po celém světě. U natáčení scén z bitev, jako například u Borodina, nebo požáru Moskvy, spolupracovala nejen armáda tehdejší SSSR, ale také jízdní historický pluk. Pro exteriérová natáčení v davových scénách bylo najato víc než 120 000 lidí. Pro potřebu produkce bylo navrženo a ušito 35 000 kostýmů. Detaily z všedního, každodenního života v Rusku devatenáctého století, dobové kostýmy, společnost a její návyky, lidské portréty, hrdinství národa, sláva ruských zbraní – to vše zaujme diváky a milovníky historických filmů neméně, jako milostný příběh Nataši Rostovové – hraje ji Ludmila Saveljeva, a knížete Andreje Bolkonského - Vjačeslav Tichonov.
Nataša Rostovová se na svém prvním velkém plese seznamuje s knížetem Andrejem Bolkonským, kterého nesmírně okouzlila. Zamilují se do sebe, a kníže Andrej přijíždí do domu Rostovových požádat o ruku mladé hraběnky. Získává svolení, ale z mnoha důvodů je, svatba odložena o rok…ovšem před vypršením stanoveného termínu sňatku se v salónu Elen Bezuchovové přiznává její bratr Anatol Kuragin, že je zoufale zamilován do Nataši. Nataša pod vlivem krátkého poblouznění se rozhodne s Anatolem uprchnout. Oba jsou však včas zastaveni Pierrem Bezuchovem. Kníže Andrej se z dopisu, který mu Nataša čestně pošle dozví o jejím přestupku, ruší dohodu, a vrací Nataše její dopisy i portrét.
Je tu rok 1812 Holandsko, Rakousko, Itálie, Polsko, Španělsko i Německo byly zdeptány Napoleonem.12.června 1812 překročila jeho početná armáda ruské hranice a začala vlastenecká válka. Země je v nebezpečí,a mladičký Piotr Rostov jako pravý vlastenec, oznamuje svým rodičům přání nastoupit vojenskou službu.Těžké boje - ruská vojska ustupují, hoří Vitebsko, Smolensk. Před rozhodující borodinskou bitvou se vojáci, důstojníci, domobrana, maršál Kutuzov modlí k iverské ikoně Matky Boží. Ve svém sídle umírá starý kníže Bolkonskij. Mezi Natašou Rostovovou a Pierrem Bezuchovem vzniká důvěrný vztah. Napoleonova armáda došla do Moskvy. V průběhu porady přijímá polní maršál Kutuzov nelehké rozhodnutí: ruská vojska musí ustoupit přes řeku Moskvu na Rjazaňskou cestu. Začal velký ústup obyvatel z města, které je pro každého Rusa posvátné. Napoleon marně, a se vztekem očekává uvítací delegaci se symbolickými klíči od Moskvy - vstoupil do vylidněného, a téměř vypáleného ruského hlavního města. Pierre Bezuchov - Sergej Bondarčuk, se rozhodl anonymně zůstat v Moskvě. Chce zabít Napoleona – je mu jedno zda on sám přitom buďto zahyne, nebo ukončí neštěstí celé Evropy... Scény, v minulosti vystřižené cenzurou, jsou opět uvedeny s příslušnými titulky…….


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Vojna a mír
Filmová epopej podle románu spisovatele L.N.Tolstého má čtyři části:
ANDREJ BOLKONSKIJ - 68minut
Rok 1805. Petrohradská společnost sleduje vojenské akce Napoleona Bonaparta v Evropě. Kníže Andrej Bolkonskij opouští atraktivní život metropole, nekonečné bály, filozofické debaty, a odchází do války. Stává se Kutuzovovým pobočníkem a v bitvě u Slavkova svědkem hrdinství i porážky spojeneckých armád.
NATAŠA ROSTOVOVÁ - 116 minut
Kok 1810. Mladá, půvabná Nataša je uvedena do společnosti. Do jejího života vstupuje Andrej Bolkonskij. Po krátké známosti se zasnubuje. Andrej odjíždí do ciziny. Čas má prověřit lásku mladičké dívky. Ve společnosti ji okouzlí Anatolij Kuragin a přemluví ji k útěku. Nataša posílá Andrejovi dopis s omluvou a oznamuje mu rozchod. 12. června 1812 překročila francouzská armáda ruské hranice a začíná válka.
BORODINO - 80 minut
Bitva u Borodina, která se rozsahem, počtem bojujících a ztrátami obou stran stala hrůznou legendou. Především vyčerpala francouzskou armádu, kterou čekala zimní vylidněná a spálená Moskva. Režisér použil při natáčení 15 tisíc statistů.
PIERRE BEZUCHOV - 96 minut
Po bitvě u Borodina Kutuzov vzdává Moskvu a šetří síly ruské armády. Rostovovi opouštějí Moskvu a odvážejí těžce raněného Andreje Balkánského, kterého ošetřuje Nataša. Pierre Bezuchov se v přestrojení vmísí mezi moskevské žháře a snaží se pochopit mentalitu ruského lidu. Je zajat a poté omilostněn. Napoleon opouští svou zdecimovanou armádu a prchá z Ruska.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

156 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:40

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190534
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178260

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10