Vohnice a Kiliján (2001) [TV film]

Vohnice a Kiliján
62.9 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 19.4.2007        
    Délka: 64 min.
„Pohádka o zamilované čarodějnici“
Vohnice je tak trochu kytka, tak trochu lesní víla, tak trochu čarodějka. Je nejmilejší bytostí Stříbrné Háty, co vládne kraji pod Radobejlem. Háta už dávno nevěří na lidskou dobrotu a lásku, a tak za pomoci všech možných kouzel brání Vohnici v její lásce k princi Kilijánovi. Ráda by ji provdala za Rozrazila, nesmělého až je to do nebe volající. Jenže toho Vohnice nechce ani za nic a dál z nejvyšší borovice vyhlíží prince. Také Kiliján má svoji hlavu a nechce se podvolit královně Filoméně a vzít si kdejakou princeznu jen proto, že je bohatá. Ba ani celkem sympatickou Krásotinku, vůbec mu nevadí, že se zakoukala do přítele Vavřince - a také on do ní. Jednoho dne se Vohnice a Kiliján přece setkají. To, když Háta nachytala Kilijána a Vavřince při lovu pod Radobejlem. Vohnici s Kilijánem je spolu dobře. Jenže Filoména si pro prince přijde osobně a vymění jej za Hátino prasátko Honzíčka a také za slib, že Hátu pozve na zámeckou slavnost u příležitosti princových narozenin. Vohnice je nešťastná, že ji Kiliján opustil a vrátil se na zámek. Promění se v ošklivou, ale bohatě vyhlížející princeznu Prezentýnu a vypraví se na zámek. Chce si vyzkoušet prince, zda by se s ní oženil jen kvůli penězům, chce zjistit, zda na ni Kiliján nezapomněl.
A už to vypadá zle. Kiliján opravdu nechá chystat svatbu s Prezentýnou. Ale, jak se v poslední chvíli ukáže, to všechno jen proto, aby se mohli vzít Krásotinka s Vavřincem a služtička s Joskou. Filoména totiž nakázala, že v království se nikdo neprovdá a neožení dřív, než bude mít svatbu princ. Oba páry jsou přesto šťastně oddáni před Kilijánem- to byla princova podmínka před sňatkem s Prezentýnou. Ale nyní už je řada na princi. V poslední chvíli však Kiliján z obřadu ujede na koni. On chce jen a jen svoji Vohnici! V tom se Prezentýna ve Vohnici promění a okouzlený princ ji políbí. Podle zákonů lesního světa se z obou zamilovaných stanou obláčky na nebi. Ale protože Háta opět uvěří v lidskou lásku, obláčky se snesou zpět k zemi a před svatebčany tu zase stojí Kiliján a Vohnice, teď už jako lidská dívka. Už zbývá jen jediné, aby Filoména těm dvěma zamilovaným svázala ruce svatební stuhou. A tak se také stane.

režie:
Drahomíra Králová, Věra Plívová-Šimková
 
 
hraje:
Monika Hilmerová (Vohnice), Václav Rašilov (princ Kiliján), Eva Holubová (královna Filoména), Jitka Molavcová (Stříbrná Háta), Eva Dvořáková (Krásotinka), Hynek Dřízhal (Vavřinec), Karla Ašerová (Pavlína), Jiří Strach (Joska), Heda Čechová-Bayer (Prezentýna), Johana Mücková (Mučenka), Martin Dusbaba (Rozrazil)
 
 
scénář:
Věra Plívová-Šimková, Anna Jurásková
 
 
kamera:
Pavel Brynych
 
 
hudba:
Jiří Svoboda, Milan Jílek (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Jiří Veselý
 
 
kostýmy:
Evženie Rážová (výtvarník kostýmů), Zdena Kočová, Michaela Prokešová
 
 
střih:
Dalibor Lipský
 
 
zvuk:
Miroslav Eliáš
 
 
vedoucí produkce:
Radmila Haertová, Radmila Haertlová
 
 
mluví:
Klára Issová (Mučenka)
 
 
choreografie:
Erna Březinová
 
 
II. kamera:
Miroslav Máté
 
 
masky:
Jiřina Pahlerová (umělecký maskér), Zdenka Prchlíková, Marie Gillová, Martina Šeděnková
 
 
dramaturgie:
Šárka Baborovská
 
 
asistent kamery:
Miroslav Hurt, Otto Kobylák (grip)
 
 
pomocná režie:
Soňa Arnoldová
 
 
spolupráce:
Jana Březíková, Kateřina Křížová, Monika Marková, Matouš Heger
 
 
verše:
Jiří Chalupa
 
 
asistent vedoucího výroby:
Leona Kosová (asistentka produkce)
 
 
dirigent:
Adam Klemens
 
 
skript:
Blanka Sadílková
 
 
asistent zvuku:
Jiří Synáček
 
 
vrchní osvětlovač:
Pavel Škaloud
 
 
rekvizity:
Zdeněk Zdobinský, Michal Pavlas, Josef Raichl, Martin Haim
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Ivo Malý, Pavel Dolava
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.