Duben
ohodnotit

Vítr v kapse

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1983
„První rok po maturitě začíná pro dva kamarády škola života.“

Komentáře k filmu Vítr v kapse

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.6.2008
"Non stop, já chci žít non stop..."
Nepopírám, že první, co se   mi vybaví v souvislosti s   tímto filmem, je nadčasová   disco píseň od Michala   Davida, na níž se s   úspěchem trsá i na   současných diskotékách a   ujišťuji Vás, že nejde jen   o Oldies party pro neteenagery   jako já, písnička se   prostě dostává za nehty   každé generaci. Ale chápu,   hodnotíme film, nikoliv jen   úvodní skladbu...ovšem ani   k filmu nemám připomínek.   Dvojice Vaculík a Tofi zde   předvedla přirozený a   nenucený výkon ze života   mládeže 80. let a jejich   dvojka pak ještě zazářila   v Kamarádovi do deště,   ovšem myslím jedničku,   dvojka byla naprostou   katastrofou. Ve filmu Vítr v   kapse jsou kromě humorných   scének (např. mistr v   továrně v podání pana   Augusty a jeho BON GIORNO) i   momenty z běžného života -   starosti s první láskou,   konflikt mezi sotva dospělým   synem a rodiči a v   neposlední řadě i smutný   moment celého filmu - skon   jednoho z dvojice kamarádů v   podání Sagvana Tofiho po   bouračce. Takže se nedá   říct, že jde o komedii v   pravém smyslu slova, já   osobně bych film jednoduše   označila příběhem mladých   lidí ze současnosti,   protože - ruku na srdce -   když si odmyslíme rok vzniku   a "soudruhování",   nejsou mnohé situace tolik   podobné těm dnešním v   životě mládeže?
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2011
Výborný film, ktorý na   rozdiel od novších filmov, v   ktorých sa opisuje ako sa   žilo za socializmu, veľmi   objektívne zachytil život   pracujúcich v strojárskom   podniku, v období 80-tych   rokov. Nerozlučná dvojica   rebelov Lukáš Vaculík a   Sagvan Tofi, ktorým príliš   nevoňala robota, predviedla   svoje začínajúce herecké   majstrovstvo. Ich   neutíchajúce nápady,   vtipné situácie, rôzne   odvážne kúsky, najmä voči   ich šéfovi Karlovi Augustovi   museli pobaviť každého, kto   má rád humor. Súčasní   mladší herci majú ešte   veľmi ďaleko k ich   kvalitám. Totiž jednoznačne   platí, že machrovať môže   iba ten, kto na to má.
Sparta33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2009
Luke
Tak tenhle film se mimoc   líbí!! Tato dvojice herců   je tady naprosto dokonalá!!!   Perfektní česká klasika!!   Moc povedené!!!! Vaculík a   Tofi.....Perfektní!!!!
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.5.2021
Z nostalgického hlediska se   jedná o filmový počin,   který nastartoval víc, než   by si kdo uvědomoval? Pro   režiséra Jaroslava Soukupa   to znamenalo start filmů pro   mládež, i když další film   po tomto byl ještě   historický. První film   Sagvana Tofiho, první film   dvojice Tofi - Vaculík, a co   víc, v podstatě i první   film trojice Tofi - Vaculík -   Augusta. Scénář se prý   držel osobních zážitků   Soukupa z plzeňské   Škodovky, tak dejme tomu.   Námětově se jedná o film o   mládeži cílený   samozřejmě pro mládež s   typickou výrobní tématikou.   Ano, hlavní dvojice má po   škole a začíná pracovat ve   strojírenství. Mladistvá   nerozvážnost se však   postará o nejeden humorný   zážitek v rámci lumpáren a   srandiček. Na dnešní dobu   tak ukazuje věci takřka   neuvěřitelné. Stranická   propaganda tu nijak znatelná   není, ale vymožeností doby   ano. Hlasování dělníků o   mimořádné pracovní   sobotě? A co když někdo   bude proti? A co ta živá   hudba u vrátnice na   přivítanou dělníků? Je to   tak. Dnes již neuvěřitelná   doba a nic víc. Zmíněná   mladistvá nerozvážnost v   touze prosadit svůj názor v   době nesvobody je svým   způsobem hnacím motorem   životní cesty mladých.   Živá a veselá atmosféra   však nestárne a kupodivu   svým způsobem dává snímku   punc nesmrtelnosti. Pro   generace tuto dobu   nezažijící celá etuda   přijde neuvěřitelná,   avšak těm starším naopak   vyvolává vzpomínky a to   nejen na dobu socialismu a   ponurost šedi. Na snímek je   již třeba se dívat okem   shovívavým, neb je to přeci   jen snímek své doby o své   době. Pokud se tento fakt   nebude plně vnímat, zůstane   skutečně jinak povedený   film, který svým   odlehčeným humorem ještě   stále dokáže přivodit   dobrý filmový zážitek.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.12.2011
Co dodat:?
Zřejmě tady už bylo   všechno řečeno.
Film   mám samozřejmě rád jako   většina tady a rád na něj   juknu v TV, když je   repríza.
Musím ovšem   dodat, že třetí hlavní   roli, kterou dá se říct   nechtěně, vytvořil Karel   Augusta, byla skvěle   odehraná.Po zhlédnutí   tohoto filmu jsem se na něj   začal dívat úplně jinýma   očima.Prostě ho můžu   :-).Je ale taky vidět,že   nejsem sám, protože duo   Vaculík - Tofi doplnil   Augusta i v dalších filmech.
Kuvik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.4.2009
Výborný film s reálnym   dejom, podloženým vlastnými   zážitkami režiséra   Jaroslava Soukupa, z doby keď   pôsobil v plzeňskej   škodovke. Dvaja kamaráti   majú ideály, ktoré v šedom   a direktívnom svete totality   majú len malú šancu na   realizáciu.
Saara77
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.1.2006
První a zcela jistě   nejlepší ( nebo spíše   jediný dobrý ) film dvojice   Tofi-Vaculík. Ač byl v té   době Vaculík mladý a   nadějný herec, v tomto filmu   ho Tofi docela zastiňuje.   Tedy, jen v tomto filmu...
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.12.2011
Mám tuto komedii rád i dnes.   Pro mě osobně nijak   nezestárla. Dobré vtipy a   skvěle ukázaná flákárna   ve strojírenském podniku kde   dva hlavní protagonisté a   nejen oni pracují. Smutný je   konec a nesedl mi tam moc....
Omnibus
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2012
Bonžóórno ...!
Ať už se jim film líbil   nebo ne, když kterémukoli   mému vrstevníkovi (v době   příjezdu bratrských tanků   jsem ještě tahal kačera,a   to doslova) řeknu Vítr v   kapse, bez jakéhokoli   přemýšlení vypálí:   Vaculík a Sagvan Tofi. A   značná část pamětníků   přidá i Andrlovou a hlavně   „bonžóórno...“ Karla   Augusty. Takže ta komedie   musela mít něco do sebe.   Včetně hudby, však víme:   Non-stop, já chci žít   nonstop... Kdo by taky   nechtěl, že. Tenkrát i   dnes.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.11.2008
Plakáty s ústřední   dvojicí zdobily mnoho   dívčích pokojíčků.   Lamači patnáctiletých   srdcí spolu vystupují v   dalším teenagerovské filmu.   Náctiletí byli největší   diváckou skupinou, která   navštěvovala tehdejší   kina. Film přesahl daleko   milion diváků v kinech. A   myslím si, že právem.
Ač někdy mohu být na   filmy s obdobnou tématikou   alergický a nemusel bych je   považovat za umělecky   hodnotné, je film Vítr v   kapse filmem pozoruhodným.   Mj. je dnes už dokumentem   doby.
Agostino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.4.2009
Film, ktorý v 80-rokoch bol   veľkým trhákom na   televíznych obrazovkách.   Svoju hereckú dráhu tu   odštartovala dvojica   mladíkov Lukáš Vaculík a   Sagvan Tofi. Mne sa na filme   najviac páčilo, ako si vo   fabrike za bývalého režimu,   v ktorej táto dvojica   pracovala robila zo všetkého   žarty, lepšie povedané   nebrali tam nič vážne, len   koniec filmu je dosť smutný,   ako to nakoniec skončí s   jedným z dvojice týchto   nerozlučných kamarátov.
Karius
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Sice se to Kamarádům do   deště nevyrovná, ale první   společné počínání těhle   dvou idolů 80tek, nebylo   vůbec špatné. Dva kamarádi   ze střední, kteří se   protloukají pubertálním   životem, obdobně jako tomu   bylo u každýho z nás.   Človek zavzpomíná na   starý, dobrý ujetý   ,,soudruhy,, a hlavně se   občas i zasměje --->70%
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2015
Vzpomínka na osmdesátá   léta, kdy šli z filmu do   filmu Lukáš Vaculík a   Sagvan Tofi. Náhodou, toto   není špatný film. Dost   dobře ukazuje , jak to   chodilo, když mladej   nastupoval do svého všechno   zaměstnání a rodiče   doufali, že si a rutinu   rychle zvykne. Na druhou   stranu je v tom vtip i   romance i smutek. Až později   člověk pochopí, že ne
všechno je fajn a   život....
hlavsa5
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.3.2015
Vyhnot se jakkoliv vojně, v   práci to nějak přežít a   po práci si užít dřív   než dojde na běžné   povinnosti tehdejšího   života.
p.a.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.11.2020
Myslím, že v rámci   tehdejších možností a   vzhledem k situaci v době   vzniku filmu by to bylo za 8   hvězd. Jinak z filmařského   a hereckého hlediska za 6.   Bůh ví jak by to dopadlo   nebýt komoušů. Musím   říct, že v tehdejší době   byli Vaculík s Tofim za   hrdiny. Soukup to taky celkem   zvládnul. Takže vzato kolem   a kolem 7 hvězdiček.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.5.2014
Není to sice megahit, ale na   svou dobu to ušlo, chyběly   sice ožehavější témata,   ale dívat se na to dalo i s   časovým odstupem. Třicet   let je prostě třicet let a   smutnější je o to, že   stejné problémy řeší i   současná generace a za   stejných hitů M.Davida.   Více nelze k tomto hitu asi   napsat, prostě to lepší   nebude.
moldovan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.10.2007
Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík   v rolích, které čerpají  
ze života mladých   lidí v 80-tých letech.   Příběh je málem totožný   s obsahem dalších filmů   této herecké dvojice.
Rene1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.1.2008
Celkem zdařilý snímek z   první poloviny 80.let. Sagvan   Tofi podal asi nejlepší   herecký výkon své kariéry,   přesto ani zde neprokázal,   že by byl nějak dobrým   hercem. Obsazován byl hlavně   díky svému exotickému   zjevu, to byla jeho hlavní a   asi jediná deviza.
AshT
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.12.2009
Vítr v kapse se mě moc   nelíbyl,ale nadruhu stranu to   mu dali šmrnc   Tofi,Vaculík,Augusta,Poloczka   takže je to trochu nad   průměrem.
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.4.2009
Nonstop už by mohlo jít konečně k ledu
Soukup poprvé vsadil na duo   Vaculík-Tofi a všichni   víme,že se mu to   povedlo.Toto duo bylo pro   režiséra a zpěváka Davida   v 80.letech doslova zlaté   prase.Když vidím dnešní   idoly Mádl-Kotek,říkám   si,díky za ně.Příběh jako   takový pro teenagery té doby   byl docela zajímavý.Snad jen   by už v českých rádiích a   rádoby zábavách mohli   konečně přestat s   odrhovačkou Já chci žít   nonstop.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.2.2012
Celý film mi přijde jako   jedna velká deprese, byť   obalená i pár vtipy. S. Tofi   na mě mimo i na plátně   působí jako libový   frajírek, kterým zřejmě   zůstal dodnes. I tak ne že   bych mu ten konec ve filmu   přál...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6564minih6564Dobrodružství Poseidonu (1972) 
The Poseidon Adventure n
minih24681minih24681Slovo dělá ženu (1952) 
n
minih3072minih3072Angelika a král (1965) 
Angélique et le roi n
minih14236minih14236Nezkrotná Angelika (1967) 
L'indomptable Angélique n
minih39418minih39418Million Dollar Baby (2004) 
Million Dollar Baby n
minih50337minih5033710 způsobů lásky (2008) [TV film] 
n
minih20619minih20619Tankový prapor (1991) 
Tankový prapor n
minih9259minih9259Jak básníci přicházejí o iluze (1984) 
Jak básníci přicházejí o iluze n
minih6030minih6030Den pro mou lásku (1976) 
Den pro mou lásku n
minih28197minih28197Z pekla (2001) 
From Hell n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Kamarád do deště II. - Příběh z Brooklynu (1992)

 Kamarád do deště II. - Příběh z Brooklynu (1992)
Kamarád do deště II. - Příběh z Brooklynu n
 
Žánr: komedie / krimi
Země: Československo
Režie: Jaroslav Soukup

(neoficiální pokračování)

Kamarád do deště (1988)

 Kamarád do deště (1988)
Kamarád do deště n
 
Žánr: krimi / komedie
Země: Československo
Režie: Jaroslav Soukup

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Černí baroni (1992)

20:10 - 21:50

17 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

20:00 - 21:00

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:40

7 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

12 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10