Vím, že jsi vrah (1971)

Vím, že jsi vrah
71.5 %
 
 

Další název: První případ ; I Know You Are a Murderer ; Ich weiss, dass du ein Mörder bist

    Žánr: krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.1.1972        
    Délka: 98 min.
„Trojnásobný vrah je usvědčen hned na počátku případu. Kdo však stojí v pozadí?“
POZOR, SPOILER

Z chaty v lese prchá žena. Muž za ní jí říká, že chce odjet také. Ona však sedne do auta a ujede. To vše sleduje jiný muž.

Táž žena je již u sebe doma. Zde ji navštíví právě onen muž, který sledoval scénu u chaty. Jmenuje se Pavel. Ten ji udeří lahví a milá žena to má za sebou. Zrovna když zahlazuje stopy, někdo zvoní. Mrtvá se jmenuje Dana Martinová. Její přítelkyně, paní Eva Simonová, se sejde s mužem z chaty, je to pan inženýr. Paní Simonová byla ta, kdo zvonil v bytě zavražděné, když tam Pavel uklízel stopy zločinu. Ten nyní simuluje nemoc, když mu někdo volá. V telefonu mu hlas sdělí, že ví, že je vrah. Také se představil jako Simonová, což je také Pavlova teta. Ta se sejde s jeho otcem, ale jejich hovor přeruší telefon a volá kriminálka.

Pavel se objevuje i u tety - a zabije ji taky. Polomrtvou ji nacpe do vany, kde ji utopí.

Kriminálka tedy stojí před dvěma vraždami a netuší souvislosti. U výslechu je fotograf Rykl. Ten poví vyslýchajícímu, poručíku Zemanovi, že chtěl prodat auto a Dana kvůli tomu přišla se známým. Ten prý měl o auto zájem a Rykl si vzpomene na jméno. To zní Grosman, a to je právě onen inženýr. Zeman se dostává až k Pavlovi a snaží se z něj vypáčit, co mu včera Eva volala.

Když se zjistí, že inženýr Grosman není k nalezení, ztratí Zeman. Chce celostátní pátrání a chce telefonát na hranice. Kolega Suchánek jej uklidňuje, že to už vše zařídil. Zeman navštíví Zacha staršího a posléze i jeho syna. Chce si upřesnit zmatek v Evině telefonátu. Pak kvůli témuž zajde za Olgou, což je Evina sestra. Ta jej prosí o dohled u ní, protože má prý strach. Kolega Suchánek přistihl při lži doktora, vdovce Simona. Zrovna když to Simon Zemanovi vysvětluje, volá Suchánek, že Olgu našli zavražděnou. Na místě samém se však zjistí, že je to omyl. Mrtvá není Olga, ale její známá, která tam byla jen na návštěvě.

Zeman tedy bere Olgu raději k sobě. Zde jí řekne o Simonovi a o tom, že přiznal milenku. Její totožnost je zatím neznámá. Ovšem Olga ví, o koho jde. U výslechu už sedí pan inženýr Grosman. Tvrdí, že Dana byla notorická lhářka. Ale dodá také to, že je někdo stále sledoval. A popíše Pavla.
Ten je však „uklizen“ svým otcem. A to čeká na Zemana ještě jeden šok...  Autor: Pitryx

režie:
Petr Schulhoff
 
 
hraje:
Eduard Cupák (por. Zeman), Jaroslav Moučka (ppor. Suchánek), Marie Málková (Olga), Alena Vránová (Eva Simonová), Radoslav Brzobohatý (Dr. Simon), Ota Sklenčka (Zach), Jiří Adamec (Pavel), Jan Přeučil (Rykl), Zdeněk Ornest (Ing. Grossman), Jaroslava Obermaierová (Martinová), Miloš Willig (psychiatr), Věra Tichánková (Mařenka), Marta Richterová (Zachova sekretářka), Stanislava Bartošová (Olžina spolužačka), Drahomíra Fialková (kadeřnice), Zdeněk Braunschläger (praporčík VB), Jan Pohan (civil), Jan Víšek (lékař VB), Ivo Hrdina (technik VB), Josef Koza (technik VB), Gustav Vondráček (VB)
 
 
námět:
Petr Schulhoff (s použitím románu Alexeje Gsöllhofera Skrze koho podezření...)
 
 
scénář:
Petr Schulhoff
 
 
kamera:
Jiří Vojta
 
 
hudba:
Pavel Blatný
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
střih:
Jan Chaloupek
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Krejčí
 
 
produkce:
Jiří Šebor
 
 
dabing:
Oldřich Velen (psychiatr)
 
 
masky:
Jan Valkoun
 
 
dramaturgie:
Marek Stašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Mojžíš, Věra Winkelhöferová, Vlasta Mathauserová
 
 
asistent kamery:
Pavel Dosoudil
 
 
pomocná režie:
Vladimír Zelenka
 
 
odborný poradce:
Miroslav Plzák, Karel Pilař
 
 
fotograf:
Miloš Schmiedberger
 
 
asistent architekta:
Jan Sedláček
 
 
výprava:
Miroslav Balajka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.