Duben
ohodnotit

Vězeň na Bezdězi

Žánr:
Rok:
1932
Délka:
2300 metrů
Premiéra v ČR:
1.7.1932
Popis / Obsah / Info k filmu Vězeň na Bezdězi
Prřipomeňme si pár řádky film, který upadl do úplného zapomnění. Ano, byl to "Vězeň na Bezdězi", který by mohl dostat žertovné motto asi v tomto znění: "Zas v okně zadumán, zas touží v dáli, zmučený genius českého filmu?" Oh, nedivte se mu - vždyť viděl "Vězně na Bezdězi", český historický film Dafafilmu, který vzešel z produkce Karla Špeliny. Za námět mu posloužil zajímavý úsek českých dějin, bohužel zpracovaný se značnou úsporou vkusu a důmyslnosti.

Historické portréty Přemysla Otakara II., kralevice Václava, Oty Braniborského, královny Kunhuty, Dětřicha Špačka z Kostelce a mnohých jiných byly naprosto nezdařilé a nebýt ve filmu kostýmní důslednosti, působily by dokonce i nezdvořile komicky. Kralevice Václava představovala Milinka Czivišová, která pro tuto chlapeckou roli nemohla popřít svůj dívčí zjev.

J. W. Speerger si hrál na vyzrálého mima, zůstával však na úrovni, jejíž měřítko by se muselo horko těžko hledat kdesi ve vzdálených počátcích filmového herectví vůbec. ještě hůře to bylo s ostatními herci (V. Ch. Vladimirov, Jiří Hron, Karel Schleichert, Petr Roščin, Pavel Aleksejev, Ada Pellová- Czivišová, Nataša Javorská) všechna tato jména, která něco říkají jen skutečným filmovým nadšencům, narazila na úskali ochotnické divadelnosti, při čemž se jejich výkony vymykají z možnosti detailní klasifikace. Pokud jde o Theodora Pištěka, věnoval své neveliké úloze tolik pozornosti, že zachránil většinu scén, v nichž byl zaměstnán sice násilnou,ale úspěšnou groteskností.

Veškere jmenované neúspěchy lze s přesvědčením hodit na triko pochybné režie V. Ch. Vladimirova, který zřejmě naprosto nerozuměl danému tématu a ani filmovému řemeslu (o umění se tu nelze zmínit ani šeptem) což rozhodně nebylo na prospěch jak ideově, tak i technické stránce tohoto filmu. O architektonické úpravě interiérů a volbe exteriérů je lépe nemluvit (arch. odborníci nejsou nikde uvedeni) A přece měl tento slabý a neumělý film jeden pěkný klad, který však nemohl vyvážit všechny ty chyby. Byla to kamera. Ano, kamera Jana Stalicha, která byla nejen dobrá po technické stránce, ale i snaživá, pokud šlo o záběry. Film byl totiž natočen němý - práce se tím značně usnadnila, ale výsledek i přes to pramalý - a teprve pak byl dodatečně hudebně synchronizován.

Bylo použito našeho českého Nečáskova systému v Kolářově modřanské továrně. Jinak zůstával tento film němý. Hovory zde byly nahrazeny hojnými titulky, pravzláštní literární jakosti a bez jakékoliv filmovosti.Ponámka autora: Ale o tom všem se my již na vlastní oči přesvědčit nemůžeme, neboť film je považován za ztracený, což je samozřejmě škoda, protože my, co se považujeme za filmové "fanatiky" starší československé kinematografie, jsme lidé obzlášť, co se týká umělecké hodnoty těchto dávných filmových pozdravů, ve svém nadšení velice smířliví a shovívaví.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Vězeň na Bezdězi
Před svátkem svatého Rufa v roce 1278 se sešla vojska krále Přemysla Otakara II. na pravém břehu Moravy u Suchých Krut. V předvečer bitvy s německými vojsky Rudolfa Habsburského přísahají čeští a moravští páni věrnost svému vojevůdci. I když jich je mnohem méně, Přemyslovi vojáci nejprve vítězí. Zrada Miloty z Dědic způsobí však nakonec jejich porážku a smrt českého krále. Přemyslův syn, kralevic Václav, je dosud dítě, a tak císař Rudolf stanoví správcem země markraběte Otu Braniborského. Ten uvězní kralevice na hradu Bezdězi. Zemi zatím rabují Otovi žoldnéři, panuje tu mor a hlad. Čeští páni se snaží Václava osvobodit, ale Ota ho dá převézt do severního Německa. Nedostatečně živeného a oblékaného Václava tajně ochraňuje věrný služebník jeho otce Dětřich Špaček z Kostelce. Čeští páni se pokusí vykoupit kralevice za 35.000 hřiven stříbra, které mezi sebou vybrali, ale Oto je podvede. Teprve na příkaz císaře Rudolfa je Václav propuštěn. Slabé a nemocné dítě se tak po pěti letech útrap vrací mezi své. (Podle dobového popisku)

Poznámka
Podle dobové filmové ročenky byla metráž filmu 2300,0 m.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Vězeň na Bezdězi
Historický příběh pro školní mládež.
Naivní pokus skupiny ruských emigrantů o uplatnění v české filmové výrobě. Jejich titul se promítal hlavně na dětských představeních venkovských kin.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10