Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Venoušek a Stázička
"Venoušek a Stázička". Je to bezmála dvacet roků, kdy se tato filmová veselohra jedenkrát poprvé a taky naposledy objevila na obrazovce ČTV. Od té doby oko filmového nadšence pro starší československé filmy tento snímek nespatřilo.Tato nenáročná veselohra by si i dnes našla svého diváka a jistě by u něho vzbudila, když ne smích, tak alespoň úsměv na tváři. Film byl natočen podle seriálu příchod Venouška Dolejše, později Huňáčka a jeho Stázičky, obou pro tehdejší diváky nestárnoucích, přes to, že jejich příhody, vypravované Josefem Skružným, se objevovaly v Humoristických listech snad po celé desetiletí. Pro film z nich byly vybrány hlavní postavy: kromě titulních jako byla teta Klotilda, otec Huňáček, otec Staziččin, ševcovský učedník Zrzek a přidán starší bratr Venouškův, t. č. nezaměstnaný mladý inteligent.

Venouškovy příhody byly vybrány tak, aby z toho vzniklo souvislé dějové pásmo, až po shledání pana Obrhela s tetou Klotildou. Děj i dialogy byly zpestřeny několika časovými satirickými výpady proti zaměstnávání vdaných žen v úřadech, když jsou muži bez míst - nejpovedenější z této části je společnost tety Klotildy na rozloučenou s úřadem. Režie Čeňka Šlégla udržuje tempo, ale příliš plýtvá výplatami Venouška otcovským potěhem, jehož rány dopadají na ubohou vVru Ferbasovou. Ta totiž hrála Venouška dosti přirozeně s klukovskou rozjíveností, šibalstvím a nemotorností. V úloze Stázičky Eva Gérová, zjevem a hrou se dobře přizpůsobila zamilované dívence, na místě jistě byl i Jaroslav Marvan jako otec Huňáček a zejména pak Zdenka Baldová jako teta Klotilda.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Venoušek a Stázička
Kdo se dá do sporu s tetou Klotyldou, má to předem prohrané. Školák Venoušek, mladší syn švagra Huňáčka, je pěkné kvítko, proti tetě vede samé lumpačiny, není na něj spolehnutí. Když se mu zatoulal pes, kterého venčil pro tetu Klotyldu, případ vyřešil krádeží jiného psa, který patřil Stázičce Vaňousové. A podle pořekadla, že s poctivostí nejdál dojdeš, psa vrátil - a Stázička se stala jeho kamarádkou. V novinách vyjde zpráva, že ženy budou propuštěny ze služeb, a to rovnou namíchne tetu, která pracuje jako přepojovatelka na ústředně. Uličník Venoušek se doma od včerejška neukázal, táta je se starším synem Standou překvapivě klidný, ale teta, ta zase ne. Ten zatím lumpačí s kamarádem Pepíkem, se kterým se vsadil, že Prahu projede tramvají bez lístku. Doma po výprasku Venoušek uloupil tetě Klotyldě artefakty, ta spustila pláč a domáhala se zavolat policii. Z fotografií chlapci usoudili, že teta před světem ukrývá velké tajemství o ztraceném dítěti.

Ve filmu v roli uličníka Venouška exceluje Věra Ferbasová, v roli tety Klotyldy lze stejné říci o Zdeňce Baldové.


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Venoušek a Stázička
Pan Huňáček žije se dvěma syny, nezaměstnaným Standou a školákem Venouškem, a švagrovou Klotyldou, která jediná z rodiny má práci. Uličník Venoušek si na byt převede kamaráda, ševcovského učedníka Zrzka, který neodevzdal nové boty a bojí se teď mistra. Objeví spolu tetinu skřínku a chtějí zjistit tajemství její dávné lásky. Venoušek se seznámí s hezkou Stázičkou a přes zákaz jejího ovdovělého otce se s ní neustále schází. Teta Klotylda je propuštěna z práce a uspořádá veselý večírek na rozloučenou se svými přítelkyněmi. V noci se Venoušek, maskován jako duch, pokouší spolu se Zrzkem vyzvědět od tety její tajemství. Teta zmožená alkoholem však tvrdě spí. Zato starý Huňáček se vzbudí a oba kluky ztrestá. Zrzek na útěku zdemoluje ve tmě celou kuchyni. Klotylda se domnívá, že to způsobily její kamarádky. Koupí nový nábytek a ujme se domácnosti. Ladislav Vaňous, Stáziččin otec, hledá u Huňáčků svoji dceru. K všeobecnému překvapení v něm Klotylda pozná svou starou lásku a příběh končí jejich svatbou.

Zdroj: Filmový přehled / NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Venoušek a Stázička (1922)

 Venoušek a Stázička (1922)
Venoušek a Stázička n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Svatopluk Innemann

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10