Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Velmi uvěřitelné příběhy podle Igora Chauna
šest epizod "Siláci", 12 minut; "Sousto", 20 minut; "Podržel souseda", 13 minut; "Dlaždice", 16 minut; "Boží mlýny", 26 minut; "Štědrý večer paní Hůlové", 19 minut

Autor/Zdroj: /


Chaunovy hororovité příběhy představují svého tvůrce jako cynika, jenž v kotli míchá vývar z lidských malostí, nectností i směšností a opájí se zápachem, který z vývaru stoupá. ... Právě ze Štědrého večera paní Hůlové lze nejsnáz pochopit, kam až je Chaun ochoten jít za působivostí své výpovědi: k branám pekelným.

Jan Lacina, časopis Reflex č.17/92

Autor/Zdroj: /


Pan Chaun napsal skvělou věc: zpatetizoval blbost. Důsledně domyslel zběsilost člověka, který s antickou vášnivostí hájí své právo na poslední sousto na talíři. Metafora člověka zdaleka nejen hororová. Tak dokonale sepsaná věc chtěla stejně jemnou a přesnou interpretaci...

herec Josef Abrhám o své roli v povídce Sousto, časopis Mladý Svět č.21/92

Autor/Zdroj: /


Chaunovi nešlo jen o zlověstnou prolhanost televize v dobách, kdy byla nejúčin-nějším nástrojem komunistického režimu. V krutě ironické zkratce zobrazil její zhoubný vliv na lidi bez ohledu na existující politický systém.

Jan Foll o Štědrém večeru paní Hůlové, Tvar, 30. 6. 1992

Autor/Zdroj: /


Šokovat diváka sebevraždou opuštěné stařenky a tuto krutou pointu vzápětí ironicky dorazit idylickým obrazem jejích spoluvrahů - televizních hlasatelů, pochutnávajících si na stařenčině večeři, může na první pohled vypadat jako exhibice samoúčelného cynismu. Ve skutečnosti je tato (opět dvoustupňová) pointa přísně logickým vykřičníkem na konci humanistického apelu.

Jan Svačina o Štědrém večeru paní Hůlové, Scéna, l2. 3. l992

Autor/Zdroj: /


Základním nedostatkem všech Velmi uvěřitelných příběhů je jejich inscenační topornost a neschopnost přizpůsobit režii potřebám předlohy. ... Také herecké výkony lze označit za rozporuplné. Příběhy jsou důkazem faktu, že síla Chaunova talentu není zřejmě v oblasti klasického hraného filmu, kde je nutné prostřednictvím filmu hlavně dobře vyprávět. Jeho talent se nejlépe uplatňuje ve sféře naprosté stylové i žánrové volnosti, kde není potřeba ohlížet se na jakékoli mantinely a lze volně nakládat s časem, prostorem i postavami.

Andrej Halada, Tvar, 5. 3. l992

Autor/Zdroj: /


Srdečné díky Igoru Chaunovi za jeho Velmi uvěřitelné příběhy. Jsou perfektně a výstižně zpracované. Nesmírně se mi líbí. ... I když jsou to příběhy ve své podstatě smutné a kruté, jednomu z nich se musím neustále smát. Kudy chodím, nemohu jej vypudit z mysli. Je to příběh Dlaždice.

Marie Paštiková, učitelka z Turnova, v dopise Týdeníku Televize l7. 2. 1992

Autor/Zdroj: /


Ale co je to všechno proti šokové terapii Igora Chauna, který nás po své nedávné a neuvěřitelné Léčbě Klausem podrobil další intenzívní kůře svými Velmi uvěřitelnými příběhy! ... Přiznávám se, že v souboji se satirikem, který ve mně dříme, jsem tentokrát beznadějně prohrál. Nezbývá mi proto, než skončit dnes s čerstvými verši, které ze mne pod tlakem hrůzných Chaunových moralit spontánně vytryskly:

Z filmů Igora Chauna mám uvěřitelné trauma.

Snad jsem se měl dát do pláče,

povolily mi však svěrače...

Jaroslav Čejka, Nové slovo, Bratislava, 2. 3. 1992

Autor/Zdroj: /


Můžeme žasnout nad profesionální zdatností ... můžeme polemizovat o prvku čiré zábavnosti v rovině humoru… Snad jediné, co nemůžeme, je vytýkat chválabohu svéprávným a samorostlým tvůrcům, že nejsou a nechtějí být někým jiným.

Mirka Spáčilová, Lidové noviny 28.2. 1992

Autor/Zdroj: /


Za vzácné výtrysky čiré kreativity považuji kupříkladu seriál šesti Velmi uvěřitelných příběhů Igora Chauna. ... Představují nejvýznamnější vpád surreality do popisně realistické bedny na iluze. A po Švankmajerovi přináší Chaun další důkaz o tom, že body u diváků mohou časem získat nejen pohádkově iluzivní Dallasy a chladně perfekcionalističtí Profesionálové, nýbrž i všežravá ironie, rouhačská nadsázka, permanentní nevážnost, parodie a vtip domácí provenience.

Vladimír Just, Literární noviny l3. 2. l992

Autor/Zdroj: /


Lenže Chaun je príľišný introvert na to, aby vlastným príbehom zaujal naozaj široké spektrum a zároveň extrovert, keďže na seberealizáciu či sebavyjadrenie potrebuje natoľko extenzívne výrazové prostriedky, že väčšmi ako naozaj zaujme, šokuje...

Josef Buchel, Kultúrny život, Bratislava, 13. 2. 1992

Autor/Zdroj: /


V předposledních teleřádcích jsem mladému režiséru a scénáristovi Igoru Chaunovi uspíšila promoci - pravdou je, že zatím stále studuje pátý ročník scenáristiky na pražské FAMU. Omlouvám se jemu i vám, čtenářům – nejvíce těm pozorným, kteří mne na chybu upozornili. Jemně, leč důtklivě...

-rti-, Večerník, Brno 10. 2. 1992

Autor/Zdroj: /


Nezbývá než smeknout před režijním rukopisem a především nad čistotou práce. Všimli jste si oné až pedantické důslednosti při výběru i nejposlednější rekvizity, aby získalo na důvěryhodnosti prostředí české, polské, nebo americké?

-rti-, Večerník, Brno, 27. 1. 1992

Autor/Zdroj: /


Chaunovy horory jsou zajímavým oživením programu televize, překračující zdaleka její letité dýchavičné konvence. ... Věřte mi, že pokud Chaun zrovna neobdivuje ministra financí, točí docela pěkné filmy.

-zl-, Svobodné slovo, l6. l. l

Autor/Zdroj: /


Co jste říkala tomu, že Igor Chaun natočil Velmi uvěřitelné příběhy?

Nemám ráda horory, nenávidím je, nesnáším.

Viděla jste Štědrý večer paní Hůlové ?

Viděla... já nevím, spíš tuším, co tím chtěl básník říct. Ta báseň Leťte holubi určitě ve štědrovečerním programu nemohla být. To bych se divila. Já nemám jenom politický... Vy jste hovořil o tom Chaunovi – tak tenhle trend já jaksi nemám ráda... To je mně odporné. Já teda nerada bliju při pohledu na umělecké dílo.

rozhovor s herečkou Jiřinou Švorcovou, bývalou členkou ÚV KSČ, časopis Koktejl č.1/1992

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

82 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

57 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

52 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani