Jeden svět
ohodnotit

Velký útěk

The Great Escape

Další název:
The Last Escape
Žánr:
Rok:
1963
Délka:
168 minut
„Z nejstřeženějšího německého zajateckého tábora se pokusilo uprchnout prokopaným tunelem ne několik vězňů, ale hned všichni najednou“

Komentáře k filmu Velký útěk

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2020
Výborný válečný film   slavného režiséra Johna   Sturgese volně popisující   skutečné události.   Základním kamenem tohoto   filmu je špičkové   obsazení. Režisér vsadil na   "své koně" a tak   jsou tu k vidění hned tři   ze Sedmi statečných (tedy   nejlepšího Sturgesova filmu)   a s nimi i Richard   Attenborough, James Garner,   Donald Pleasence a další   výborní herci. Steve McQueen   je podle mne největší   chlapák a též největší   sympaťák poválečného   Hollywoodu a i když tohle   určitě není jeho top film   je tu tou největší perlou v   koruně. Film má napětí,   dramatičnost a také   finálovou gradaci a na   počátek 60.let je i   technicky precizně   natočený. V kategorii   válečných filmů z mého   pohledu určitě špička!
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.3.2020
Náhodou jsem se přichomýtla   k vysílání a vzhledem k   plejádě herců a vzhledem k   tomu, že jde o klasiku jsem   vytrvala i při šílené   stopáži. Musím souhlasit s   předešlými komentáři, že   jsem se také domnívala, že   zajatecké tábory rozhodně   nebyly jako tento   přátelský, kde se   pěstovala zelenina a   pěvecký soubor. Jen   totální blbec by nechal po   prvním pokusu útěku   všechny odejít a pro   výstrahu nikoho neodstřelit.   A po kolika samotkách by tedy   chronický útěkář schytal   kulku? A vrcholem pro mě bylo   to, že velitel nenechal   rozebrat do posledního prkna   každou ubytovnu, aby zjistil,   jestli nejsou další tunely.   Dobře, bylo pro něj lepší   být zavrtán jako velitel   zajateckého tábora, než v   první linii na ruské   frontě, ale i tak. Jen díky   hereckým esům v hlavních   rolích jsem to dala, ale   vyhledávat tento film už   nebudu. Nejen kvůli tomu, že   nepochopím vojenskou náturu,   která bude žít s tím, že   poslala na smrt padesát   lidí, dle mě úplně   zbytečně.
štoura
Hodnocení:
Přidáno: 21.3.2020
tak jsem to dnes dal ateda   nevím nevím. Nalakály mě   kladné recenze a herecké   obsazení. Sice jsem to   odkoukal, ale mám z něj   hodně rozporuplné dojmy. Pro   milovníky tohoto žánru asi   dobrý, ale osobně mám   dojem, že ostatním zustanou   po shlédnutí filmu v hlavě   otazníky. Např. - proč   postava Steva McQueena   nestále vymýšlí formy   utěku, když se pak jen tak   přikutálí k plotu a   prostříhá se ven,aby se   druhý den vrátil či co tam   neustále přehrabávali   hráběma na údajných   záhonech hráběma, když tam   nic nezasadili a němcům to   nebylo divné, německý   voják slintá nad potravinami   a stěžuje si, že se o ně   nikdo pořádně nestará a   pak přinese fotoaparát   přesně dle pokynů,   člověk, který vnímá na 2m   člověka jako skvrnu tam dvě   hodiny pobíhá jakoby   nic,další tam bůhví jak   dlouho kope tunel a pak   řekne, že má klaustrofobii,   při utěku samotném stojí   němec metr od ležícího,   nevidí ho a pak následně   udělá dva kroky a nešlápne   na něj atd... Viděl jsem to   a už nikdy to neuvidím. Za   mě 4/10 a to jedna   hvězdička za herecké   obsazení.
Masoks
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2019
Skvělý výběr herců. Film   si zakládá na každém   detailu jak promyslení, tak i   samotného provedení útěku.   Zatím jsem neviděl film, kde   by útěk byl tak napínavý.   Většinou se u filmů koukám   kolik ještě zbývá do   konce. Ale tady ne. Z   počátku jsem si říkal, že   to bude nuda, že film je tak   dlouhý ale délka přinesla   své ovoce. Richard   Attenborough je v této roli   mimořádný a nemůžu si   pomoct, ale trochu mi   připomíná svým vzhledem   Rudolfa Hrušínského (nar   1920). Vynikající režie a   překvapivé scény, které by   jste ve filmu rozhodně   nečekali. Milovníkům filmů   o útěku z vězení tenhle   snímek nesmí za žádných   okolností ujít.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2018
Jak už to ve své době   bývalo zvykem, na velký film   velkého příběhu se   použili velcí herci a   fenoménu bylo učiněno za   dost. Jak je ihned na   začátku řečeno, příběh   byl natočen přesně tak, jak   se odehrál, jen s   pochopitelných důvodů byla   změněna veškerá jména. No   tak doufejme. Děj na nic   nečeká a hned na začátku   se spekuluje nad útěkem.   Samozřejmě nechybí   připomenutí Ženevské   úmluvy v bodě o zacházení   s válečnými zajatci.   Plynulé tempo dává všemu   přirozený řád a tak máme   možnost vidět   nespěchajícím dojmem   přípravy, řešení   problémů, samotný útěk a   další následující   události. Atmosféra se nese   odlehčeným dojmem, takže   absence nervydrásajících   scén či brutality nebrání   film shlédnout i mladším   divákům. Pro ty starší je   samozřejmě rozporuplná   atmosféra v táboře, kde   není nouze o dobrou stravu,   čisté oblečení a zábavu,   ale takovéto vyobrazení   není nic neobvyklého.   Příběh nemá žádného   hlavního hrdinu, byť se   zdá, že je to Hilts v   podání Stevena McQueena. Ne,   jen na sebe herec upoutává   pozornost a nic víc. Postav   je tu nemalé množství a   každý má své pevné   místo. Nakonec po útěku   děj ani jednoho   nevynechává. Film tedy   celkově spíše vyznívá   zábavným dojmem, což   někoho zklame, ale někoho i   přivede k úžasné filmové   podívané. Tak či onak,   dílo je to skvostné a není   od věci, že je zařazen mezi   významnou filmovou klasiku.
Kusuar34
Hodnocení:
Přidáno: 9.2.2016
Nadsázka
Hvězdné obsazení, to ano.   Jinak výsměch všem co   prošli peklem nacistických   koncentračních táborů, kdy   se umíralo pokud ne   plánovitě, tak i za   banalitu. Záleží fakt kdo   se filmu ujme, nicméně se na   americké tvorbě projevuje i   to, že Američané vstoupili   do evropské války přesně v   té fázi, kdy už jim tak   nehrozilo, že budou   obklíčeni bez možnosti   úniku, přečísleni, bojovat   proti přesile,muset ustupovat   apod. libůstky. Pak zásluhy   takového gen. Pattona skvěle   zastiňují výkony   Montgomeryho a ruských   generálů i vojáků, kteří   tu mašinérii museli napřed   otupit, aby se pak dala   obrátit zpět a porazit.
Ale na druhé straně   mají skvělé filmy z   japonských tažení i podíl   na zdařilém realistickém   díle Schindlerův seznam.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.6.2015
Podle hudby a začátku filmu   jsem se těšil na komedii,   ovšem to co z toho vzniklo…   Ne, nebyla to asi komedie, ale   asi ani avizované drama. Byla   to taková všehochuť se   spoustou postav, která   každá jedna měla svůj   osobitý charakter. Mrzí mne,   že jsem se celý život   mýlil a mé studie o   zajateckých táborech vzaly   za své. Spousta lidí a   autorů se mi po léta   snažila namluvit, jaké to   tam bylo nelidské. Nu, spletl   jsem se, byl to tam fajn.   Když přijeli skautíci, ech,   pardon, váleční zajatci,   nevím co mi tak mohlo   poplést hlavu, je v táboře   veselo a milo. Skupinoví   vedoucí jsou fajn,   nekřičí, nebuzerují,   nikoho netýrají, prostě   idylka no. Proč tedy oni   lidé utíkali?? Nu, chtěli   zpět do boje proti   nepříteli, ale také proto,   že si nemohli být jistí   budoucností. Kdykoli je tam   mohli postřílet. Herci byli   skvělí, což o to, ale ta   stopáž mi přišla   zbytečná. A taky se mi   nějak nechce věřit, že by   to bylo podle skutečné   události. Nebo se v tom   lágru sešla fašistická   skupina, jejichž rodiče   měli stejné příjmení. No,   dobrá, na film se dívat   dalo, ovšem místy už to   bylo k nepřečkání.   Zůstanu v hodnocení tak   trochu uprostřed. A přidám,   až mi někdo vysvětlí, jak   vysypali na těch pár   záhonků 50 metráků hlíny   (jak ve snímku   řečeno).2015060617028/17158
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.5.2015
Na ČSFD 86% zde téměř 85%,   nikomu to neberu, ale toto   nadšení nesdílím. Nesedl   mě ten komediální podton,   který se sune celým filmem.   Tábor byl jak letní   dovolená s pohodovými a   téměř hodnými Němci. Ano   Němci se k Západním letcům   a vojákům chovali jinak než   k Rusům nebo Polákům, ale   tohle bylo moc. Také závěr   absolutně nevěrohodný!   Němci hned každého chytli,   přesto že měli vězni   papíry, převleky, náskok??   Opravdu nevím zda tohle se   opravdu stalo, film má být   na základech skutečných   událostí. No a nakonec   zbytečně natahovaná   stopáž, nemohu dát více.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2014
Fil o vojenské cti a není   důležité, zda britských,   francouzských nebo   amerických vojáků. Těžko   posoudíme, zda je film   dostatečně odpovídající   faktickému průběhu   předmětné akce, ale sám o   sobě patří mezi ty lepší   filmy s válečnou tématikou.
prvosenka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.2.2013
VELKÝ ÚTĚK

Příběh na pozadí   druhé světové války.   Skupina anglických a   amerických vojáků se   pokouší uniknout z   německého zajateckého   tábora. Film byl údajně   natočen podle skutečných   událostí, ale přiznám se,   že tomu prostě nevěřím.  

Skuteční   vězňové, kteří prošli   zajateckými tábory, se   musejí v hrobě obracet.   Dobře, všichni Němci   určitě nebyli z války   nadšení a nehrnuli se do   první linie. Velitel tábora   byl možná rád, že se mohl   „zašít někde v   ústranní“ před hrůzami   války a tak vězňům   nabízel možnost, že pokud   si navzájem nebudou dělat   potíže, mohou se obě strany   v táboře celkem v klidu   dočkat konce války. Ale to,   co vězňům nabídl, to byl   opravdu prázdninový   skautský tábor. Na oslavu   Dne nezávislosti jim umožnil   vyrobit i vlastní pálenku a   už chybělo jen, aby jim   zapůjčil i vlastní   „Fräulein“ a uspořádal   jim ohňostroj. Přitom dobře   věděl, že někteří   vojáci už utekli nebo se   pokusili o útěk sedmkrát,   desetkrát i vícekrát, ale   asi si myslel, že to nevadí,   u nás se jim bude líbit, od   nás neutečou? Velitel s   takovou naivní představou?   To snad nemohl nikdo myslet   vážně? Doopravdy by utekli   jednou, možná dvakrát a   víckrát by se s nimi nikdo   nepáral. I když to byli   důstojníci a ne obyčejní   vojáci, pořád to byli   především nepřátelé   Říše. A angličtí vojáci   se chovali opravdu jako   nafoukaní a hrdí frajírci,   kteří zbůhdarma pokoušeli   štěstí a nabízeli všanc   své životy pro pouhopouhé   vzrušení z toho, že svou   odvahou a vytrvalostí trochu   zabavili německé vojáky.   Aspoň že konec filmu se   přiblížil realitě jak ji   známe z historických   pramenů.

Co   se týká filmového   zpracování, filmu nelze nic   upřít. Po řemeslné   stránce mu nic nechybí. Má   to osobitý styl, příběh   nepostrádá napětí, děj   plyne ve slušné tempu,   poskytne i zábavu a to vše   ve skutečně velkém stylu.   Jako dobrodružný film je to   bezchybné. Vše podtrhuje   výborné herecké obsazení s   plejádou hvězdných jmen   své doby. Herecký koncert   dává zapomenout na   nesmyslnost příběhu a   diváky vtáhne do děje tak,   že nevnímají předlouhou   stopáž. Velký útěk je ve   velkém stylu i ve velké   formě. O to větší je   škoda, že se nepodařilo   převést do filmu opravdovou   realitu doby a podtrhnout tak   věrohodnost příběhu.

Bohužel, za zcela   nevhodné a nemístné   zlehčování válečných   hrůz, za zkreslování   historických faktů na úkor   několika rádoby vtipných   frajeřinek vojáků pod   ochranou slepé štěstěny,   nemohu jinak než ubrat z   hodnocení jinak skvělého   snímku.
AshT
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.12.2010
Skvěle zahráno podle   skutečnosti.Tuto skupinu   herců co se sešli nikde sem   neviděl, protože tady   většině začínala kariéra   podobné obsazení,ale podle   mě slabší měl kmotr film   popisoval útěk ze   zajateckého tábora tunelem   nebudu nic říkat podívejte   se na to sami prostě krása.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.11.2010
Čekal jsem, že vzhledem ke   stopáži to bude nuda, ale   šlo to, moc scén jsem   nezrychloval:) Chvílemi   opravdu napínavé, na konci   pár překvapení v tom, kdo   zemře a kdo ne...
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.3.2010
Režisér John Sturges trochu   eliminoval skutečný dopad   "velkého útěku".   Většina účastníků byla   zabita na útěku anebo po   dopadení zastřelena. Ale   film je víceméně válečná   komedie a tak se vše bere   trochu jinak.
Fína
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.12.2009
Nadherny film plny napadu,   zajimavych scen a hlavne   upouta vasi pozornost. Komicke   sceny take :-) doporucuji
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.9.2009
Ruka autora Sedmi statečných   je znát. V centru dění je i   tady několik postav, z nichž   jen pár vyvolených útěk   přežije. A stejně jako u   slavného westernu tragický   závěr vyvažuje až   rozmarný styl vyprávění a   stejně bezstarostná hudba.   Popravdě řečeno ještě že   tam ten konec je, člověk by   si pomalu myslel, že   nacistické zajatecké tábory   nebyly horší, než   základní vojenská služba.   Ale tohohle hnidopišského   pohledu se rád vzdám, Velký   útěk je z rodu filmů,   které si užívám a nerýpu.   No a konečně jsem pochopil,   kterou že to klasiku skvěle   parodují   palinovsko-jonesovské   Neskutečné historky v díle   Útěk ze Stalag Luft 112B.   Mnohonásobní útěkáři,   centrální schvalování   útěkových plánů...   všechno tu je.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2009
Velmi zdařilá téma filmu   skvělé obsazení v tomto   válečném filmu je snad vše   co má bít
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2008
Výborný film, ale hrozně ho   kazí ten pesimistický konec.   Především zaujme obsazení   a v něm Gordon Jackson,   který se zase v tolika   filmech neobjevil. Osobně   jsem například nepochopil,   proč je výrazně hlavní   role všude dávána Stevu   McQueenovi, protože jeho   postava mi ani nepřijde   nejvýznamnější; příliš   se nevyžívám v tak obecném   pohledu na složitý   příběh, ale umožňuje to   lidem sžít se s postavou, ke   které mají blízko.
T800
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Naj Film tych cias
Toto je jeden bomba film ktory   som videl no poviem vam celkom   ma ocaril - zmenil moj pohlad   na filmy tocene v tej dobe.   Nasiel som herca ktory zomrel   predcasne a ako sa ukazalo mal   aj slovenske korene. Steve   McQueen je klasa dokazal to vo   viacerych filmoch. Tu hra   leteckeho kapitena a ktory sa   za kazdych okolnosti pokusa   dostat prec z tabora ktory   strazia nemci. Film ma velmi   silny pribeh a navyse je to   skutocna udalost. Velmi silne   herecke obsadenie a skvelu   reziu. Vynikajuci je aj   Charles Bronson. Celkovo tu   hraju 3 zo 7 statocnych a to   je uz zarukou kvality.
Ed_Wood
Hodnocení:
Přidáno: 23.4.2008
Není to komedie
Tento film,byť je odlehčen   humornými scénkami vážně   není komedie.V zajateckých   táborech byli uvězněni i   někteří letci z   Čech,kteří měli tu   nevýhodu,že je německé   velení bralo jako zrádce z   protektorátu a mstilo se jim   na jejich rodinách.Každý by   si měl uvědomit,že těm   "chlapům"bylo sotva   dvacet let když se přes   Polsko,Francii dostali do   Anglie aby mohli bojovat proti   nepříteli.Taky se mohli na   to vysrat a zůstat v klidu   doma-popřípadě vstoupit do   KSČ.Čest jejich památce a   smrt bolševikům!!!
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Jedna z největších klasik   válečného filmu a vůbec   celé kinematografie.   Výborný film se skvělými   herci. Jeden z nejlepších   filmů o útěku z vězení.
BrianJohnson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.7.2007
Skvělý příklad filmu, ve   kterém ani jeden z herců   nehraje dominantní hlavní   roli. Všichni, počínaje   McQueenem a konče Bronsonem,   dostávají stejný čas, při   němž mohou vyniknout a   ukázat,jak umí hrát. A   musím říct, že všichni   opravdu excelují a casting se   opravdu činil. John Sturges   se minimálně vyrovnal svému   předešlému dílu Sedm   statečných a ukazuje,že   talentu měl opravdu dost a   dost. Bravo!
Karabekian
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.12.2006
Pro mě klasika. Tři hodiny   zábavy a napětí - skvělý   příběh, skvělí herci,   skvělý režisér, skvělá   hudba.. co víc si přát?   Všimněte si odkazu na tento   film ve Vykoupení z věznice   Shawshank.. ;)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih164163minih164163Příliš osobní známost (2019) 
Příliš osobní známost n
minih24986minih24986Panství (1998) 
n
minih37880minih37880Gobseck (1985) [TV inscenace] 
Gobseck n
minih38035minih38035Cesta do Jeruzaléma (2003) 
Patuvane kam Jerusalim n
minih17783minih17783Remington Steele (1982) [TV seriál] 
Remington Steele n
minih176020minih176020Voyage to the Planet of Prehistoric Women (1968) 
Voyage to the Planet of Prehistoric Women n
minih41025minih41025O velkém nosu (1983) [TV inscenace] 
O velkém nosu n
minih4767minih4767Buffy - zabíječka upírů (1992) 
Buffy the Vampire Slayer n
minih48719minih48719Konec velké epochy (1965) [TV inscenace] 
Konec velké epochy n
minih24487minih24487Veselý souboj (1950) 
Veselý souboj n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a soudcův dům (1992) [...

22:30 - 00:15

6 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak orat s čertem, život s mno...

21:50 - 22:45

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

21:40 - 23:00

56 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:35 - 22:45

61 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697526
Fotografií: 763185
Plakátů: 375842
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10