Duben
ohodnotit

Velký případ [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
99 minut
„Jiří Bartoška a Josef Somr v ostrém střetnutí dvou právníků v kauze rafinované vraždy podle románu Jeana Laborda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velký případ
POZOR SPOILER

advokát Andrée Cassidis vyhrává další spor a v soudní síni sklízí potlesk.
Paní Dupréová se vrací domů, kde slyší chroptět svého muže. Od něj pospíchá jeho ošetřovatelka Genevieve Leblancová. Paní Dupréová jí zabrání v útěku, a sebere injekční stříkačku kterou měla v ruce.
Na místo přijíždí bývalý milenec paní Dupréové, což je právě Cassidis. Leblancová odchází a skáče pod auto. Naštěstí se jí nic nestane, je jen ve špatném psychickém stavu.
Vyšetřující soudce Francois Godén shledává v tom všem drobné nejasnosti. Proto dává za úkol právnímu zástupci pan Leblancové, aby ji přiměl k přiznání. Zástupce se snaží, jak může, ale ona stále vede svou, že nebyla nikdy Dupréovou milenkou. Tak jí poradí, aby nařkla paní Dupréovou ze záměny ampulí, které jejímu muži aplikovala. Ta je z toho na mašli, a ihned volá Cassidise. Tomu se pak také k záměně ampulí přizná. On od ní odchází, ale nakonec se vrací zpět, a rozhodne se paní Dupréovou zastupovat.
Ti dva spiklenci nejprve chtějí prokázat, že měl milenku, a to právě Leblancovou. Jenže nejprve se rozebírá příchod paní Dupreové a pranice o ampuli s lékem. Cassidisův muž vypátrá hotel, kam měl Dupré telefonní číslo.
Dupréová se ocitá pře vyšetřujícím soudcem, ale že zaměnila ampule pochopitelně zamlčí.
Dochází i ke konfrontaci obou dam. Ale nic to nepřinese. Proto Cassidis vyhledá šéfovou hotelu, kam Duprée často volal. Ta jen potvrdí, že sem často chodil a ne sám. A je ochotna to dosvědčit. Leblancová se pod nátlakem soudce ke vztahu přiznává.
Ten objevuje dalšího svědka, muže, který bydlí naproti Dupréovým a neustále vilu pozoruje dalekohledem.
A také je vypátrán vztah Cassidise a Dupréové.
Následuje rekonstrukce události přímo namístě činu. Je přivezen i svědek, muž od naproti. Toho však Cassidis lehce znemožní.
Soudce ví, že je Leblancová nevinná, a ví i o tom, že Cassidis hájí vražedkyni, svou milenku. Ale dokázat to nemůže. Proto žádá zproštění případu. Je mu vyhověno.
Konečně probíhá soud. Leblancová je usvědčena z rozporných výpovědí a zištnosti. Ale to je vše.
Následuje svědek, a to vyšetřující soudce Francois Godén sám. Ani ten však nepřináší důkaz, a i s ním je Cassidis rychle hotov. A proto soud vynáší rozsudek...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Velký případ
Na motivy románu francouzského spisovatele Jeana Laborda, který byl dlouholetým soudničkářem pařížského listu France-Soir, napsal Jiří Hubač poutavý příběh s výrazným etickým posláním. Stejnojmenný televizní film režiséra Zdeňka Zelenky vypráví o věčném kolísání spravedlnosti mezi pravdou a jejím vnějším zdáním. Soustřeďuje se na případ justičního omylu, jehož obětí je mladá ošetřovatelka Genevieve Leblancová. Je obviněna, že dala smrtící injekci svému milenci, vládnímu poradci Dupréovi. V soudním vyšetřování se střetnou dva významní právníci-soudce Gaudet, který se postupně přesvědčuje, že dívka je nevinná, a advokát Cassidis, který dovede elegantně manipulovat se svědky, fakty i slovy. V hlavních rolích vás jistě zaujmou Jiří Bartoška a Josef Somr.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký případ
Scenárista Jiří Hubač na motivy románu Les bonnes causes (Dobré důvody) francouzského spisovatele Jeana Laborda (mj. spoluautora scénářů k filmům Strach nad městem s J. P. Belmondem a Láska s otazníkem s Annie Girardot) zpracoval do podoby televizní inscenace poutavé soudní drama s detektivními prvky. Z vraždy vládního poradce je obviněna jeho ošetřovatelka (Tereza Brodská), kterou s injekcí v ruce přistihne manželka mrtvého (Hana Maciuchová). U soudu se střetávají mladý a zapálený právník (Ondřej Vetchý) a hvězdný, cynický advokát (Jiří Bartoška), kterému nezáleží na vině či nevině, ale na tom, aby vyhrál. Plejádu hereckých osobností doplňuje Josef Somr jako vyšetřující soudce. V roce 1962 vznikl podle knižní předlohy stejnojmenný francouzsko-italský film v režii Christiana-Jaqua s tehdejšími ženskými hereckými hvězdami Marinou Vlady a Virnou Lisy a komikem Bourvilem.

Noir Film Festival


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

15:25 - 16:20

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

44 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

39 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10