Velký autobus (1976)

Velký autobus (The Big Bus)
73.2 %
 
 

The Big Bus

    Žánr: parodie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 10.12.1978        
    Délka: 88 min.
„Komedie o nonstop jízdě prvního autobusu na atomový pohon“
Parodie na katastrofické filmy - profesor Baxley a ředitel jeho projekční kanceláře Scotty dokončí přes různé obtíže největší, nejlepší a také nejdražší autobus na světě. Je to autobus na nukleární pohon a dostane jméno Kyklop. Na zahajovací jízdu z New Yorku do Denveru je vybrán Baxterovou dcerou řidič Danny Torrance, s kterým se před časem rozešla. Navíc má Dan pošramocenou pověst coby řidič - vypráví se o něm, že po jedné havarii autobusu, který řídil a s kterým uvízl v nedostupné horské krajině, snědl z hladu všechny své pasažéry, jen aby přežil. Druhým řidičem je vybrán O'Brien, který má sklon k riskantní jízdě, a navíc ztrácí za volantem občas vědomí.
Znepokojené naftařské společnosti, které v autobusu tuší ztrátu svých zisků, pověří Železného muže, jehož krutá nemoc upoutala na lůžko s železnými plícemi, aby autobus zničil. Společníkem Železného muže je jeho bratr Alex.
Do autobusu nastupují první cestující - stará dáma, která nesnáší jízdu autobusem, neveřící kněz, bývalý veterinář, suverenní modní návrhářka, neustále se hádajíci manželský pár Sybil a Claude, kteří se už třikrát rozvedli, aby mohli nyní jet na svatební cestu. Proběhne slavnostní start a Dan hned nato objeví bombu,kterou do autobusu umístil Alex. Pokouší se ji zneškodnit, ale výsledkem je výbuch a poškození brzdného systému, a tak se mohutné monstrum řítí po dálnici k horám, zatímco nic netušící cestující se baví, koupou se v bazénu, zpěvák jim k tomu zpívá odrhovačky o nehodách. Alex na autobus nastraží další nehodu a poté několik dalších, ale ty proběhnou bez valného poškození Kyklopa. Až po srážce s autem, ve kterém jela farmářova rodina, uvízne Kyklop nad srázem nad propastí. Tyto nehody ale měly i dobré následky - cestující si uvědomí sami sebe - veterinář opět objeví význam medicíny, kněz Kudos najde víru v Boha, Bush,který rezignoval na život, najde chuť jej prožít po boku návrhářky a Dan se sblíží s Kitty tím, že ji zachrání před utopením v limonádě, kterou ovšem sám napumpoval do kuchyně, aby autobus získal rovnováhu.
Alex zatím nachystá další atentát, ale ten je tak dobře udělán, že vyvolá zemětřesení, ovšem tam kde to Alex nečeká - přímo pod svou rezidencí a tak i se svým bratrem Železným mužem zmizí v troskách domu. Dan zatím dostane autobus opět na silnici a tak mohou pokračovat spokojeně v cestě. Nikdo z cestujících a Dana nevyjímaje, netuší, že se mohutný trup autubusu na horských serpentinách rozpůlil a dolů se řítí dvě poloviny autubusu......

tolik obsah a co k tomu dobový tisk
- Rudé právo z 5.9.1978 rukou redaktora J Cieslara píše zhruba toto -- Ne všude se Frawleyovi daří držet humor na patřičné výši, film místy spadá do laciné karikarury a konečně, hlavně v zavěrečné části filmu, chybi patřičná gradace, která v kvalitní parodii musí mít i jistý konstruktivní prvek, který z díla činí víc než jen pouhé zešměnnění stereotypů dané tématiky

Edward52 a jeho archív  Autor: Edward52

režie:
James Frawley
 
 
hraje:
Joseph Bologna (Dan Torrance), Stockard Channing (Kitty), John Beck (O'Brien), René Auberjonois (kněz), Bob Dishy (doktor Kurtz), José Ferrer (Železný muž), Ruth Gordon (stará dáma), Harold Gould (profesor Baxter), Ned Beatty (Shorty Scotty), Lynn Redgrave (Camille Levyová), Richard Mulligan (Claude Crane), Sally Kellerman (Sybila Craneová), Larry Hagman (doktor na parkovišti), Stuart Margolin (Alex)
 
 
scénář:
Fred Freeman, Lawrence J. Cohen
 
 
kamera:
Harry Stradling
 
 
hudba:
David Shire
 
 
střih:
Edward Warschilka
 
 
výprava:
Joel Schiller
 
 
kaskadér:
Gregory J. Barnett
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.